Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή: Οι εκπομπές άνθρακα έκαναν δέκα φορές πιθανότερο τον πρωτοφανή καύσωνα στη Βρετανία

Κλιματική αλλαγή: Οι εκπομπές άνθρακα έκαναν δέκα φορές πιθανότερο τον πρωτοφανή καύσωνα στη Βρετανία

Την ιστορική ημέρα της 19ης Ιουλίου η θερμοκρασία ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 40 βαθμούς.

Ο πρωτοφανής καύσωνας που έπληξε φέτος τη Βρετανία έγινε δέκα φορές πιο πιθανός λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, εκτιμά νέα μελέτη.

Στις 19 Ιουλίου η θερμοκρασία στη Βρετανία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φοράαπό τότε που άρχισε η επίσημη καταγραφή των μετρήσεων, ένα ακραίο φαινόμενο που μεταξύ άλλων συνδέεται με πυρκαγιές που προξένησαν ζημιές σε σπίτια γύρω από το Λονδίνο.

Διαβάστε επίσης: Ο καύσωνας των 50 βαθμών στην Ινδία είναι «εικόνα από το μέλλον»

Διεθνής ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε μαθηματικά μοντέλα για να εκτιμήσει τη συχνότητα τέτοιων κυμάτων ζέστης σήμερα και στην προβιομηχανική εποχή, όταν η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη ήταν περίπου 1,2 βαθμούς χαμηλότερη.

Οι ερευνητές εστίασαν στα ρεκόρ που καταγράφηκαν στις περισσότερο πληγείσες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή την κεντρική Αγγλία και το ανατολικό τμήμα της Ουαλίας. Αυτό που προέκυψε είναι ότι η πιθανότητα αυτή είναι τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερη λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα μάλιστα με τη μελέτη, τα ακραία φαινόμενα που πλήττουν την Ευρώπη αυξήθηκαν ακόμη πιο πολύ από αυτό που προέβλεπαν τα κλιματικά μοντέλα.

«Στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου, βλέπουμε όλο και περισσότερους καύσωνες με ρεκόρ ζέστης, με τις ακραίες θερμοκρασίες να ανεβαίνουν ταχύτερα από ό,τι στην πλειονότητα των κλιματικών μοντέλων» δήλωσε ο Φρέντερικ Ότο του Ινστιτούτου Γκράνθαμ στο Imperial College του Λονδίνου.

«Είναι ένα ανησυχητικό εύρημα, που υποδηλώνει ότι αν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν μειωθούν γρήγορα, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στις ακραίες θερμοκρασίες στην Ευρώπη, που είναι ήδη εξαιρετικά θανατηφόρες, θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες από αυτό που προβλέπεται» επισήμανε.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024