Ανακοίνωση για την αποκατάσταση των δρομολογίων στις άγονες δρομολογιακές γραμμές Κάσου – Καρπάθου

Λύση στο πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων της Κάσου και της Καρπάθου, δίνει με άμεση παρέμβασή του -όπως τονίζει- το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την αποκατάσταση των δρομολογίων στις άγονες δρομολογιακές γραμμές:

  • Θήρα – Σητεία – Κάσος – Πηγάδια Καρπάθου – Διαφάνι – Χάλκη – Ρόδος και επιστροφή, σε συνέχεια δρομολογίων από Πειραιά,
  • Σητεία – Κάσος – Πηγάδια Καρπάθου – Διαφάνι – Χάλκη – Ρόδος και επιστροφή, σε συνέχεια δρομολογίων Πειραιά – Μήλου – Θήρας – Ηρακλείου, με δυνατότητα προσέγγισης σε ενδιάμεσους λιμένες
  • Ηράκλειο – Σητεία – Κάσος – Πηγάδια Καρπάθου – Διαφάνι – Χάλκη – Ρόδος και επιστροφή, όπου το τμήμα Ηράκλειο – Σητεία δεν επιδοτείται, καθώς και
  • Πειραιάς ή Λαύριο – Θήρα – Ανάφη και επιστροφή, με μισθούμενο τμήμα: Θήρα – Ανάφη και επιστροφή, ανακοινώνονται τα εξής:

Με την ολοκλήρωση της επιθεώρησης του επιβατηγού – οχηματαγωγού «Olympus» από τον παρακολουθούντα το πλοίο nηογνώμονα και τη διαπίστωση της μη κανονικής εκτέλεσης των δρομολογίων στις παραπάνω άγονες γραμμές, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρει πως έχει ήδη προβεί, σύμφωνα με το ν.4948/2022, στην πρόσκληση σύναψης σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας προς εξυπηρέτηση των γραμμών αυτών μέχρι την 31/10/2022.

Αμεσα οι διαδικασίες ανάθεσης

Παράλληλα, επισημαίνεται πως έχουν υπάρξει επικοινωνίες με ενδιαφερόμενες εταιρείες προκειμένου να προωθηθούν άμεσα οι διαδικασίες ανάθεσης και το νέο πλοίο που θα επιλεγεί για το σκοπό αυτό να εκτελέσει κανονικά τα εγκεκριμένα δρομολόγια από την Παρασκευή 22 Ιουλίου και να αποκατασταθεί πλήρως η ομαλότητα στις συνδέσεις του Πειραιά με την Κάρπαθο και την Κάσο.

Το υπουργείο Ναυτιλίας σημειώνει ότι κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη Δευτέρα 11/7 που προέκυψε το πρόβλημα με το «Olympus», ανέλαβε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή διευκόλυνση των κατοίκων των νησιών και των επισκεπτών τους, συνεργαζόμενο, όπου απαιτήθηκε και με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με αποτέλεσμα την μεταφορά προσώπων και αγαθών με εναλλακτικούς μεταφορικούς τρόπους και την ανακούφιση των νησιών κατά την τρέχουσα θερινή περίοδο.

«Aρωγός στη δικαιολογημένη ανησυχία των νησιωτών»

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε πως «σε μια κρίσιμη για τα νησιά περίοδο και παρά τις δυσκολίες που έχει πάντα η προσπάθεια αντικατάστασης πλοίων μεσούσης της θερινής περιόδου, το ΥΝΑΝΠ στάθηκε από την πρώτη στιγμή αρωγός στη δικαιολογημένη ανησυχία των νησιωτών της Καρπάθου και της Κάσου, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια προκειμένου να επιτύχει την πλήρη αποκατάσταση των άγονων γραμμών που θα εξυπηρετούντο από το Ε/Γ – Ο/Γ “Olympus”».

«Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η ασφάλεια των πολιτών και η εξυπηρέτηση των νησιών είναι δύο παραδοχές που δεν δέχονται διαπραγμάτευση. Όπως οφείλαμε, πήραμε όλα τα κατάλληλα μέτρα για να μην πληγεί ο τουρισμός και η καθημερινότητα των ακριτικών μας νησιών στην Κάρπαθο και την Κάσο, ενώ συνεργασθήκαμε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να καταφέρουμε επιβάτες και φορτηγά οχήματα να μετακινηθούν στα νησιά με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση. Σήμερα προχωράμε στην οριστική επίλυση του προβλήματος μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Όμως αυτό δεν είναι το μόνο που πραγματοποιούμε για τα δυο αυτά νησιά της ελληνικής εσχατιάς. Παράλληλα με την δρομολόγηση επί τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι ταχύπλοου πλοίου από τη Ρόδο προς τη Σητεία μέσω Χάλκης, Καρπάθου, και Κάσου, έχουμε ήδη αποφασίσει την ουσιαστική αναβάθμιση της σύνδεσης της Καρπάθου και της Κάσου κατά τη νέα δρομολογιακή περίοδο και από την 1η Νοεμβρίου τα νέα συχνότερα και ποιοτικότερα δρομολόγια θα βρίσκονται στη διάθεση των κατοίκων των νησιών μας, δίνοντας οριστικό τέλος σε ένα αίτημα δεκαετιών κατά τρόπο που δικαιούνται και τους αξίζει», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» ανέφερε ότι τo επιβατηγό-οχηματαγωγό «Πρέβελης» αναμένεται να αναλάβει και πάλι τη γραμμή της Κασοκαρπαθίας μετά τα προβλήματα που προέκυψαν με το «Olympus».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr