Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ράλι των εξαγωγών και το αγκάθι του ελλείμματος

Το ράλι των εξαγωγών και το αγκάθι του ελλείμματος

Την τόνωση της εγχώριας ανταγωνιστικής παραγωγής, ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο όπως η σημερινή, ζητάνε παράγοντες της αγοράς

Εμφανής είναι η ανθεκτικότητα που επιδεικνύουν οι ελληνικές εξαγωγές κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των γεωπολιτικών αλλαγών και των παρενεργειών που υπάρχουν, συνεχίζοντας το ανοδικό τους σερί των τελευταίων μηνών και τον Ιούνιο, εμφανίζοντας αύξηση της τάξης του 59,8%.

Ωστόσο προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο παρά τη συρρίκνωσή του συνεχίζει να εμφανίζεται αισθητά διογκωμένο (42,7%), με τις εισαγωγές τον Ιούνιο να παρουσιάζουν αύξηση κατά 53,5%.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι παρενέργειες στον τομέα της ενέργειας και των εμπορευμάτων εξακολουθούν να ασκούν ισχυρές πιέσεις στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων δυσχεραίνοντας την προσπάθεια των ελλήνων εξαγωγέων», επισημαίνει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Σύμφωνα με την ίδια, παρήγορο είναι ότι το συντεταγμένο σχέδιο της ελληνικής πολιτείας για την τόνωση της εξωστρέφειας αποδίδει καρπούς, συντηρώντας τις θετικές προοπτικές, όμως σε κάθε περίπτωση η αυξητική πορεία δεν επιτρέπει εφησυχασμό. «Ο κλάδος βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση προκειμένου να προσαρμόσει τη στρατηγική και τον σχεδιασμό του στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες», αναφέρει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Οι χώρες της ΕΕ συνεχίζουν να αποτελούν τον μεγαλύτερο πελάτη των ελλήνων εξαγωγέων και τον Ιούνιο του 2022, καθώς παρατηρείται μεγάλη άνοδος των αποστολών προς τις χώρες της ΕΕ, κατά 47,1%, ενώ και προς τις τρίτες χώρες καταγράφεται αύξηση της τάξης του 75,6%.

Το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών – μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, άγγιξε το 51,2% έναντι 55,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα που καταγράφεται για το ποσοστό των εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες, το οποίο διαμορφώθηκε στο 48,8% έναντι 44,4%.

Ωστόσο, την ίδια ώρα που οι ελληνικές εξαγωγές πραγματοποιούν ένα συνεχιζόμενο ράλι, πολύ μεγάλη είναι και η άνοδος που καταγράφεται στις εισαγωγές, γεγονός που προβληματίζει. Μια εξέλιξη στην οποία χτυπάει καμπανάκι για την ανάγκη τόνωσης της εγχώριας ανταγωνιστικής παραγωγής, ειδικά σε μια δύσκολο περίοδο όπως η σημερινή. Μάλιστα, οι φορείς των εξαγωγών ζητάνε πρόσθετες διευκολύνσεις, αναγνωρίζοντας πάντως την προσπάθεια που γίνεται.

Τουριστικές εισπράξεις: Πλησίασαν το «χρυσό» 2019 τον Ιούνιο

Μόλις 60 εκατομμύρια λιγότερα από τα αντίστοιχα του 2019 ήταν τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού τον Ιούνιο, φθάνοντας στα 2,617 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, σε επίπεδο εξαμήνου οι τουριστικές εισπράξεις φέτος διαμορφώθηκαν σε 5,126 δισ. ευρώ και πλέον απέχουν μόλις 287 εκατ. ευρώ από αυτές της τελευταίας χρονιάς πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας (5,413 δισ.).

Αναλυτικότερα, τον Ιούνιο του 2022 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 589,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 722,9 εκατ. ευρώ.

Sports in

Η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τη Λαμία (pic)

Δείτε πως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά το παιχνίδι της Λαμίας με τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024