Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φόβος για το «άνοιγμα» της πυρκαγιάς στη Λέσβο – Ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών

Φόβος για το «άνοιγμα» της πυρκαγιάς στη Λέσβο – Ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών

Σε τρία ενεργά μέτωπα επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα της Λέσβου.

Οι πυροσβέστες δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν τα μέτωπα, που εξακολουθούν να καίνε, γεμίζοντας αγωνία τους κατοίκους για την εξέλιξή της κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στα σημεία των πυρκαγιών βρίσκονται και επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων, εθελοντές με υδροφόρες των ΟΤΑ, καθώς και οι δυνάμεις του Στρατού.

Τρία μέτωπα

Το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει «σπάσει» όπως αναφέρουν οι πυροσβέστες που επιχειρούν εκεί, με τα ενεργά μέτωπα να είναι τρία: προς Βατερά, Βρίσα και Σταυρό.

Στην περιοχή των Βατερών, συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο γειτονικό δάσος, ενώ πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν μέσα στον οικισμό. Ωστόσο, μέχρι τώρα έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια και επιχειρήσεις.

Ένα δεύτερο μέτωπο κινείται από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών.

Τέλος, ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως να τον απειλεί.

Μάχη χωρίς εναέρια μέσα

Η ανησυχία πυροσβεστών και κατοίκων εντείνεται από το γεγονός ότι λίγο μετά τις 20:30 σταμάτησαν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα.

Παράλληλα, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση της πυρκαγιάς, έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες από τις επίγειες δυνάμεις και τα οχήματα των ΟΤΑ.

Επιχειρούν και αστυνομικές δυνάμεις

Με περισσότερους από 60 αστυνομικούς, 23 οχήματα και πτητικό μέσο συνδράμει η Ελληνική Αστυνομία στην αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο, ως αποτέλεσμα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε σήμερα το πρωί.

Μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί έχουν προβεί σε προληπτικές εκκενώσεις – απομακρύνσεις περισσότερων των 450 πολιτών από δυο ξενοδοχειακές μονάδες, μία τουριστική επιχείρηση και 92 σπίτια.

Επίσης, παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούν για την κατάσβεση των εστιών φωτιάς, με απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας και προληπτική εκκένωση περιοχών.

Ο συντονισμός και η καθοδήγηση των αστυνομικών δυνάμεων πραγματοποιείται από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου, τον βοηθό του και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Μυτιλήνης.

Εικόνες… Αποκάλυψης από τη μεγάλη φωτιά

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που καταγράφουν οι φωτογράφοι που βρίσκονται στη Λέσβο, από τις συνεχείς μάχες των πυροσβεστών, των εθελοντών και των κατοίκων.

«Η κατάσταση είναι τραγική»

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης είχε υπογραμμίσει ότι «η κατάσταση είναι τραγική. Η φωτιά είναι μεγάλη», προσθέτοντας ότι «καίγονται κατοικίες και αγροικίες».

«Ευτυχώς που ο άνεμος είναι βόρειος και οδηγεί την πυρκαγιά προς τη θάλασσα γιατί αν ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση, θα καιγόταν ακόμη μεγαλύτερο μέρος της πλούσιας και όμορφης βλάστησης» συμπλήρωσε ο κ. Μουτζούρης.

Δημοσιογράφος βούτηξε στη θάλασσα για να γλιτώσει από την πύρινη λαίλαπα

Ο Γιάννης Σινάνης, δημοσιογράφος του lesvosnews.gr, που από το πρωί καλύπτει την μεγάλη πυρκαγιά στο νησί, έζησε δραματικές στιγμές.

Σύμφωνα με όσα μετέφερε ο ίδιος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Open, εγκλωβίστηκε όταν οι φλόγες ξεκίνησαν να κινούνται προς την παραλία των Βατερών και για να γλιτώσει, εγκατέλειψε το αυτοκίνητο και τον εξοπλισμό του και βούτηξε στη θάλασσα.

Στην συνέχεια τον περισυνέλεξε σκάφος του λιμενικού που περιπολούσε στην περιοχή, όπως ανέφερε.

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024