Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διακοπές: Το κινητό φαρμακείο των ταξιδιωτών

Διακοπές: Το κινητό φαρμακείο των ταξιδιωτών

Τι πρέπει να περιέχει, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, για άτομα με χρόνια νοσήματα αλλά και τον γενικό πληθυσμό- Συμβουλές από την παιδίατρο Αννα Παρδάλη για το κιτ πρώτων βοηθειών για τα παιδιά

Τα ταξίδια αναψυχής εντός και εκτός της χώρας αποτελούν ίσως την καλύτερη έξοδο διαφυγής από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Για να αποφευχθούν όμως αναποδιές θα πρέπει κανείς να προγραμματίσει – εκτός από τον προορισμό, τα μεταφορικά μέσα και τον τόπο διαμονής  – τι θα περιέχει η βαλίτσα του, δημιουργώντας ένα κινητό φαρμακείο πρώτων βοηθειών.

Οπως δε, επισημαίνουν οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο γενικός αυτός κανόνας γίνεται πιο επιτακτικός για εκείνους που πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα, ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστούν μόνοι τους πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αλλά και επιπλοκές.

Πιο συγκεκριμένα και όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, το περιεχόμενο του φαρμακείου εξαρτάται από τον προορισμό, τη διάρκεια του ταξιδιού, τον σκοπό του ταξιδιού και την κατάσταση υγείας του ταξιδιώτη. Σε κάθε περίπτωση, ο ταξιδιώτης χρειάζεται να έχει μαζί του διεύθυνση/τηλέφωνο της ελληνικής πρεσβείας ή του προξενείου και νοσοκομείων ή κλινικών στον τόπο προορισμού και τηλέφωνο επικοινωνίας του οικογενειακού γιατρού.

Επιπλέον και σύμφωνα με τους συγγραφείς του ενημερωτικού φυλλαδίου, οι ταξιδιώτες που λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα και πάσχουν από νοσήματα που απαιτούν συχνή ιατρική παρακολούθηση ή μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού (όπως ηλικιωμένοι, φορείς HIV, ασθενείς με καρδιοπάθεια, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ασθενείς με χρόνια πνευμονοπάθεια και ασθενείς με άλλα χρόνια νοσήματα) συνιστάται:

– να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν από το ταξίδι

– να έχουν μαζί τους ένα ιατρικό σημείωμα όπου να αναγράφεται η νόσος από την οποία πάσχουν, η αγωγή τους και το δοσολογικό σχήμα. Να σημειώνεται επίσης ότι το φάρμακο είναι για προσωπική χρήση του ταξιδιώτη

– να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία της χώρας που πρόκειται να επισκεφθούν, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι τα φάρμακα που λαμβάνουν κυκλοφορούν νόμιμα

– να τοποθετούν τα φάρμακα που μεταφέρουν στην αρχική τους συσκευασία. Εκεί πρέπει να αναγράφονται το όνομα του ταξιδιώτη, το όνομα του θεράποντος ιατρού και η δοσολογία του φαρμάκου. Προκειμένου να προληφθεί η απώλειά τους συνιστάται να αποθηκεύονται στις χειραποσκευές

– να προμηθευτούν τις αναγκαίες ποσότητες φαρμάκων για τη διάρκεια του ταξιδιού καθώς και ορισμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών

– να φροντίσουν για την ασφαλιστική κάλυψη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους και να ενημερωθούν για τις ιατρικές υπηρεσίες στη χώρα προορισμού τους.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει

Ακόμη όμως και όσοι δεν πάσχουν από χρόνια νοσήματα, οφείλουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας προληπτικά, ώστε να είναι προετοιμασμένοι σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα.

Ετσι, ανάλογα με τον προορισμό και την περίπτωση το φαρμακείο πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

Φάρμακα

– Ανθελονοσιακά

– Για την πρόληψη ή τη θεραπεία συμπτωμάτων λόγω υψόμετρου

– Παυσίπονα ή αντιπυρετικά

– Αντιδιαρροϊκά

– Αντιισταμινικά

– Αποσυμφορητικό (σε συνδυασμό ή όχι με αντιισταμινικό )

– Κατά της ναυτίας

– Ολα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται τακτικά

Είδη Πρώτων Βοηθειών

– Γάντια μιας χρήσης

– Γάζες

– Ελαστικός επίδεσμος για διαστρέμματα, αυτοκόλλητοι επίδεσμοι

– Αντισηπτικό

– Βαμβάκι

– Ψαλίδι, λαβίδα ή τσιμπιδάκια

– Θερμόμετρο

– Αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές αλοιφές και κρέμες

– Γέλη αλόης για τα ηλιακά εγκαύματα

– Αντικνησμώδη ή αντιφλεγμονώδη αλοιφή ή κρέμα

– Κολλύριο

Αλλα σημαντικά είδη

– Εντομοαπωθητικά

– Αντηλιακό (με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15)

– Αντιβακτηριακά μαντιλάκια χεριών και αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών (τουλάχιστον 60% αλκοόλη)

– Προφυλακτικά

Το ΚΙΤ των παιδιών

Επειδή οι κίνδυνοι στις διακοπές είναι αρκετοί και αφορούν και τα παιδιά (τσιμπήματα εντομών, κουνούπια, σφήκες και τσούχτρες, εγκαύματα, ηλίαση τραυματισμοί κ.λπ.) καλό είναι, σύμφωνα με την παιδίατρο και επιστημονική συνεργάτιδα της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Αννα Παρδάλη, οι γονείς να μην ξεχνούν τα εξής:

– Αμπούλες φυσιολογικού ορού, κάποιες γάζες, θερμόμετρο, ψαλιδάκι.

– Αντιισταμινικό σιρόπι. Τα αλλεργικά παιδιά έχουν ειδικό κιτ φαρμάκων για σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση.

– Τοπική κρέμα αντιφλεγμονώδη ή σε συνδυασμό με τοπικό αντιβιοτικό, σόδα μαγειρική (για τις μοβ μέδουσες).

– Οφθαλμικό κολλύριο.

– Ωτικές σταγόνες.

– Αντιπυρετικά/παυσίπονα.

– Αντισηπτικά και είδη περιποίησης τραύματος, (τραυμαπλάστ, τοπικά αντισηπτικά κ.λπ.).

– Ελαστικούς επιδέσμους.

– Αντικουνουπικά/εντομοαπωθητικά σκευάσματα τόσο για την πρόληψη όσο και για μετά το τσίμπημα. Τα εντομοαπωθητικά του εμπορίου που προορίζονται για παιδιά είναι εγκεκριμένα για αυτή τη χρήση. Ωστόσο, επειδή περιέχουν χημικές ουσίες προκειμένου να είναι δραστικά, καλό είναι να αποφεύγετε να τα χρησιμοποιείτε στα πολύ μικρά βρέφη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024