Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κώστας Καζάκος: Το τελευταίο αντίο στον μεγάλο καλλιτέχνη και κομμουνιστή

Κώστας Καζάκος: Το τελευταίο αντίο στον μεγάλο καλλιτέχνη και κομμουνιστή

«Τα στερνά σου τίμησαν τα πρώτα» ανέφερε η Αλέκα Παπαρήγα στον αποχαιρετισμό της στον Κώστα Καζάκο

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα η τελετή αποχαιρετισμού για τον αξέχαστο ηθοποιό Κώστα Καζάκο.

Η οικογένεια του, το ΚΚΕ, φίλοι, συνάδελφοι, άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων αποχαιρέτισαν το μεγάλο ηθοποιό, που πριν την «τελευταία υπόκλιση»  πρόσφερε το σώμα του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και τους φοιτητές για την εκπαίδευση τους, στην έδρα του ΚΚΕ στον Περισσό, όπου έγινε η πολιτική του κηδεία.

Διαβάστε επίσης: Κώστας Καζάκος: Η συνέντευξη που έδωσε στα «Νέα» τον περασμένο Ιανουάριο

Μεταξύ αυτών που βρέθηκαν στον Περισσό για να πουν το τελευταίο αντίο στον Κώστα Καζάκο, ήταν η σύζυγος του Τζένη Κόλλια, και τα τρία τους παιδιά, Αλέξανδρος, Ηλέκτρα και Μάγια, καθώς και ο γιος του, Κωνσταντίνος Καζάκος. Παρούσα και  η εγγονή του Κώστα Καζάκου, κόρη του γιου του Κωνσταντίνου, Τζένη Καζάκου και η μητέρα της Τάνια Τρύπη. Επίσης στην τελετή παραβρέθηκαν για να τον αποχαιρετίσουν μεταξύ άλλων, η Λίλα Καφαντάρη, ο Θάνος Καληώρας, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, η Ελένη Γερασιμίδου, ο Γιάννης Μποσταντζόγλου, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, η Βάνα Πεφάνη, ο συνθέτης Διονύσης Τσακνής κ.ά. Παρών και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σύντροφε Κώστα

«Σύντροφε Κώστα, για έναν άνθρωπο σαν εσένα, παρά τη φυσική ηλικία σου, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι φεύγεις πλήρης ημερών. Η ενεργή παρουσία σου στην καλλιτεχνική και κοινωνική ζωή, μέχρι την τελευταία στιγμή, δικαιολογεί να θεωρούμε το χαμό σου σαν κάτι απροσδόκητο» ανέφερε χαρακτηριστικά η Αλέκα Παπαρήγα, που αποχαιρέτισε τον Κώστα Καζάκο, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Με βαθιά θλίψη, Κώστα, σε αποχαιρετά η ΚΕ, τα μέλη, οι φίλοι του Κόμματος, ο λαϊκός κόσμος που τον αγάπησες πολύ. Σε αποχαιρετάμε ως τον σπουδαίο κομμουνιστή καλλιτέχνη, τον αγαπημένο, τον πολύτιμο σύντροφό μας στα μικρά και τα μεγάλα, στα εύκολα και τα δύσκολα, στις χαρές και τις πίκρες της ζωής και του αγώνα» σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα.

Αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ο Κώστας Καζάκος επέλεγε τα έργα του, με κριτήριο «να είναι κοινωνικά και ιστορικά χρήσιμα, όπως η παράσταση-σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα «Το μεγάλο μας τσίρκο»».

Όπως τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα «η Τέχνη, ο Πολιτισμός δεν γλίτωσε ούτε από διώξεις, ούτε από συλλήψεις, βασανιστήρια, εκτελέσεις, από τη γνωστή λογοκρισία και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων στον Μεσοπόλεμο, στα χρόνια της Κατοχής, στις 33 μέρες του Δεκέμβρη του ‘44, στα χρόνια του ΔΣΕ, στα χρόνια με τους νόμους 509 και 375, την απαγόρευση της δράσης του ΚΚΕ και μετά στα χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας ’67-’74».

Κυνηγημένος στη δικτατορία

Υπενθύμισε ότι «στη δικτατορία κυνηγήθηκαν, συνελήφθησαν, ο Κ. Καζάκος και η Τζένη Καρέζη, εξαιτίας της παράστασης «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», το 1973, αφού κάθε παράσταση μετατρεπόταν σε λαϊκή διαδήλωση. Αυτές τις μέρες, στα κινητά μας έφθασε ένα έγγραφο, με τον τίτλο απόρρητο και ημερομηνία 20 Ιουνίου 1972, που υπέγραφε ο χουντικός αντιστράτηγος Θεοφάνης Μουρίκης, υπαρχηγός, με κοινοποίηση προς την γνωστή ΓΔΕΑ του χουντικού υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Στο έγγραφο αυτό καταδίδονταν 52 ονόματα ηθοποιών, καλλιτεχνών, όλοι τους ήταν πλατιά γνωστοί. Σύμφωνα με το έγγραφο, είχαν υποβάλει υπόμνημα για να χορηγηθεί αμνηστία στους πολιτικούς κρατούμενους της χούντας. Πρώτος με αριθμό 1 ο Κώστας Καζάκος, στην 6η θέση η Τζένη Καρέζη».

