Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δήμος Κορίνθου: Τίμησε την μάχη του Αγιονορίου

Δήμος Κορίνθου: Τίμησε την μάχη του Αγιονορίου

Ο Δήμος Κορίνθου διοργάνωσε με επιτυχία τις εκδηλώσεις μνήμης για την ιστορική μάχη του Αγιονορίου και τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Όπως αρμόζει στην σημαντικότητα της μάχης, στην γενναιότητα και θυσία των αγωνιστών τίμησε ο δήμος Κορίνθου την ιστορική Μάχη του Αγιονορίου.

200 χρόνια από την διεξαγωγή της Μάχης, στην σκιά του Κάστρου, με την γαλανόλευκη στο αντικρινό βουνό και με τα όπλα που εκείνη η μάχη κερδήθηκε φορεμένα στα ζωνάρια των απογόνων των αγωνιστών του 1821, αποδόθηκε ο φόρος τιμής που επιβάλλεται από τον Δήμο Κορίνθου.

Πλήθος κόσμου και εκλεκτοί προσκεκλημένοι ανέβηκαν από νωρίς στο κάστρο. Ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Ταξίαρχος της Σχολής Μηχανικού Χαράλαμπος Ακρίβος ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΣ Χαράλαμπου Λαλούση, η κ. Αθηνά Κόρκα  ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, ο δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης, ο πρώην περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, σύλλογοι και φορείς της περιοχής και πολλοί ακόμη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την είσοδο των αυθεντικών όπλων της μάχης και το τρισάγιο από τους ιερείς. Ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος αμέσως μετά, ύψωσε τη σημαία της ξηράς κ της θάλασσας στον ιστό της και ο κ. Πλαπούτας την σημαία της επανάστασης.

Ακολούθησε ο Εθνικός μας ύμνος κ ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αγωνιστών.

«Η Μάχη στο Αγιονόρι καθόρισε την πορεία της επανάστασης. Είμαστε εδώ για να θυμηθούμε, για να τιμήσουμε, για να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές.

Ο δήμος Κορινθίων από φέτος και κάθε χρόνο θα γιορτάζει με κάθε επισημότητα τη Μάχη, την επέτειο και τη νίκη στο Αγιονόρι. Γιατί η μάχη αυτή έχει μια ιδιαίτερα συμβολική σημασία και αξία.

Εδώ πολέμησαν οι γενναίοι και αγνοί πατριώτες. Εδώ συναντήθηκε η παληκαριά και η αρετή 200 χρόνια πριν. Εδώ στο κάστρο του Αγιονορίου ο Νικηταράς, ο Νικήτας Φλέσσας , 500 παλικάρια και οι γυναίκες του Αγιονορίου κατατρόπωσαν πολλαπλάσιο στρατό τούρκων.

Ο Δήμαρχος Κορίνθου Βασίλης Νανόπουλος

Ήρθαν εδώ αντί να μείνουν για λάφυρα στα Δερβενάκια όπως πολλοί άλλοι και ολοκλήρωσαν τη νίκη των Δερβενακίων. Ήρθαν και πολέμησαν εδώ για την πατρίδα και την ελευθερία.

Η υποχρέωση που έχει ο δήμος Κορινθίων απέναντι σε αυτούς τους αγωνιστές είναι ιερή. Σας ευχαριστώ όλους που είστε εδώ» είπε ο Δήμαρχος στο καλωσόρισμά του αναφέροντας λακωνικά τα όσα τον Ιούλιο του 1822 έγιναν στα στενά του Αγιονορίου και καθόρισαν το μέλλον της Επανάστασης και της Λευτεριάς των Ελλήνων.

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Αγιονορίου τιμής ένεκεν απέδωσε στους συμμετέχοντες αναμνηστικές πλακέτες ενώ στον απόηχο της βραδιάς οι απόγονοι παρουσίασαν εκ του σύνεγγυς τα αυθεντικά όπλα της μάχης στον Δήμαρχο Κορινθίων.

Εντυπωσιακή ήταν η φωταγώγηση του κάστρου και της ελληνικής σημαίας των 200 τμ που μεταφέρθηκε από το βράχο του Ακροκορίνθου .

Το ραντεβού όλων ανανεώθηκε για τον Ιούλιο του 2023 στον ίδιο ιστορικό χώρο αφού η δημοτική αρχή απαρέγκλιτα πιστεύει πως τέτοιες εκδηλώσεις αρμόζουν στα μεγάλα γεγονότα του τόπου μας. Εκδηλώσεις που θα γίνουν θεσμός μεταφέροντας από γενιά σε γενιά την παρακαταθήκη των προγόνων μας.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024