Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φυσικό αέριο: «Βουτιά» στις τιμές στην Ευρώπη – Συγκρατημένη αισιοδοξία

Φυσικό αέριο: «Βουτιά» στις τιμές στην Ευρώπη – Συγκρατημένη αισιοδοξία

Γεμίζουν ταχύτερα οι αποθήκες στην Ευρώπη.

Τη μεγαλύτερη βουτιά από τον περασμένο Απρίλιο καταγράφουν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, μετά την ανακοίνωση ότι η Γερμανία γεμίζει τις αποθήκες της ταχύτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί ενόψει του χειμώνα. Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στο σύνολο της Ευρώπης, με τα ποσοστά πληρότητας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, να πλησιάζουν το 80%.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ολλανδικού δείκτη αναφοράς υποχώρησαν έως και 16% στα 286 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά το ξέφρενο ράλι της περασμένης εβδομάδας.

Σίγουρα, η κατάσταση του εφοδιασμού παραμένει πολύ εύθραυστη, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της εδώ και δεκαετίες. Οι χαμηλότερες ρωσικές ροές, οι διακοπές λειτουργίας στη Νορβηγία και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός για προμήθειες LNG είναι όλοι παράγοντες που δεν θα εξαφανιστούν σύντομα.

Οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν επίσης μέτρα για να ελαφρύνουν το βάρος, αφήνοντας στην άκρη περίπου 280 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό. Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας για να συζητήσουν λύσεις σε όλο το μπλοκ.

Εντείνονται επίσης οι ανησυχίες ότι η Ρωσία δεν θα επαναφέρει σε λειτουργία τον βασικό της αγωγό Nord Stream, τον οποίο αναμένεται να κλείσει στις 31 Αυγούστου επικαλούμενη τριήμερη συντήρηση .

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Ολλανδίας για τον επόμενο μήνα υποχώρησαν 12% στα 297 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 8:20 π.μ. στο Άμστερνταμ.

Φουλάρουν οι αποθήκες

Σύμφωνα με το Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) το ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ξεπερνά πλέον το 72% από 28% που ήταν στο τέλος του χειμώνα.

Τα στοιχεία του AGSI+ δείχνουν ότι στο τέλος Φεβρουαρίου, το συνολικό ποσοστό πληρότητας των χώρων αποθήκευσης ήταν 28%, και μειώθηκε στο 26% στα τέλη Μαρτίου, πριν ανέλθει στο στο 33% στο τέλος Απριλίου, στο 47% στο τέλος Μαΐου και στο 60% στο τέλος Ιουνίου.

Η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασιλείο είναι οι μόνες χώρες που έχουν γεμίσει όλες τις δεξαμενές φυσικού αερίου τους στο 100% και ακολουθεί η Πολωνία με 99% και η Σουηδία με λίγο πάνω από το 90%.

Ο στόχος του 80%

Η Κομισιόν έχει καλέσει τους διαχειριστές των αποθηκών φυσικού αερίου να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις σε ποσοστό τουλάχιστον 80% έως την 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, αλλά ορισμένα κράτη – μέλη που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, με τη Γερμανία και την Ιταλία να έχουν δώσει εντολή οι αποθήκες να είναι γεμάτες κατά 90% έως την 1η Νοεμβρίου.

Η επίτευξη αυτών των στόχων δεν θα είναι φθηνή, καθώς οι υψηλές τιμές σημαίνουν ότι η ποσότητα φυσικού αερίου που πρέπει να αγοραστεί θα κοστίσει περίπου 4 φορές περισσότερο από το ποσό που θα κόστιζε πέρυσι τέτοια εποχή.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024