«Αγαπημένε σύντροφε Κώστα, υπηρέτησες με πίστη και πάθος την προοδευτική δραματική τέχνη, με πυρήνα τη βαθιά εκτίμηση για τη διαπαιδαγωγητική δύναμή της, την άποψή σου ότι το θέατρο «παρέχει παιδεία και είναι η πιο λαϊκή, επίκαιρη, άμεσα κατανοητή και ζωντανή τέχνη», την πεποίθησή σου ότι «το θέατρο σίγουρα δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί όμως να αλλάζει τους ανθρώπους», έτσι έλεγες. Γι’ αυτό η επιλογή των έργων σου, ως θιασάρχης και σκηνοθέτης, δεν ήταν καθόλου τυχαία» σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα.

Όπως τόνισε «εχθροί και φίλοι ακόμα δεν μπορούν να ξεχάσουν το «Δικαστήριο των λαών» στο Σύνταγμα, με εσένα πρωταγωνιστή και πρόεδρό του, στις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στα εγκλήματα των ΗΠΑ στη Γιουγκοσλαβία το 1999, όταν ο Μπιλ Κλίντον επρόκειτο να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα».

Πυξίδα η κομμουνιστική ιδεολογία

«Κώστα, στη διαδρομή σου, με το μυαλό και την καρδιά, χωρίς ταλαντεύσεις και αμφισημίες, είχες πυξίδα σου την κομμουνιστική ιδεολογία. Ανταποκρίθηκες επάξια στην ιστορική αναγκαιότητα της εποχής μας, στην πρώτη γραμμή, με το ΚΚΕ, πάντα παρών σε όλους τους αγώνες του εργατικού – ταξικού και του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Τα στερνά σου τίμησαν τα πρώτα» ανέφερε η Αλέκα Παπαρήγα.

Και σημείωσε πως «όσοι, όσες είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε περισσότερο ή λιγότερο την οικογένειά σου, την αγαπημένη σου σύντροφο Τζένη, με την οποία μοιραστήκατε όλες τις χαρές και τις δυσκολίες της ζωής και της Τέχνης σας, τα παιδιά σου, βλέπαμε ότι η αύρα σου, ο τρόπος ζωής σου τους επηρέασε. Σκεπτόμαστε ότι αυτό δεν έγινε ούτε με επιβολή, ούτε με έναν κατάλογο τι πρέπει και δεν πρέπει. Το προσωπικό παράδειγμα, ο διάλογος, η συζήτηση, ήταν ο δικός σου δρόμος. Τους καμάρωνες, έλαμπαν τα μάτια σου όταν αναφερόσουν σ’ αυτούς».

Αγαπημένε μας σύντροφε

«Κώστα, ακόμα και εκείνοι που σε ειρωνεύτηκαν, ακόμα και μερικοί που σε πολέμησαν, υποχρεώθηκαν, αφού ρωτήθηκαν, να πουν καλές κουβέντες. Το πιο σημαντικό, όμως, ήταν ότι, ανεξάρτητα απόψεων, είπαν το ίδιο πράγμα, ότι ο Κώστας Καζάκος έζησε, έδρασε, έπαιξε, σκηνοθέτησε σε αντιστοιχία με την ιδεολογία και τις αξίες που υπερασπίζονταν. Η ενότητα των λόγων και των έργων σου είναι μεγάλος τίτλος τιμής που επάξια κατέκτησες» συνέχισε.

Και έκλεισε λέγοντας: «αντίο αγαπημένε σύντροφε, θα συνεχίσουμε κουβαλώντας στους ώμους μας την ανάμνηση και ό,τι κερδίσαμε και απολαύσαμε από την προσφορά σου».

Εκ μέρους της ΚΝΕ, αποχαιρέτισε τον μεγάλο ηθοποιό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος σημειώνοντας ότι ήταν πάντα στο πλάι της ΚΝΕ με ένα γνήσιο, αυθεντικό και εγκάρδιο νοιάξιμο. «Με το ζεστό του χαμόγελο και τη στιβαρή φωνή του εξιστορούσε στους νεότερους στιγμές από τη μεγάλη του θεατρική διαδρομή, αλλά και κουβέντες για το μέλλον, τονίζοντας ότι η ελπίδα βρίσκεται στον αγώνα για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, με το ΚΚΕ μπροστά, στους αγώνες για «το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό»» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Αμπατιέλος.

«Μπαμπά και τώρα εμείς»

«Μπαμπά και τώρα εμείς» είπε η κόρη του Ηλέκτρα ανεβαίνοντας στο βήμα για να τον αποχαιρετίσει εκ μέρους της οικογένειας. «Θα ήταν αδύνατο να μπορέσουμε ποτέ να εξηγήσουμε τη ζωή που μοιραστήκαμε μαζί του για το λόγο ότι ξεπερνάει τα ανθρώπινα και αγγίζει τα θεϊκά. Σε αυτό το σπίτι κάθε μέρα ήταν γιορτή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, τον αποχαιρέτισαν ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Γεράσιμος Δ. Σιάσος, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ο Σπύρος Χαλβατζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974, ο ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος, ο Βασίλης Πουλάκος εκ μέρους των αποφοίτων της Σχολής υποκριτικής «Κώστας Καζάκος», η Μαριάνα Κάλμπαρη, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης «Τζένη Καρέζη» και η ηθοποιός και θεατρολόγος Χριστιάνα Μανζουράνη.

Φωτογραφίες από το 902.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024