Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πράσινες επενδύσεις: Προσφυγή οργανώσεων κατά πυρηνικής ενέργειας και φυσικού αερίου

Πράσινες επενδύσεις: Προσφυγή οργανώσεων κατά πυρηνικής ενέργειας και φυσικού αερίου

Από τον Ιανουάριο, το αέριο και η πυρηνική ενέργεια θα συμπεριληφθούν στη λεγόμενη ταξινόμηση που ορίζει τα πεδία στα οποία πολίτες και επιχειρήσεις μπορούν να επενδύουν στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Με προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο απειλούν περιβαλλοντικές οργανώσεις αν η ΕΕ δεν αποσύρει από τη λίστα των πράσινων επενδύσεων έργα φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας.

Το αμφιλεγόμενο μέτρο που ψηφίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες είναι παράνομο και θα πρέπει να επανεξεταστεί άμεσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητούν με αίτημά τους οι οργανώσεις, ανάμεσά τους το WWF, η Greenpeace και η γερμανικής Bund

Από τον Ιανουάριο, το αέριο και η πυρηνική ενέργεια θα συμπεριληφθούν στη λεγόμενη ταξινόμηση που ορίζει τα πεδία στα οποία πολίτες και επιχειρήσεις μπορούν να επενδύουν στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η απόφαση εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις 27 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, παρά τις επικρίσεις για το γεγονός ότι η καύση φυσικού αερίου παράγει διοξείδιο του άνθρακα και δεν υπάρχει καμία πειστική ή οριστική λύση για τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.

Οι οργανώσεις επιχειρηματολογούν ότι η ταξινόμηση παραβιάζει τη νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα και εναντιώνεται στον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού, ο οποίος φιλοδοξεί να περιορίσει στον 1,5 βαθμό Κελσίου την άνοδο της θερμοκρασίας έως το τέλος του αιώνα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ορισμένοι ακτιβιστές επισημαίνουν πως οι τιμές του αερίου είναι ανάμεσα στις βασικές αιτίες της εκρηκτικής αύξησης του κόστους ζωής και η προώθηση της παραγωγής ενέργειας με την καύση φυσικού αερίου αντίκειται στους στόχους της ΕΕ για την παραγωγή ηλεκτρισμού από καθαρές πηγές.

Ενστάσεις και για βιοενέργεια και υλοτομία

Οι επικρίσεις από μέρους οργανώσεων για τις πολιτικές της Κομισιόν ως προς το κλίμα κλιμακώνονται τις τελευταίες ημέρες.

Άλλη ομάδα ακτιβιστών κατέθεσε προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβητώντας την πράσινη ταμπέλα που δόθηκε στη βιοενέργεια και σε κάποια σχέδια υλοτομίας, τονίζοντας πως ειδικά αυτή η τελευταία κίνηση θα επιταχύνει την αποψίλωση των δασών.

Την περασμένη εβδομάδα, αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις αποσύρθηκαν από τη συμβουλευτική πλατφόρμα η οποία συνέβαλε στην κατάρτιση της ταξινόμησης σε συντονισμό με την Κομισιόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / DPA

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024