Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Νέες, πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας

Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Νέες, πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας

Σε έκθεση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας υποστηρίζεται πως η πτώση του ΑΕΠ θα φτάσει το 7% το γ’ τρίμηνο, μετά το 4,3% του β’ τριμήνου

Μεγαλύτερη θα είναι η υποχώρηση για την ρωσική οικονομία κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, παραδέχτηκε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας (CBR) κόντρα στις βαρύγδουπες διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου πως ο πόλεμος και οι κυρώσεις δεν έχουν προκαλέσει ζημιά στη Ρωσία.

Η ρωσική οικονομία βρίσκεται ήδη σε τροχιά επιβράδυνσης, η οποία θα επιταχυνθεί κατά το τρίτο τρίμηνο, υποστήριξε η κεντρική τράπεζα. Συγκεκριμένα, σε νέα έκθεση της υποστηρίζει πως το ΑΕΠ θα κάνει βουτιά κατά 7%, που θα έρθει να προστεθεί στις απώλειες ύψους 4,3% κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Διαβάστε επίσης: Χρυσός και πετρέλαιο: Έτσι «χαλαρώνουν» οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Πάντως, συνολικά η υποχώρηση για τη χρονιά δεν θα είναι τόσο μεγάλη, όσο είχε εκτιμήσει αρχικά, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου. Στα αναθεωρημένα στοιχεία της εκτιμάται πως για το σύνολο της χρονιάς η οικονομία θα αποδυναμωθεί σε ποσοστό από 4% έως 6%. Η επιβράδυνση θα συνεχιστεί και το 2023, αν και με πολύ χαμηλότερο ρυθμό ύψους 1% έως 4%, ενώ από το 2024 η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος με ρυθμούς ανάπτυξης 1,5%-2,5%.

Ο κανόνας του προϋπολογισμού 

Σε αυτό θα βοηθήσει και η οικονομική πολιτική που έχει υιοθετηθεί. Η κεντρική τράπεζα θεωρεί πως η κυβέρνηση θα διατηρήσει για την ώρα την αναστολή του κανόνα του πρϋπολογισμού, που έχει σχεδιαστεί ώστε το πλεόνασμα των ενεργειακών εσόδων της χώρας να πηγαίνουν σε ένα ταμείο για τις… δύσκολες ημέρες. Όμως, θεωρεί πως ο κανόνας θα αποκατασταθεί από το 2023.

Την ίδια ώρα το ισχυρό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, που ήταν το κλειδί για την θεαματική ανάκαμψη που πέτυχε το ρούβλι, θα αρχίσει επίσης να υποχωρεί κατά το δεύτερο μισό της χρονιάς. Οι αρχές, εξάλλου, επεξεργάζονται μέτρα για να περιορίσουν την άνοδο του ρουβλίου, που έχει καταφέρει να είναι το πιο κερδισμένο διεθνές νόμισμα για τη χρονιά, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έχει χάσει και πάλι έδαφος.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και η στρατηγική που έχει υιοθετήσει η κεντρική τράπεζα με περικοπές των επιτοκίων που έχουν επαναφέρει τα επιτόκια στο 8%, ενώ έχει αφήσει να εννοηθεί πως έπονται και άλλες περικοπές.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024