Συνολικό νομοθετικό πακέτο για την υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων ψήφισε η αμερικανική Γερουσία, ελπίζοντας να απαντήσει στην κυριαρχία των ασιατικών κατασκευαστών και να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που επηρεάζουν μια ποικιλία προϊόντων, από αυτοκίνητα και όπλα μέχρι πλυντήρια και υπολογισυές.

Μετά την έγκριση της Γερουσίας, το νομοσχέδιο για τους ημιαγωγούς τίθεται την Παρασκευή προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, πριν από την τελική υπογραφή του από τον πρόεδρο Μπάιντεν τις επόμενες εβδομάδες

Διαβάστε επίσης: Νόμος για τους Ημιαγωγούς – Η Ευρώπη προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στα τσιπ

Το νομοσχέδιο «Chips and Science» προβλέπει επιδοτήσεις της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών με περίπου 52 δισ. δολάρια, καθώς και μείωση του φόρου σε επενδύσεις για την κατασκευή παραγωγικών μονάδων, εκτιμώμενου οικονομικού ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επιστημονική έρευνα

Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει τη διάθεση άνω 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μία πενταετία για την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας στις ΗΠΑ, ώστε να διευκολυνθεί ο ανταγωνισμός με την Κίνα. Το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει ξεχωριστή νομοθεσία για τη χρηματοδότηση αυτών των επενδύσεων.

«Η νομοθεσία αυτή θα δημιουργήσει καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας, θα μετριάσει τις επιπτώσεις από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους και θα προστατέψει τα εθνικά συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ» δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.

Ο γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση 10 ως 15 νέων εργοστασιακών μονάδων παραγωγής τσοπ.

Οργή στο Πεκίνο

Άλλοι υποστήριξαν ότι η Κίνα προσπάθησε ανεπιτυχώς να επηρεάσει τη συζήτηση για το νομοσχέδιο.

«Είναι μία κακή ημέρα για τον πρόεδρο Σι και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα» δήλωσε ο γερουσιαστής Τζον Κόρνιν. «Ο κοιμώμενος γίγαντας της Αμερικής τελικά ξύπνησε για την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε από την Κίνα» είπε.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι η Κίνα είναι «κάθετα αντίθετη στο νομοσχέδιο, το οποίο βασίστηκε σε ψυχροπολεμική λογική μηδενικής ανοχής, ενώ είναι αντίθετο στην κοινή θέληση των ανθρώπων από όλους τους τομείς στην Κίνα και στις ΗΠΑ για ενίσχυση των ανταλλαγών και της συνεργασίας».

Το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων προορίζεται για νέες βιομηχανίες, ενώ θα απαιτηθούν δύο ή τρία χρόνια προκειμένου αυτές να κατασκευαστούν.

Η Boeing Co ανακοίνωσε ότι βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και σχετικές ελλείψεις μικροκυκλωμάτων.

Την Τρίτη, η General Motors Co ανακοίνωσε ότι έχει περισσότερα από 90.000 οχήματα, η παραγωγή των οποίων δεν έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται κυρίως για φορτηγά και οχήματα SUV που περιμένουν τσιπ αλλά και άλλα εξαρτήματα. Χιλιάδες από αυτά είναι παρκαρισμένα στο νοτιοανατολικό Μίσιγκαν.

Μέλη του Κογκρέσου δήλωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν μεγάλες επιδοτήσεις για ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά σημείωσαν ότι η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν διαθέσει δισεκατομμύρια για την υλοποίηση παρόμοιων πρωτοβουλιών. Παράλληλα, επικαλέστηκαν κινδύνους που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

«Αυτό για το οποίο πειστήκαμε είναι ότι υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα στον τομέα» δήλωσε η γερουσιαστής Μαρία Κάντγουελ. «Όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αυτό που είναι πραγματικά μία απειλή για την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ, αντιδράσαμε… Υπάρχουν άνθρωποι που στοιχημάτιζαν εναντίον μας» παρατήρησε η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr