Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τελικά τι είναι η αγάπη; Οι ορισμοί, η ιστορία και τα στοιχεία της

Τελικά τι είναι η αγάπη; Οι ορισμοί, η ιστορία και τα στοιχεία της

Η αγάπη είναι δύσκολο να οριστεί, ωστόσο μπορούμε να έχουμε μια ιδέα για το τι και κυρίως τι δεν είναι

Είναι δύσκολο να ορίσουμε την αγάπη γιατί η αντίληψη του καθενός για την πραγματική αγάπη μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική.

Η αγάπη μπορεί να οριστεί με διαφορετικούς τρόπους, επειδή υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αγάπης. Η απάντηση λοιπόν στην ερώτηση «Τι είναι η αγάπη για σένα;» διαφέρει για τον καθένα.

Κι αυτό επειδή συχνά οι άνθρωποι μπερδεύονται μεταξύ της λαγνείας, της έλξης και της συντροφικότητας. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ένας και μοναδικός  ορισμός της αγάπης.

Ωστόσο, η αγάπη μπορεί να συνοψιστεί ως ένα έντονο αίσθημα ευφορίας και βαθιάς στοργής για κάποιον ή κάτι. Είναι ένας συνδυασμός έλξης και εγγύτητας. Αυτός ή αυτή που μας ελκύει και που μας εγείρει στοργή μπορεί να είναι φίλος, γονέας, αδέρφια ή ακόμα και το κατοικίδιό μας.

Αν και έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερο σαν ουσιαστικό, η αγάπη είναι ρήμα.  Αφορά κυρίως το τι κάνουμε για τους άλλους και το κατά πόσο τους κάνουμε να αισθάνονται φροντίδα.

Η αγάπη όπως ορίζεται στο λεξικό

Σύμφωνα με το λεξικό του Κέιμπριτζ, η αγάπη ορίζεται ως το να μας αρέσει πολύ ένας άλλος ενήλικας και να ελκόμαστε ρομαντικά και σεξουαλικά από αυτόν ή να έχουμε ένα έντονο συναίσθημα αρέσκειας προς έναν φίλο ή ένα συγγενικό πρόσωπο.

Αν και αυτός είναι ένας από τους πιο κυριολεκτικούς ορισμούς της λέξης, η αγάπη μπορεί να οριστεί και με πολλούς άλλους τρόπους.

Τα συναισθήματα αγάπης μπορούν να οριστούν ως μια συγχώνευση διαφόρων άλλων συναισθημάτων. Αγάπη είναι φροντίδα, συμπόνια, υπομονή, να μην ζηλεύεις, να μην έχεις προσδοκίες, να δίνεις στον εαυτό σου και στους άλλους ανθρώπους μια ευκαιρία και να μην βιάζεσαι.

Η αγάπη σύμφωνα με την Αγία Γραφή

«Όπως με αγάπησε ο Πατέρας, έτσι σας αγάπησα κι εγώ. Aν τηρήσετε τις εντολές μου, θα παραμείνετε στην αγάπη μου, όπως έχω τηρήσει εγώ τις εντολές του Πατέρα μου και παραμένω σ’ εκείνου την αγάπη», είναι τα λόγια του Χριστού σύμφωνα με το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο.

Η πρώτη αγάπη που αναφέρεται στην Αγία Γραφή δεν είναι η ρομαντική, αλλά η πατρική αγάπη. Η αγάπη αυτή διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες που πρέπει να τηρηθούν. Επίσης, αναφέρεται στις άνευ όρων ενέργειες που μια μητέρα ή ένας πατέρας είναι πρόθυμος να πράξει για το παιδί του. Εδώ μπαίνει η ιδέα ότι η αγάπη είναι πράξη.

H Iστορία της αγάπης

Ακριβώς όπως τα περισσότερα πράγματα σε όλο τον κόσμο, η αγάπη έχει επίσης δει μια μεταμόρφωση με τα χρόνια και τους αιώνες. Η αγάπη δεν ήταν πάντα όπως την ξέρουμε τώρα. Για παράδειγμα παλιότερα, ο έρωτας και η αγάπη δεν ήταν προϋπόθεση όταν επρόκειτο για την ένωση μεταξύ δύο ανθρώπων. Οι γάμοι, που είναι γνωστοί ως ο απώτερος στόχος μιας ρομαντικής σχέσης, ήταν κυρίως συμβατικοί. Οι άνθρωποι  παντρεύονταν με βάση το αν ο γάμος θα τους έφερνε οφέλη από άποψη πλούτου και δύναμης. Ωστόσο, αν δούμε μορφές τέχνης όπως η ποίηση, φαίνεται ότι η αγάπη είναι ένα πολύ παλιό συναίσθημα.

