Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νομική διαμάχη για το σπέρμα επιβήτορα αξίας 18 εκατ. ευρώ

Νομική διαμάχη για το σπέρμα επιβήτορα αξίας 18 εκατ. ευρώ

Πρώην και νυν ιδιοκτήτες διεκδικούν το «πολύτιμο υγρό» του, που ελπίζουν να φέρει στον κόσμο νέους και δυνατούς πρωταθλητές.

Πριν πεθάνει, ο Τοτίλας, το άλογο-θαύμα των αγώνων ιππικής δεξιοτεχνίας παγκοσμίως, άφησε πίσω του ένα τελευταίο δώρο…

Ο πρίγκιπας του χορού των αλόγων όπως τον ονόμασαν, ο πανέμορφος Τοτίλας, που για να αλλάξει χέρια δίνονταν τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά, που δεν θα δίνονταν ούτε σε μεταγραφές μεγάλων ποδοσφαιριστών, πέθανε το 2020, αφήνοντας πίσω του κάτι πολύτιμο: 120 μιλιγκράμ από το σπέρμα του, ένα «θαυματουργό υλικό» που αποθηκεύτηκε προσεκτικά σε πολλά μπουκαλάκια παγωμένου υγρού αζώτου για να δώσει ζωή σε νέους νικητές παγκόσμιων αγώνων ιππικής δεξιοτεχνίας.

Η δικαστική διαμάχη

Η… κληρονομιά του Τοτίλας, που λέγεται ότι είναι αρκετή για να γονιμοποιήσει μεταθανάτια, τουλάχιστον χίλιες φοράδες, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας παράξενης νομικής διαμάχης, καθώς οι πρώην ιδιοκτήτες του μαλώνουν για το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του σπέρματός του. Ενας από αυτούς αποτιμά την αξία του σπέρματος σε περισσότερα από 18 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που θα το καθιστούσε ένα από τα πιο ακριβά υγρά στον πλανήτη, αναφέρει δημοσίευμα των Times.

Στα νιάτα του, ο Τοτίλας -ή αλλιώς Τότο, όπως τον αποκαλούσαν- ήταν το πιο αναγνωρισμένο άλογο αγώνων ιππικής δεξιοτεχνίας (dressage), που αποθεώθηκε από τον γερμανικό Τύπο, αποκαλώντας το «άλογο του αιώνα». Ενας σχολιαστής ιππασίας είχε πει ότι ο επιβήτορας «φαινόταν να έχει έρθει από κάποιον φανταστικό κόσμο για να μαγέψει τους ανθρώπους, εδώ στη Γη».

Το άλογο γεννήθηκε σε έναν στάβλο στην Ολλανδία και σημείωσε πολλά παγκόσμια ρεκόρ στα τέλη της δεκαετίας του 2000 με τον ολλανδό αναβάτη του Εντουαρντ Γκαλ. Το 2010 πουλήθηκε στον Πάουλ Σόκεμελε, πρώην πρωταθλητή Ευρώπης στην υπερπήδηση εμποδίων (showjumping) και εκ των κορυφαίων εκτροφέων αλόγων στη Γερμανία, για περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά από αυτό, ωστόσο, ο Τότο υπέστη μια σειρά τραυματισμών που δεν του επέτρεψαν να επιστρέψει ποτέ στις παλιές, καλές του επιδόσεις και αποσύρθηκε το 2015 λόγω οστικού οιδήματος, μιας επώδυνης συσσώρευσης υγρού στο γόνατό του. Ο μεγάλος νικητής, όμως, απόλαυσε στη συνέχεια μια δεύτερη επιτυχημένη «καριέρα», ως δότης σπέρματος: τα δείγματά του πουλήθηκαν ως και 8.000 ευρώ το καθένα, πριν πεθάνει από κολικό (πολύ συνηθισμένο στα άλογα) στα τέλη του 2020.

Και η δυναστεία του, ήδη, ευημερεί: πέρυσι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Εκτροφής αθλητικών αλόγων κατέταξε τον Τοτίλας στην έβδομη θέση της λίστας με τους κορυφαίους πρωταθλητές, με βάση την απόδοση των απογόνων του σε αγώνες – συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, γράφουν οι Times.

Sports in

Μπάλντοκ: Πίσω από μια επικείμενη μεταγραφή

O Παναθηναϊκός επιδιώκει να προσεγγίζει οτιδήποτε καλό υπάρχει στην αγορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024