Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάτι: 4 χρόνια μετά και οι κάτοικοι στον Προβάλινθο κοιμούνται στα καμένα σπίτια τους

Μάτι: 4 χρόνια μετά και οι κάτοικοι στον Προβάλινθο κοιμούνται στα καμένα σπίτια τους

Στο Μάτι συντελέστηκε μια τραγωδία πριν από 4 χρόνια. Στον οικισμό Προβάλινθος που συνορεύει στο Μάτι, οι κάτοικοι εξακολουθούν να ζούνε στα καμένα τους σπίτια. Το αποκλειστικό φωτορεπορτάζ αποτυπώνει μια τραγωδία δίχως τέλος για τους πυρόπληκτους της περιοχής που αισθάνονται ξεχασμένοι από άλλους.

Λίγες εκατοντάδες μέτρα χωρίζουν το κέντρο του Ματίου από τον οικισμό του Προβάλινθου. Έτη φωτός όμως οι κάτοικοι του απέχουν από την δική τους λύτρωση για τα δεινά που περνούν 4 χρόνια μετά την φωτιά που έκαψε τα σπίτια τους και την ψυχή τους. Όμως, δεν το βάζουν κάτω. Εκεί είναι όλη τους η ζωή. Εκεί θα παλέψουν μέχρι την τελευταία τους ανάσα για να φτιάξουν το σπιτικό τους.

Κάτοικος της περιοχής μας έδωσε χειρόγραφα τις σκέψεις του στο οδοιπορικό μας στον Προβόλινθο:

O Α.Χ. συνταξιούχος πολύτεκνος έφταιξε το σπίτι μόνος του κάηκε και το ξαναφτιάχνει μόνος του, χωρίς καμία βοήθεια.

Η Σ.Τ. μας περιέγραψε σε λίγες σειρές το βίωμα της:

«Φύγαμε όταν η φωτιά ήταν στην γωνία ,πήραμε τα παιδιά και τα ζώα και προλάβαμε να πάμε σε φίλους μας στην Ανατολή. Αυτό το παράθυρο κράτησε το κάτω σπίτι με λίγες ζημιές, ο πάνω όροφος κάρβουνο, ο κήπος, οι παροχές το ίδιο. Παρόλα αυτά ένα χρόνο μετά κατοικήθηκε το ισόγειο όταν πρασίνισε ο κήπος με πολύ κόπο γιατί τα παιδιά δεν ήθελαν να έρθουν ξανά.Ο πάνω όροφος τίποτα τέσσερα χρόνια μετά καμία κρατική αρωγή».

Ο κάτοικος Μ.Κ στην περιοχή από το 1970 και μόνιμος 15 χρόνια αναφέρει: Κατοικία με άδεια 1970 υπέστη ζημιές δεν αποκαταστάθηκαν διότι το δασαρχείο παρόλο που παραδέχεται το λάθος του δεν έδωσε άδεια με την δικαιολογία ότι θα δικαιωθεί μετά τις αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη. Δεν δόθηκε κρατική αρωγή.

Διαβάστε στο επισυναπτόμενο αποκλειστικά στο in.gr το υπόμνημα των κατοίκων που εστάλη μεταξύ άλλων προς τις Διευθύνσεις: α)Σχεδιασμού Μητροπολιτικών Αστικών και Περιαστικών Περιοχών του ΥΠΕΝ ως Αρχή σχεδιασμού του ΕΠΣ για τις πυρόπληκτες περιοχές β) Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του ΥΠΕΝ. Το υπόμνημα κοινοποιήθηκε στον Πρωθυπουργό, Υπουργό ΥΠΕΝ, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Δήμο Μαραθώνα και Δήμο Ραφήνας και Περιφέρεια Αττικής:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024