Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κατρίνης για ν/σ ΑΕΙ: «Αντιρρυθμιστικό, συντηρητικό, ιδεοληπτικό το νομοσχέδιο για ΑΕΙ»

Κατρίνης για ν/σ ΑΕΙ: «Αντιρρυθμιστικό, συντηρητικό, ιδεοληπτικό το νομοσχέδιο για ΑΕΙ»

«Ποτέ, καμία μεταρρύθμιση δεν είχε τόσο συντηρητικό μήνυμα», τόνισε ο κ. Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ.

Ο κ. Κατρίνης κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι συνεχίζει να εφαρμόζει και στην παιδεία ιδεοληπτικές συντηρητικές πολιτικές, ενώ αρνείται το διάλογο και τη συναίνεση και έκανε λόγο για ένα «βαθειά αντιμεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο», που συγκεντρώνει την αντίδραση όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης για αλλαγές στην Παιδεία: Διευρύνουμε την ισχύ του Δημόσιου πανεπιστημίου

«Οξύμωρο να ζητά συναίνεση ο πρωθυπουργός που δυναμιτίζει το κλίμα»

Απαντώντας στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που κάλεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ο κ. Κατρίνης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Είναι οξύμωρο να ζητά ο πρωθυπουργός από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, και να το ζητά αυτό από μια παράταξη που, σε κρίσιμες στιγμές της χώρας, όχι μόνο ήρθη στο ύψος των περιστάσεων, αλλά πλήρωσε μονόπλευρα και μονοσήμαντα τις εθνικές επιλογές που έκανε, όταν ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του κρύβονταν πίσω από εύκολες λύσεις και αναζητήσεις».

Και χαρακτήρισε «οξύμωρο, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δυναμιτίζει την τοξική αντιπαράθεση, να ζητά συναίνεση».

«Μύθος η μεταρρυθμιστική ατζέντα του νομοσχεδίου»

Ο κ. Κατρίνης υπεραμύνθηκε της αρνητικής στάσης του κόμματός του απέναντι στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «διαφώνησε ξεκάθαρα από την αρχή της διαδικασίας, καθώς η κυβέρνηση αρνήθηκε το διάλογο και επέλεξε χωρίς συναίνεση να φέρει διατάξεις, που επιτείνουν τα προβλήματα και προκαλούν την καθολική αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Μάλιστα, χαρακτήρισε «μύθο ότι το νομοσχέδιο έχει μεταρρυθμιστική ατζέντα», αντιτείνοντας ότι οι διατάξεις του είναι συντηρητικές και συνδέονται με αναχρονιστικές αποτυχημένες λογικές.

«Είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα αντιρρυθμιστικό πλαίσιο και, παρά τις επιμέρους θετικές διατάξεις του, όπως αυτές που αφορούν στην εκκλησία, απουσιάζουν από το νομοσχέδιο ο ορθολογισμός, ο εκδημοκρατισμός και η σύγκλιση και συναίνεση κομμάτων και πανεπιστημιακών», επεσήμανε.

«Η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει»

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «ιδεοληπτική» λογική της κυβέρνησης, «με στόχο την εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων», χωρίς να δίνει όραμα και προοπτική στη νέα γενιά.

«Είναι μια πολιτική εξυπηρετήσεων συμφερόντων και μικροδιευθετήσεων, με προνομιακή μεταχείριση των κολεγίων. Όλες σας οι νομοθετικές πρωτοβουλίες είναι αποσπασματικές, ημιτελείς και χωρίς ενιαία στρατηγική. Και το σημερινό νομοσχέδιο επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Κατρίνης υπεραμύνθηκε των προτάσεων που κατέθεσε το κόμμα του, τονίζοντας ότι «είναι προτάσεις εφαρμοσμένης πολιτικής, που στοχεύουν στον πλήρη σεβασμό τού αυτοδιοίκητου και του εκδημοκρατισμού των ΑΕΙ και όχι στην πλήρη υπονόμευσό τους, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση».

Έμφαση έδωσε στο νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ, τονίζοντας ότι «εμείς το βλέπουμε ως θεσμό κοινωνικής λογοδοσίας, με τον πρύτανη να εκλέγεται από τα μέλη των ΔΕΠ, αλλά και με ενεργά και αποτελεσματικά συμβούλια», ενώ χαρακτήρισε παντελώς ανακριβή τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι το σύστημα που προτείνει ισχύει σε χώρες της ΕΕ.