Τι είναι αγάπη και τι δεν είναι;

Αγάπη είναι:

  • Φροντίδα

Η φροντίδα είναι ένα από τα πρωταρχικά στοιχεία της αγάπης. Αν αγαπάμε κάποιον, νοιαζόμαστε για αυτόν, τα συναισθήματά του και την ευημερία του. Μπορεί να κάνουμε τα πάντα για να βεβαιωθούμε ότι είναι καλά, ακόμη και να συμβιβαζόμαστε και να «θυσιάζουμε» τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας  για να του προσφέρουμε χαρά.

  • Θαυμασμός

Ο θαυμασμός είναι πολύ σημαντικός στην αγάπη και τις σχέσεις. Ο θαυμασμός μπορεί να είναι για το σώμα, για το μυαλό και την προσωπικότητά του άλλου. Το να σου αρέσει κάποιος για τον εξωτερικό και εσωτερικό εαυτό του και να σέβεσαι τις σκέψεις του είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της αγάπης.

  • Επιθυμία

Η επιθυμία είναι και σεξουαλική και σωματική και ψυχική. Το να θέλεις να περάσεις περισσότερο χρόνο με κάποιον, να είσαι κοντά του, να τον ποθείς – είναι όλα μέρη της επιθυμίας που νιώθεις όταν είσαι ερωτευμένος με κάποιον.

Τι δεν είναι αγάπη:

  • Η λαγνεία δεν είναι αγάπη

Παρά τη φράση «ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά», η αγάπη δεν είναι κάτι που νιώθουμε αμέσως. Αυτό το δυνατό αίσθημα έλξης, σαν ένας μαγνήτης που σε τραβάει προς το πρόσωπο που μόλις γνώρισες είναι έρωτας και σεξουαλική χημεία. Η αγάπη περιλαμβάνει τη σεξουαλική χημεία, αλλά διαφέρει γιατί είναι ένα συναίσθημα που χρειάζεται χρόνο για να χτιστεί. Ο πόθος μπορεί να εμφανιστεί σε μια στιγμή. Η αγάπη εξελίσσεται με το καιρό καθώς γνωρίζεις το άλλο άτομο «μέσα και έξω».

  • Το ότι είσαι σε σχέση δε σημαίνει ότι αγαπάς

Μπορεί να σας ελκύει έντονα σεξουαλικά ο σύντροφός σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κατανοείτε τον αληθινό ορισμό της αγάπης. Εάν δεν έχετε αναπτύξει πιο ουσιώδη ερωτικά συναισθήματα με τον άνθρωπό σας, θα βαρεθείτε μόλις σβήσει η σεξουαλική σπίθα.

  • Η αγάπη δεν είναι «στιγμιαία»

Μια σχέση αγάπης δεν χτίζεται σε μια μέρα. Τα «νήματα» της αγάπης χρειάζονται χρόνο για να υφανθούν και να σχηματίσουν έναν ισχυρό δεσμό. Μόνο όταν εσείς και ο σύντροφός σας μοιράζεστε τις σκέψεις, τους φόβους, τα όνειρα και τις ελπίδες σας, η αγάπη ριζώνει. Αφεθείτε λοιπόν σε αυτή τη διαδικασία αλληλοεμπιστοσύνης και μην «βιάζεστε» με την αγάπη. Έχει το δικό της «χρονοδιάγραμμα» που δεν  «εκβιάζεται» και πρέπει να είναι σεβαστό.

  • Δεν υπάρχει η μία και μοναδική αγάπη

Μιλάμε για αδελφές ψυχές, αλλά οι άνθρωποι έχουν την έμφυτη ικανότητα να αγαπούν ξανά και ξανά. Ευτυχώς δηλαδή γιατί διαφορετικά δεν θα ανακάμπταμε ποτέ μετά το πρώτο χωρισμό μας στο γυμνάσιο, μετά από ένα διαζύγιο ή μετά από την απώλεια του συντρόφου μας.

Εν κατακλείδι, η ουσία είναι ότι ορισμένα συναισθήματα όπως η φροντίδα, η υπομονή και ο σεβασμός «είναι αυτό που το λέμε αγάπη». Ακόμα κι αν αισθάνεστε ακόμη μπερδεμένοι σχετικά με την αγάπη, μην ανησυχείτε. Εμπιστευθείτε, «ανοιχτείτε» και θα καταλάβετε με τον καιρό..

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024