Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οικονομική απιστία: Είναι αιτία χωρισμού;

Οικονομική απιστία: Είναι αιτία χωρισμού;

Πώς η οικονομική απιστία επηρεάζει τη σχέση σας με τον σύντροφό σας

Βγήκες για ψώνια και είδες κάτι που σου άρεσε αλλά ήταν πανάκριβο; Δεν μπόρεσες να αντισταθείς και έβγαλες την πιστωτική σου κάρτα;

Το κράτησες μυστικό από τον σύντροφό σου μιας και ήταν μια «αθώα» αγορά που κανείς δεν ήταν ανάγκη να μάθει; Λυπάμαι, αλλά είσαι (οικονομικά) άπιστος!

Η οικονομική απιστία εκτός του ότι σε φέρνει αντιμέτωπο με χρέη, μπορεί να διαλύσει και το γάμο σου για πάντα.

Τι είναι η οικονομική απιστία;

Οι περισσότεροι από εμάς ακούγοντας τη λέξη απιστία σκεφτόμαστε την σεξουαλική. Ωστόσο, ακόμη και η σεξουαλική απιστία είναι κάτι περισσότερο από απλό σεξ. Προκαλεί βαθιά συναισθήματα προδοσίας. Αντίστοιχα, όταν πρόκειται για οικονομική ανεντιμότητα στο γάμο, τα συναισθήματα είναι ακριβώς τα ίδια. Ένας σύντροφος που λέει ψέματα για τα χρήματα είναι τόσο ανέντιμος, όσο εκείνος που μας απατά. Τα ψέματα προφανώς είναι διαφορετικά μα δεν παύουν να είναι ψέματα..

Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου Νοτρ Νταμ στις ΗΠΑ, η οικονομική απιστία ορίζεται ως «μια πράξη με μια επακόλουθη απόκρυψη». Η απόκρυψη αυτή είναι που κάνει το μεγαλύτερο κακό. Οποιαδήποτε μορφή ψέματος στις σχέσεις μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, σύγχυση και φόβους εγκατάλειψης. Η οικονομική εξαπάτηση συχνά κρύβει «βουνά χρέους». Σαν αποτέλεσμα, δεν είναι καθόλου εύκολο να «σώσετε» τον γάμο σας μετά.

Όπως και με οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα, χρειάζεται ψυχραιμία.

Αρχικά, πρέπει να ελέγξετε ακριβώς τι έχει δαπανηθεί, ποιο το ποσό της οφειλής και το χρηματικό σας απόθεμα. Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι να ξαναχτιστεί σταδιακά η εμπιστοσύνη με τον σύντροφό σας.

Αν το χρέος είναι υψηλό, ο φόβος έρχεται να αντικαταστήσει οποιοδήποτε όμορφο συναίσθημα. ‘Έτσι, πολλά ζευγάρια συχνά απευθύνονται σε κάποιον ειδικό για βοήθεια.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις οικονομικής απιστίας

Τα παραδείγματα οικονομικής απιστίας στο γάμο συνήθως περιλαμβάνουν απόκρυψη μεγάλων αγορών. Μερικοί άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να πάρουν δάνειο στο όνομα του συντρόφου τους. Άλλοι κρατούν κάπου κρυφά από τον σύντροφο τους λεφτά ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που λένε ψέματα για το εισόδημά τους.

Η λύση είναι να βάλουμε ένα στοπ στα ψέματα και να «ανοίξουμε όλα μας τα χαρτιά».

Όποιος έχει χρέος ξέρει πώς το αίσθημα της απόγνωσης ξεκινάει σταδιακά μα γρήγορα σε κυριεύει. Κάθε στιγμή νιώθετε πως βρίσκεστε σε κατάσταση αυξημένου άγχους. Οι περισσότεροι άνθρωποι ελπίζουν να διορθώσουν τα πράγματα προτού παραδεχτούν στον σύζυγό τους τι έχουν κάνει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Ένας σύζυγος που λέει ψέματα για τα χρήματα,  θα μπορούσε να βιώνει κάποια μορφή παθολογικού ψεύδους και να χρήζει άμεσης βοήθειας. Τέτοιου είδους επαναλαμβανόμενα ψέματα θα μπορούσαν να προέρχονται ακόμα και από τραύματα στην παιδική ηλικία.

Θεωρείται η οικονομική απιστία «κακοποίηση»;

Όταν σκέφτεστε ότι τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άσκηση ελέγχου, η οικονομική απιστία μπορεί να θεωρηθεί μια μορφή «κακοποίησης». Φανταστείτε την περίπτωση ενός συζύγου που καταλήγει στο δικαστήριο για χρέη για τα οποία δεν γνώριζε τίποτα!

Γενικά η ισορροπία υπάρχει και η ευτυχία έρχεται όταν λέμε λιγότερα ψέματα και φυσικά όταν είμαστε λιγότερο εκτεθειμένοι σε αυτά.

Οι προειδοποιητικές καμπάνες της οικονομικής απιστίας

Ένα πρώτο σημάδι οικονομικής απιστίας είναι αν ο σύντροφος σας προτιμά να κρατάτε χωριστούς λογαριασμούς αντί για έναν κοινό.

Ένα δεύτερο σημάδι είναι αν ο σύντροφος σας προτιμά να ψωνίζει σε «απαρατήρητα» μαγαζιά. Αυτό δείχνει πως μπορεί να θέλει να κρυφτεί. Επιπλέον, ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να μην ενδιαφέρεται καν για το εάν ο σύντροφός του θα τον αποδοκιμάσει.

Εάν «κρύβει» τους τραπεζικούς του λογαριασμούς κι όλες τις πληροφορίες σχετικά με αυτούς, τότε κάτι δεν πάει καλά. Εάν επίσης προκύπτουν όλο και περισσότερες αγορές απ’ το πουθενά.. ψάξτε το!

Τέλος, αν δείτε τον σύντροφό σας να νιώθει άβολα με τέτοιου είδους συζητήσεις και να αλλάζει κουβέντα, εκλάβετε το ως… κακό σημάδι.

Προτού σκεφτείτε το ερώτημα εάν «είναι λόγος για διαζύγιο η οικονομική απιστία», πάρτε μια βαθιά ανάσα. Μιλήστε με απόλυτη ειλικρίνεια με τον σύντροφό σας και εντοπίστε την «πηγή» του προβλήματος. Απευθυνθείτε σε ειδικό αν χρειαστεί για βοήθεια και υποστήριξη. Οι προκλήσεις σε μια συμβίωση μπορεί να είναι μεγάλες. Θα δείτε όμως πως με καλή θέληση και αγάπη, πάντα υπάρχουν λύσεις.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024