Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Τριγμούς σε στερλίνα και ομόλογα έφερε η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας

Βρετανία: Τριγμούς σε στερλίνα και ομόλογα έφερε η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας

Η αύξηση των επιτοκίων δεν αιφνιδίασε την αγορά, όμως η δυσάρεστη έκπληξη ήρθε από την προειδοποίηση για παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας

Σημαντικές πιέσεις δέχτηκε η στερλίνα μετά την έκβαση της συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας, που όχι μόνο αποφάσισε ιστορική αύξηση των επιτοκίων, αλλά προχώρησε σε σημαντική επί τα χείρω αναθεώρηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, αναγγέλλοντας υποχώρηση της οικονομίας σε παρατεταμένη ύφεση.

Η αύξηση των επιτοκίων δεν αιφνιδίασε την αγορά, όμως η δυσάρεστη έκπληξη ήρθε από τα δυσοίωνα στοιχεία για την πορεία της βρετανικής οικονομίας για την επόμενη διετία. Έτσι, η στερλίνα υποχώρησε αμέσως κατά 0,3% στα 1,2108 δολάρια, χάνοντας τα κέρδη που είχε καταγράψει λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης της BoE.

Διαβάστε επίσης – Βρετανία: Αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο παρακάμπτοντας τις κυρώσεις – Οι υπόγειες… διαδρομές

Αντιστοίχως απώλειες κατά 0,5% κατέγραψε και έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος, πέφτοντας στα 1,189 ευρώ.

Ομόλογα και FTSE 

Άμεση ήταν η αντίδραση και της αγοράς ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά οκτώ μονάδες στο 1,83%, από το 1,91% που βρισκόταν πριν την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

«Η στερλίνα υποχωρεί παρά την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Η αντίδραση αυτή αποδίδεται στις απαισιόδοξες προοπτικές της BoE για την βρετανική οικονομία, με την ύφεση να αναμένεται πλέον πως θα ξεκινήσει από το τέταρτο τρίμηνο και θα επεκταθεί καθ’όλη τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς» σχολίασε ο Φρανσέσκο Πεσόλε, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην ING.

Ο δείκτης FTSE 100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχώρησε προσωρινά μετά την ανακοίνωση της BoE, αλλά γρήγορα ανέκαμψε, με τις επιχειρήσεις να αντιδρούν θετικά στην αποδυνάμωση της στερλίνας. Μάλιστα, αυτή την ώρα ανεβαίνει κατά 0,50% στις 7.482 μονάδες.

Πηγή:ΟΤ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024