«Η ανάγκη διεπιστημονικής δυνατότητας των πανεπιστημίων ήδη παρέχεται, συνεπώς η κυβέρνηση δεν ανακάλυψε ούτε τη διεθνή συνεργασία, ούτε την εσωτερική κινητικότητα», σημείωσε ο κ. Κατρίνης.

«Ποτέ, καμία μεταρρύθμιση δεν είχε τόσο συντηρητικό μήνυμα»

«Εμείς λέμε ‘ναι’ στο σεβασμό τού αυτοδιοίκητου και του εκδημοκρατισμού των ΑΕΙ, ‘ναι’ στην αξιοκρατία και στη διαφάνεια για εκλογή πρυτάνεων και κοσμητόρων, αλλά λέμε ‘όχι’ στην απόλυτη εμπορευματοποίησή τους και ‘όχι’ στην απαγόρευση της προσβασιμότητας σε ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας», ανέφερε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Και προσέθεσε:΅«Εσείς προτείνετε μια υπερ-ρύθμιση, χωρίς να έχει γίνει ουσιαστικός διάλογος, που προκαλεί τεράστια αναστάτωση στον ακαδημαϊκό χώρο, με σκληρά και συγκεντρωτικά χαρακτηριστικά διοίκησης, που δεν επιτρέπουν σε κάθε πανεπιστήμιο να χαράξει την δική του στρατηγική, με βάση τα δικά του χαρακτηριστικά.

»Η κυβέρνηση αποσύρεται από την αυτονόητη υποχρέωσή της να ενισχύσει το δημόσιο πανεπιστήμιο και επιλέγει την εμπορευματοποίησή τους με μία ψευδεπίγραφη διάρκεια ζωής, που θα είναι τόση, όση και η θητεία της υπουργού Παιδείας, γιατί σύντομα θα αναδειχθούν τα προβλήματα που έχει το νομοσχέδιο. Γιατί ποτέ, καμία μεταρρύθμιση δεν είχε τόσο συντηρητικό μήνυμα», τόνισε ο κ. Κατρίνης.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε πρόθυμο ούτε βολικό απέναντι σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ»

Τέλος, έκανε λόγο για «σκόπιμες επιθέσεις» που δέχεται το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί, όπως είπε, δεν εμφανίζεται ούτε πρόθυμο, ούτε βολικό απέναντί τους.

«Δεν είναι ούτε πρόθυμο ούτε βολικό το ΠΑΣΟΚ, ως μικρός κυβερνητικός εταίρος, σε μια κυβέρνηση που θα μιλά για τις καρέκλες. Επιλογή μας είναι μια αυτόνομη πορεία, γιατί ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ αποτελεί ασφάλεια για την χώρα, τη κοινωνία, την οικονομία», επεσήμανε.

«Οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας ενδιαφέρονται μόνο για την πρωθυπουργία και όχι για το περιεχόμενο μιας διακυβέρνησης, που θα συνδέεται με ουσιαστικές κοινωνικές επιλογές και όχι με αναπαραγωγή συνθημάτων χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Γιατί με διαφημίσεις και δημοσκοπήσεις δεν κυβερνάται η χώρα», όπως είπε.

Προσέθεσε ότι «τα πίσω εμπρός των εκλογών, τα τεχνητά αδιέξοδα και η δημιουργία πολιτικής πόλωσης είναι τοξικά για τη κοινωνία, την οικονομία, αλλά και τη χώρα, η οποία χρειάζεται βαθιά αλλαγή για να αφήσει πίσω της ό,τι την αγκυλώνει», σημειώνοντας πως «χρειάζεται νέο ήθος – υπόδειγμα διακυβέρνησης, που θα μειώσει τις ανισότητες και θα δώσει ίσες ευκαιρίες στους νέους και στην κοινωνία. Αυτές είναι οι δικές μας προτεραιότητες».

«Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν πιέζεται, δεν υποχωρεί και  δεν εγκαταλείπει τις αρχές του, αλλά σηματοδοτεί τη νέα αρχή. Κατευθύνεται με ψηλά το κεφάλι, με προτάσεις και ολοκληρωμένο σχέδιο στην αναζήτηση συναινέσεων για τη λύση μεγάλων προβλημάτων, με υπευθυνότητα και ρεαλισμό για την ανατροπή πολιτικών αδιεξόδων, που δοκιμάστηκαν, απέτυχαν και κόστισαν στη χώρα», κατέληξε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024