Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το «κοκτέιλ» ιών που απειλεί τους παραθεριστές

Το «κοκτέιλ» ιών που απειλεί τους παραθεριστές

Την τήρηση των μέτρων προφύλαξης για τη δημιουργία μιας... τριπλής ασπίδας προστασίας έναντι του SARS-CoV-2, του ιού του Δυτικού Νείλου, αλλά και της ευλογιάς {LF}των πιθήκων, συστήνουν οι επιστήμονες

Ενα εκρηκτικό «κοκτέιλ» συνθέτουν οι διαφορετικοί ιοί που φέτος το καλοκαίρι κυκλοφορούν παράλληλα στην κοινότητα. Συνεπώς και παρότι η άρση των περιορισμών οδήγησε στην πολυπόθητη και… ξεχασμένη, έπειτα από δυόμισι χρονιά πανδημίας, ελευθερία, οι επιστήμονες επιμένουν σε κάθε ευκαιρία πως οι πολίτες αλλά και οι παραθεριστές οφείλουν να μην ξεχνούν τα μέτρα προφύλαξης.

Στόχος είναι η δημιουργία μιας… τριπλής ασπίδας προστασίας έναντι του SARS-CoV-2, του ιού του Δυτικού Νείλου, αλλά και της ευλογιάς των πιθήκων.

Οι εβδομαδιαίες εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) λειτουργούν υπενθυμιστικά εν μέσω θέρους, με τα ανανεωμένα στοιχεία να αποδεικνύουν πως οι μεταλλάξεις BA.4 και ΒΑ.5 συνεχίζουν να δρουν απειλητικά και στη χώρα μας.

Και παρότι, όπως έχει διαπιστωθεί στην πράξη δεν ενοχοποιούνται για σοβαρή νόσηση και επιπλοκές – τουλάχιστον εν συγκρίσει με τα στελέχη και τις υποπαραλλαγές που «πρωταγωνίστησαν» στα περασμένα κύματα -, συνεχίζουν να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα και τις νοσηλείες.

Τουρισμός

Αναφορικά δε με τις εκτιμήσεις για τις προσεχείς εβδομάδες, αν και επιδημιολογικές παρατηρήσεις δείχνουν πως το 6ο κύμα έχει περάσει πλέον σε φάση αποκλιμάκωσης, αρκετές είναι οι επιστημονικές φωνές που κάνουν λόγο για συντήρηση των πανδημικών δεικτών σε υψηλά επίπεδα και τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού λόγω της έντονης τουριστικής κινητικότητας.

Ενώ όμως (εντός και εκτός συνόρων) συνεχίζουμε να… παλεύουμε με τα κύματα που προκαλεί ο SARs-CoV-2, η πρόσφατη ενεργοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) του ανώτατου επιπέδου συναγερμού για έναν ακόμη ιό, αυτόν της ευλογιάς των πιθήκων, σηματοδοτεί πως οι υγειονομικές περιπέτειες δεν έχουν (ακόμη) τέλος.

Αιτία ήταν το εξελισσόμενο ξέσπασμα παγκοσμίως, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 31.400. Παράλληλα όμως επιβεβαιώθηκαν και οι ανησυχίες των επιστημόνων μετά τις δύο πρώτες απώλειες ασθενών στην Ευρώπη στα τέλη Ιουλίου και συγκεκριμένα στην Ισπανία, οι οποίοι επέμεναν πως η ευρεία διάδοση του ιού στην κοινότητα θα αύξανε σταδιακά τον κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και θανάτους. Υπενθυμίζεται δε, πως ακόμη δύο θάνατοι έχουν καταγραφεί σε Ινδία και Βραζιλία.

Παρ’ όλα αυτά και δεδομένης της παρατήρησης πως ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων δεν έχει τη δυναμική συμπεριφορά του πανδημικού ιού σε ό,τι αφορά την ταχεία μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο, το ερώτημα που πλανάται είναι εάν η (υπερ)αντίδραση του ΠΟΥ αποτελεί… πανδημικό σύμπτωμα.

Η απάντηση εντούτοις μπορεί μεταξύ άλλων να κρύβεται και στη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων (της τάξεως του 77%) από την 27η Ιουνίου έως και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, ενώ έκτοτε στη διεθνή λίστα συμπεριλαμβάνονται καθημερινά νέες περιπτώσεις.

Η χώρα μας όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία δεν αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα. Την περασμένη εβδομάδα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι συνολικά έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας 50 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι τις 18 Αυγούστου είναι άνδρες με διάμεση ηλικία τα 36 έτη (19-59), εκ των οποίων 16 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (32%).

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024