Σιτηρά: Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να εξάγει 30 εκατ. τόνους έως το τέλος του έτους
«Οι εξαγωγές σιτηρών θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας επισιτιστικής κατάστασης» δηλώνει η Ρωσία
Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξάγει μέχρι 30 εκατομμύρια τόνους σιτηρών το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας.
“Αυτό θα στηρίξει τις χώρες που έχουν ανάγκη και θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας επισιτιστικής κατάστασης“, προστίθεται στην ανακοίνωση υπουργείου.
Οι εξαγωγές από Ουκρανία
Αντίθετα, στο Κίεβο, το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών είναι μειωμένες κατά 54,5% σε ετήσια βάση κατά την περίοδο 2022-23 έως τώρα σε 4,16 εκατομμύρια τόνους.
Οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών σημείωσαν σημαντική πτώση μετά την έναρξη του πολέμου γιατί τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, βασικής οδού για τις μεταφορές, είχαν κλείσει, οδηγώντας σε άνοδο τις παγκόσμιες τιμές τροφίμων και εγείροντας φόβους για ελλείψεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Σε τρία λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα ήρθη ο αποκλεισμός στα τέλη Ιουλίου βάσει μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας.
Απώλεια γης
Τα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου έδειξαν ότι οι εξαγωγές έως σήμερα την περίοδο Ιουλίου 2022 έως Ιουνίου 2023 συμπεριλαμβάνουν 2,59 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού, 1,19 εκατ. τόνους σιταριού και 361.000 τόνους κριθαριού.
Οι ποσότητες περιλαμβάνουν 195.000 τόνους σιτηρών που έχουν εξαχθεί έως σήμερα, τον Σεπτέμβριο, έναντι 514.000 τόνων που εξήχθησαν την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να έχει συγκομιδή τουλάχιστον 50 εκατομμύρια τόνους σιτηρών φέτος, συγκριτικά με την ποσότητα ρεκόρ των 86 εκατομμυρίων τόνων το 2021, λόγω της απώλειας γης που έθεσαν υπό την κατοχή τους οι ρωσικές δυνάμεις και της χαμηλότερης απόδοσης των σιτηρών.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Κακοκαιρία: Απίστευτο σκηνικό στον Ολυμπο με χιονοχάλαζο στην καρδιά του καλοκαιριού
- Κολομβία: Ο απερχόμενος πρόεδρος Πέτρο ισχυρίζεται ότι ο ακροδεξιός διάδοχός του υπακούει στις εντολές των ΗΠΑ
- Γαλλία: Ο Μακρόν ζήτησε τη συνδρομή του στρατού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
- Σάμος: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Προφήτη Ηλία του όρους Καρβούνη
- Ισπανία: Εγκαταστάσεις της NASA κοντά στη Μαδρίτη επλήγησαν από τις πυρκαγιές
- Μέση Ανατολή: Η Σαουδική Αραβία πλήττει εγκαταστάσεις των Χούθι – Σειρήνες ηχούν στο Μπαχρέιν
- Η Σαουδική Αραβία επιτέθηκε στους «Χούθι» – Την ευθύνη όμως ανέλαβε η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Ενα μπόνους για συνεπείς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442