Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η μάχη της Fed κατά του πληθωρισμού είναι πρόβλημα του Τζο Μπάιντεν

Η μάχη της Fed κατά του πληθωρισμού είναι πρόβλημα του Τζο Μπάιντεν

Η πολιτική της Fed και το τίμημα για την οικονομία.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατονόμασε το τίμημα της πάταξης του πληθωρισμού: μερικά χρόνια αργής ανάπτυξης και ένα εκατομμύριο περισσότεροι άνθρωποι άνεργοι. Αν αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται για να ανακοπεί η αύξηση των τιμών, είναι ένα κόστος που αξίζει να επωμιστεί, ειδικά επειδή αν ο πρόεδρος Τζέι Πάουελ κάνει λάθος, μεταβιβάζει το πρόβλημά του στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη και έδειξε ότι θα μπορούσαν να πάνε ακόμη υψηλότερα από ό,τι περίμεναν οι επενδυτές. Η επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων της Fed πιστεύει τώρα ότι το επιτόκιο αναφοράς της θα μπορούσε να φτάσει έως και το 4,6% το 2023, αν και σύμφωνα με την Atlanta Fed οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μια κορυφή περίπου 4,4%.

Η ανεργία μπορεί να φτάσει το 4,4%, υποδηλώνοντας αύξηση των ανέργων κατά 1,3 εκατομμύρια.

Προς το παρόν, η Fed πιστεύει ότι μπορεί να το διαχειριστεί αυτό χωρίς απότομη προσγείωση. Ενώ η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα μπορούσε να πέσει στο 0,2% αυτό το τρίμηνο και στο 1,2% ετησίως από τώρα – πολύ κάτω από το 2% που η Fed πιστεύει ότι είναι ο μακροπρόθεσμος κανόνας – οι ρυθμιστές πιστεύουν ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στο σωστό δρόμο μέχρι το τέλος του 2024.

Αυτό θα βλάψει τις εταιρείες βραχυπρόθεσμα, και ορισμένες ήδη πλήττονται από την επιβράδυνση της ανάπτυξης, αλλά είναι καλύτερο από μία μακροχρόνια, αργή πτώση.

Με βάση τους προηγούμενους κύκλους επιτοκίων, η Fed είτε είναι αισιόδοξη είτε προσπαθεί να ανακοινώσει απαλά τα άσχημα νέα. Ακόμα κι έτσι, ο Πάουελ έχει δίκιο να λέει ότι ο πληθωρισμός είναι χειρότερος ακόμη και από μια αντιστροφή της ανάπτυξης. Η ανεργία φέρνει στενοχώρια για εκατομμύρια, αλλά η αύξηση των τιμών πλήττει λίγο πολύ τους πάντες. Περίπου οι μισές μικρές επιχειρήσεις λένε τώρα ότι ο πληθωρισμός είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, και το κοινό συμφωνεί, όπως έδειξε έρευνα της Pew τον Μάιο.

Επιπλέον, ο κίνδυνος να προκαλέσει μόνιμη ζημιά μια οικονομική επιβράδυνση είναι μικρός. Οι τράπεζες αναφέρουν ότι οι πελάτες τους εξακολουθούν να έχουν περισσότερα χρήματα στην τράπεζα από ό,τι πριν από την εμφάνιση της Covid-19, και οι καθυστερήσεις [στην αποπληρωμή των δανείων] αυξάνονται, αλλά με αργό ρυθμό. Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, δήλωσε σε πάνελ του Κογκρέσου λίγες ώρες πριν από την αύξηση των επιτοκίων της Fed ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος μπορεί «να χειριστεί εύκολα μια απότομη προσγείωση».

Ο Πάουελ υπογράμμισε την Τετάρτη ότι δεν υπάρχει τρόπος να επαναφέρεις την οικονομία χωρίς πόνο. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να πει χωρίς φόβο ένας ανεξάρτητος κεντρικός τραπεζίτης.

Εάν η σοβαρότητα αυτού του πόνου είναι μεγαλύτερη από ό,τι περίμενε μέχρι τώρα, πετάει την καυτή πατάτα στον Μπάιντεν και στο Κογκρέσο. Θα περάσουν τα επόμενα δύο χρόνια αντιμετωπίζοντας την αυξημένη ανεργία και την οικονομική δυσπραγία. Η προσέγγιση του Πάουελ μπορεί να σκοτώσει τον πληθωρισμό, αλλά και να του στερήσει κάποιους ισχυρούς φίλους στη διαδικασία.

Πηγή: OT.gr

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024