Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στουρνάρας στο Bloomberg: Το νέο εργαλείο στήριξης μπορεί να μείνει στο ράφι

Στουρνάρας στο Bloomberg: Το νέο εργαλείο στήριξης μπορεί να μείνει στο ράφι

Κι αυτό είναι το «καλό σενάριο» σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα

Το νέο εργαλείο που προωθείται, προκειμένου να θωρακίσει τις χώρες του νότου καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, μπορεί «να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί εάν είναι αρκετά ισχυρό για να πείσει τους επενδυτές να μην το δοκιμάσουν».

Αυτό αναφέρει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Bloomberg.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι υπάρχει μια «πολύ καλή συζήτηση» σε εξέλιξη για το μέσο αυτό και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα επιτευχθεί μια «συναινετική, αποτελεσματική λύση», η οποία -όπως εκτιμά- θα εκπλήξει τις αγορές ευχάριστα.

Διαβάστε επίσης: HSBC: Ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης για το 2022

Το καλό σενάριο

«Πιστεύω ότι υπάρχει πολλή αλήθεια στην ιδέα ότι αν πείσουμε τις αγορές ότι αυτό θα είναι ένα ισχυρό εργαλείο, μπορεί να μην το χρειαστούμε» είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόσθεσε: «Θα το έχουμε στο ράφι. Και αυτό είναι το καλό σενάριο».

Αντιμετωπίζοντας τον υψηλό πληθωρισμό- ρεκόρ, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, που αναμένεται στις 21 Ιουλίου να ανοίξουν τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων, αγωνίζονται επίσης για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει αρνητική αντίδραση στις αγορές ομολόγων των πιο ευάλωτων μελών της Eυρωζώνης.  Ήδη, πάντως, οι αποδόσεις των ιταλικών αλλά και των ελληνικών ομολόγων κατέγραψαν σημαντικό άλμα τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα να έχουν επιταχυνθεί οι εργασίες για το λεγόμενο εργαλείο κατά του κατακερματισμού, το οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποκαλούν μέχρι στιγμής Transmission Protection Mechanism.

Θυμίζοντας τον… Ντράγκι

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα σχόλια του Γιάννη Στουρνάρα θυμίζουν το πρόγραμμα Outright Monetary Transactions της ΕΚΤ, που ακολούθησε τη διάσημη δέσμευση του πρώην προέδρου της Μάριο Ντράγκι να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να διατηρήσει τη ζώνη του ευρώ ενωμένη εν μέσω κρίσης δημόσιου χρέους. Σε εκείνη την περίπτωση, τα λόγια του ήταν αρκετά πειστικά και το OMT δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.

Κι ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι το νέο αυτό μέσο θα είναι έτοιμο ώστε να κλειδώσει στις 21 Ιουλίου, ο έλληνας τραπεζίτης είναι πιο αισιόδοξος, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους που μπορεί να χρειαστεί να πληρούν τα μέλη της Ευρωζώνης για να είναι επιλέξιμα για βοήθεια.

«Μπορεί να έχουμε επεισόδια κατακερματισμού όχι λόγω πολιτικών, αλλά απλώς επειδή είμαστε μια ατελής οικονομική και νομισματική ένωση» είπε ο Στουρνάρας. «Πρέπει να το διορθώσουμε αυτό, αλλά μέχρι τη στιγμή που αυτό επιτευχθεί, η ΕΚΤ πρέπει να λάβει υπόψη τον μηχανισμό μετάδοσης».

Η αύξηση των επιτοκίων

Αναφερόμενος στην αύξηση των επιτοκίων ο κ. Στουρνάρας θεώρησε ως πολύ πιθανό το σενάριο της αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείει ακόμα πιο επιθετική αντίδραση τον Σεπτέμβριο, όταν «θα δούμε τι θα πουν τα στοιχεία τόσο στο μέτωπο του πληθωρισμού όσο και στο μέτωπο της δραστηριότητας».

Βλέπει την αύξηση των τιμών να αρχίζει να επιβραδύνεται προς το τέλος του έτους και να πλησιάζει τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% το 2024.

«Δεν θα μπορώ να σας πω πού θα κορυφωθεί γιατί εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες που δεν μπορούν να μετρηθούν από μοντέλα» είπε ο Στουρνάρας. «Ίσως εξαρτάται από γεωπολιτικούς λόγους».

Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συμπέσουν με μια επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης των 19 μελών — μια οικονομία που μπορεί ακόμη να εξελιχθεί σε ύφεση. Οι προβλέψεις για μια συρρίκνωση αυξάνονται, καθώς η προοπτική μιας ρωσικής διακοπής ενέργειας αυτόν το χειμώνα γίνεται όλο και πιο πραγματική.

«Υπάρχουν στασιμοπληθωριστικοί άνεμοι που πνέουν — δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό» είπε ο Στουρνάρας, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν βλέπει ακόμη στασιμοπληθωρισμό. «Αλλά προς το παρόν δεν αναμένουμε αρνητική ανάπτυξη φέτος ή του χρόνου».

(Πηγή: ΟΤ)

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024