Κοροναϊός: Γιατί τα παιδιά είναι πιο ευπαθή στην Όμικρον
Στα πρώτα πανδημικά κύματα τα παιδιά ήταν πιο προστατευμένα από ό,τι τώρα.
Tα αυξημένα κρούσματα Covid-19 μεταξύ παιδιών στα τελευταία κύματα της πανδημίας ίσως οφείλονται στην ικανότητα της Όμικρον να προσβάλλει πιο εύκολα τη μύτη των ανηλίκων, διαπιστώνει μικρή μελέτη στις ΗΠΑ.
Στις πρώτες φάσεις της πανδημίας, εργαστηριακά πειράματα είχαν δείξει ότι ο κοροναϊός προσβάλλει πιο εύκολα τους βλεννογόνους της μύτης στους ενήλικες από ό,τι στα παιδιά.
Μελέτες είχαν δείξει ότι οι βλεννογόνοι των παιδιών εκδηλώνουν πιο ισχυρή ανοσιακή αντίδραση και περιορίζουν τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2.
Ωστόσο τα εργαστηριακά πειράματα με την Όμικρον δίνουν διαφορετική εικόνα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία πρόσθεσαν την παραλλαγή σε δείγματα ρινικών κυττάρων από 23 υγιή παιδιά και 15 υγιείς ενήλικες, οπότε διαπίστωσαν ότι η ανοσιακή αντίδραση των παιδιών ήταν «σημαντικά λιγότερο έντονη στην περίπτωση της Όμικρον», όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση PLoS Biology.
Επισημαίνουν ακόμα ότι η Όμικρον πολλαπλασιάζεται στα κύτταρα των παιδικών βλεννογόνων πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι στην περίπτωση της παραλλαγής Δέλτα ή του αρχικού πανδημικού στελέχους.
«Τα δεδομένα αυτά βρίσκονται σε συμφωνία με τον αυξημένο αριθμό παιδιατρικών λοιμώξεων στη διάρκεια του κύματος Όμικρον» γράφουν οι ερευνητές, αν και αναγνωρίζουν ότι τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με μεγαλύτερες μελέτες.
- Πέθανε ο Τσακ Ράσελ, σκηνοθέτης της ταινίας «Η Μάσκα», σε ηλικία 74 ετών
- Καλλιθέα: Η 37χρονη έγκυος κάλεσε μόνη της την αστυνομία όταν έφυγε ο σύντροφός της που την ξυλοκόπησε
- «Ελλάδα του 2035 με καθαρή πολιτική ματιά» – Το δεύτερο βίντεο στη σειρά «ΠΑΣΟΚ… άρα OnAir»
- Μισθοί: Η σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη περνά από την παραγωγικότητα
- Φοιτητική στέγη: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των ενοικίων – Η εικόνα από Πάτρα, Ιωάννινα και Λάρισα
- Έπος: Τενίστρια πέταξε ρακέτα στον διαιτητή και… δεν τιμωρήθηκε (vid)
- Μετρό: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Πότε θα αναχωρούν οι τελευταίοι συρμοί
- Όπου φύγει φύγει οι αδειούχοι του Ιουλίου – Πάνω από 50.000 ταξιδιώτες αναχώρησαν από τα λιμάνια της Αττικής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)





![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)






































![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)











Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442