Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της υποχρεωτικής θητείας στη Σερβία και σχολίασε τις πληροφορίες για τη δημιουργία ρωσικής στρατιωτικής βάσης στο έδαφος της χώρας του.

Η Σερβία θα διατηρήσει την πολιτική της στο θέμα των αντιρωσικών κυρώσεων και δεν θα τις επιβάλει όσο της δίνεται η δυνατότητα.

«Ευρωπαϊκό δρόμο»

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξή του στο TV Prva (και φωτογραφία, επάνω).

Δείτε ακόμα – Πόλεμος στην Ουκρανία: Προσπαθεί η Ρωσία να σπείρει διχόνοια στα Βαλκάνια μέσω της Σερβίας;

«Θα διατηρήσουμε την πολιτική μας (στο θέμα της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας) όσο μπορούμε. Η πολιτική μας είναι να ακολουθήσουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο, να διατηρήσουμε την παραδοσιακή μας φιλία και να είμαστε ανεξάρτητοι και αυτόνομοι», είπε ο Βούτσιτς.

«Φυσικά, όταν μας πουν ότι μας απομένουν έξι μήνες για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Eνωση, θα προσαρμόσουμε την πολιτική μας στις απαιτήσεις τους», πρόσθεσε ο σέρβος πρόεδρος.

Ο Βούτσιτς είπε επίσης ότι η Πρίστινα «θα συνεχίσει τις επιθετικές της ενέργειες έως ότου καταλάβει το σερβικό βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου».

Παράλληλα, επισήμανε ότι το Βελιγράδι είναι «έτοιμο να διατηρήσει την ειρήνη σχεδόν με κάθε κόστος».

Υποχρεωτική στρατιωτική θητεία

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι υποστηρίζει το ενδεχόμενο επιστροφής στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

«Οσον αφορά εμένα, υποστηρίζω την επιστροφή της στρατιωτικής θητείας, υπηρέτησα για ένα χρόνο, ήταν πολύ χρήσιμο», τόνισε ο σέρβος πρόεδρος.

Ο υπουργός Αμυνας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε πριν λίγο καιρό ότι η απόφαση επιστροφής της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στη Σερβία θα ληφθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία καταργήθηκε στη Σερβία την 1η Ιανουαρίου 2011, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για επαναφορά της.

Ρωσική βάση

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισήμανε στη συνέντευξή του ότι η Σερβία δεν χρειάζεται τις στρατιωτικές βάσεις κανενός στο έδαφός της, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για πιθανή δημιουργία ρωσικής στρατιωτικής βάσης στη χώρα.

Η Σερβία δεν χρειάζεται τις στρατιωτικές βάσεις κανενός, θα διατηρήσει τη στρατιωτική της ουδετερότητα, θα ενισχύσει τον δικό της στρατό, θα φροντίσει τους πολίτες της και θα είναι αρκετά ισχυρή για να είναι ανεξάρτητη, είπε ο Βούτσιτς.

Πηγή: prva.rs, echedoros-a.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr