Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν, οι εκλογές και το ταμπού της ηλικίας

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν, οι εκλογές και το ταμπού της ηλικίας

Εν μέσω ενός κυκεώνα προβλημάτων στις ΗΠΑ, όλο και περισσότερα ΜΜΕ φέρνουν στη δημόσια συζήτηση το θέμα του προχωρημένου της ηλικίας του Αμερικανού προέδρου

Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε 11 χώρες υψηλού εισοδήματος διαπίστωσε ότι το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των πολιτικών και του υπόλοιπου πληθυσμού έχει διευρυνθεί στο μεγαλύτερο επίπεδο των τελευταίων 150 χρόνων, προς όφελος των πρώτων.

Συνδέοντας το φαινόμενο με ανισότητες σε επίπεδο εισοδήματος και πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην ιατρική περίθαλψη, κατέγραψε διαφορές που κυμαίνονται από περίπου 3 χρόνια στην Ελβετία έως 7 χρόνια στις ΗΠΑ.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως το ένα μετά το άλλο αμερικανικά ΜΜΕ, ακόμη και φίλα προσκείμενα στους Δημοκρατικούς, αναδεικνύουν ένα θέμα που μέχρι πρότινος αποτελούσε ταμπού στη δημόσια σφαίρα συζήτησης: αυτό της προχωρημένης ηλικίας του προέδρου Μπάιντεν.

«Στα 79 του, ο Μπάιντεν δοκιμάζει τα όρια της ηλικίας και της προεδρίας», έγραφαν τις προάλλες στο πρωτοσέλιδό τους οι New York Times, μόλις ενάμιση χρόνο μετά την εκλογή του.

«Ο πρόεδρος έχει πει ότι σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία, όμως η ηλικία του έχει γίνει ένα άβολο ζήτημα για τον ίδιο και το κόμμα του», σχολιάζει το δημοσίευμα.

«Είναι ο Τζο Μπάιντεν ο λάθος πρόεδρος τη λάθος στιγμή;» αναρωτιέται αντίστοιχα σε άρθρο γνώμης στην Washington Post ο πολιτικός συντάκτης της Πολ Γουάλντμαν.

«Η δυσαρέσκεια δεν προέρχεται μόνο από την αριστερά, αλλά από όλες τις πτέρυγες του κόμματος», επισημαίνει. «Αποκαλούν τον Μπάιντεν πολύ παθητικό, πολύ αντιδραστικό, πολύ αργό, πολύ προσκολλημένο σε ξεπερασμένες αντιλήψεις για το πώς λειτουργεί η πολιτική και απρόθυμο να δώσει τη μάχη απέναντι στους Ρεπουμπλικανούς».

«Πολλές κριτικές είναι δίκαιες, άλλες λιγότερο» παρατηρεί ο Γουάλντμαν. «Όμως όλες καθοδηγούνται από την πραγματικότητα ενός προέδρου με χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας και ενός κόμματος που οδεύει προς δύσκολες ενδιάμεσες εκλογές» τον προσεχή Νοέμβριο.

Πολλώ μάλλον εν μέσω «χιονοστιβάδας» προβλημάτων: από την ενεργειακή κρίση, τον καλπάζοντα πληθωρισμό και την πανδημία, εώς τον εσωτερικό διχασμό στις ΗΠΑ και τις κλιμακούμενες γεωπολιτικές προκλήσεις με φόντο και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Σπάζοντας» τα ταμπού

Περισσότεροι από δώδεκα νυν και πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι και σύμβουλοι της αμερικανικής κυβέρνησης διαβεβαίωσαν ότι ο Τζο Μπάιντεν ασχολείται ενεργά, επισημαίνει ο Πίτερ Μπέικερ, επικεφαλής διαπιστευμένος συντάκτης των NYT στον Λευκό Οίκο.

Είναι ιδιαίτερα δραστήριος για την ηλικία του, αναφέρουν. Κάνει έξυπνες ερωτήσεις στις συνεδριάσεις. Πιέζει βοηθούς σε επίμαχα ζητήματα τηλεφωνώντας τους αργά το βράδυ. Ξαναγράφει ομιλίες. Κι αν και περνά πλέον τα περισσότερο τα Σαββατοκύριακα στην πολιτεία του, στο Ντέλαγουερ, είναι στις επάλξεις ανά πάσα στιγμή.

«Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι φαίνεται βαρύτερος από ό,τι πριν από λίγα χρόνια», επισημαίνει ο Μπέικερ. Κάτι «που δεν μπορεί να επιλυθεί με παραδοσιακά τεχνάσματα του Λευκού Οίκου, όπως ανακατατάξεις προσωπικού ή νέα επικοινωνιακά σχέδια».

Ο πρόεδρος συχνά μπερδεύει τα πόδια του όταν περπατά ή τα λόγια του όταν μιλά σε δημόσιες εμφανίσεις -κάτι πάντως που πολλοί αποδίδουν στον τραυλισμό που τον ταλανίζει από παιδί. Όμως πολλοί, τονίζουν οι NYT, «κρατούν την ανάσα τους για το εάν θα φτάσει μέχρι τέλους χωρίς να κάνει κάποια γκάφα».

«Οι Δημοκρατικοί και τα ΜΜΕ ανακαλύπτουν ξαφνικά ότι ο πρόεδρος είναι γέρος», γράφει δηκτικά η Wall Street Journal.

«Το αντιμετωπίζουν ως αποκάλυψη, σαν ο κ. Μπάιντεν να παρουσίασε ξαφνικά κάποια δραματική εξασθένιση», σχολιάζει. Όμως «η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος είχε δείξει να χάνει τον λεκτικό -και ίσως τον διανοητικό- “βηματισμό” από το πρώτο ντιμπέιτ των Δημοκρατικών υποψηφίων, το 2019», παρατηρεί.

«Οι Δημοκρατικοί το παραδέχονταν ιδιωτικά εκείνη την εποχή», επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, «ωστόσο τον στήριξαν στη διάρκεια των προκριματικών της Νότιας Καρολίνας, καθώς ο Μπάιντεν φάνταζε ο μοναδικός Δημοκρατικός που θα μπορούσε να αναχαιτίσει την υποψηφιότητα του Μπέρνι Σάντερς και να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ».

Τώρα ωστόσο τα ποσοστά δημοφιλίας του Αμερικανού προέδρου είναι τα χαμηλότερα από τα αντίστοιχα οποιουδήποτε άλλου «ενοίκου» του Λευκού Οίκου από τη δεκαετία του ‘50 και οι Δημοκρατικοί προετοιμάζονται για μεγάλες απώλειες. Κατ’ αρχήν στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Πηγή: fivethirtyeight.com

Νέοι vs ηλικιωμένων

Τελευταία δημοσκόπηση των ΝΥΤ κατέγραψε ότι το 64% των πιθανών ψηφοφόρων των Δημοκρατών δεν θέλουν μια νέα προεδρική υποψηφιότητα του Μπάιντεν το 2024. Μόνο το 3% ανέφερε ως λόγο ανησυχίας τη «διανοητική οξύτητά» του. Όμως το 33% ανέφερε την ηλικία του. Πιο αποξενωμένοι και δυσαρεστημένοι με το έργο του είναι οι πιο ανεξάρτητοι της κομματικής βάσης: οι νέοι.

Το «καμπανάκι» δεν χτυπά πάντως μόνο για τον Τζο Μπάιντεν -τον γηραιότερο που έχει αναλάβει το αξίωμα στις ΗΠΑ- ο οποίος θα έχει φτάσει αισίως τα 82 όταν ολοκληρώσει την πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Σε έρευνα του YouGov για τον Economist, το 35% των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών συμφώνησε με την άποψη ότι η ηλικία ενός μέλους του αμερικανικού Κογκρέσου «μπορεί να δυσκολέψει πολύ την εργασία που απαιτείται». Στους ερωτηθέντες κάτω των 30 ετών, το ποσοστό αυτό έφτασε στο 45%.

Το ερώτημα δεν τέθηκε τυχαία. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, είναι 82 ετών. Είναι επικεφαλής των Δημοκρατικών στο σώμα από το 2003 και τώρα έχει θέσει υποψηφιότητα για άλλη μια θητεία στο Κογκρέσο.

O νυν επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Στένι Χόγιερ, είναι 83. Ο απερχόμενος ηγέτης της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, είναι 80. Ο πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, που προ Μπάιντεν ήταν ο γηραιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ και τώρα φιλοδοξεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο το 2024, είναι σήμερα 76 ετών.

«Μαγική» εικόνα

Πολλοί διαμαρτύρονται ότι η παλιά γενιά της αμερικανικής πολιτικής σκηνής δεν αφήνει χώρο στη νέα, την ώρα που στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες η μέση ηλικία των αρχηγών κρατών είναι τα 54 έτη.

Όχι τυχαία, πρόσφατη δημοσκόπηση του Κέντρου Πολιτικών Μελετών του Χάρβαρντ και του ινστιτούτου Harris Poll κατέδειξε ότι οι ψηφοφόροι δεν θέλουν να ξαναδούν μια επανάληψη του σκηνικού του 2020.

Έξι στους δέκα τάσσονται κατά μιας νέας υποψηφιότητας του Ντόνλαντ Τραμπ στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Ένας στους τρεις θεωρεί ότι ο πρώην πρόεδρος έχει διχάσει την Αμερική. Το 36% τον χαρακτηρίζει ασταθή. Το 30% τον θεωρεί προσωπικά υπεύθυνο για την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Ακόμη περισσότεροι, 7 στους 10 ερωτηθέντες είπαν ότι ο Τζο Μπάιντεν επίσης δεν πρέπει να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία. Το 45% τον θεωρεί κακό πρόεδρο. Το 30% πολύ μεγάλο. Το 25% τονίζει ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή.

Η κατάσταση ωστόσο περιπλέκεται όταν τίθεται το ερώτημα επιλογής, σε περίπτωση που αμφότεροι διεκδικούσαν το προεδρικό χρίσμα των κομμάτων τους για το 2024.

Σε πιθανές προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών με τη συμμετοχή του Μπάιντεν, το 30% των ψηφοφόρων του κόμματος απαντά ότι θα τον στήριζε, έναντι μόλις 18% που συγκεντρώνει σήμερα η 57χρονη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και 8% που λέει ότι θα ψήφιζε τον 80χρονο γερουσιαστή του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς.

Στην αντίστοιχη προοπτική για τους Ρεπουμπλικανούς, το 56% δήλωσε ότι θα στήριξε τον Τραμπ. Ένα 16% τον εσωκομματικά ανερχόμενο 43χρονο κυβερνήτη της Φλόριντα -χαρακτηριζόμενο και «ήπιο Τραμπ»- Ρον Ντεσάντις. Το 7% λέει ότι θα ψήφιζε τον 63χρονο πρώην αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Μόλις 1% συγκεντρώνει ο 58χρονος πρώην ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024