Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρόδος: Το αρχοντικό Χασάν Μπέη μετατρέπεται σε Κέντρο προβολής της ιστορίας του νησιού

Ρόδος: Το αρχοντικό Χασάν Μπέη μετατρέπεται σε Κέντρο προβολής της ιστορίας του νησιού

Στο ΥΠΠΟΑ παραχωρείται με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση και ανακαίνιση του, την ανάδειξη της ιστορικής και αισθητικής αξίας του και την επανάχρησή του ως Κέντρο Προβολής της Διαχρονικής Ιστορίας της Πόλης της Ρόδου.

Το έργο αποκατάστασης του αρχοντικού έχει ενταχθεί από το ΥΠΠΟΑ για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων το 2025.

Το οθωμανικό αρχοντικό Χασάν Μπέη βρίσκεται στην είσοδο της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου μπροστά στο τουριστικό λιμάνι, επί της πλατείας Αργυροκάστρου, και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μεσαιωνικό μνημείο.

Διαβάστε επίσης: Πέθανε ο ζωγράφος Γιώργος Λαζόγκας

Το κτίριο του 19ου αιώνα

Πρόκειται για λιθόκτιστο κτήριο και η ανέγερση του χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ αποτελεί τυπικό δείγμα των αρχοντικών της εποχής που κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα υπέστη πολλές τροποποιήσεις και προσθήκες.

Σήμερα, το αρχοντικό αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, με καταρρεύσεις, φθορά των ξύλινων στοιχείων και απώλεια της αρχικής αρχιτεκτονικής φάσης, έπειτα από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις.

Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη δήλωσε:

«Η αποκατάσταση του ιστορικού αρχοντικού Χασάν Μπέη, αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα, μία ακόμη από τις παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην πόλη της Ρόδου, μαζί με την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου και του Νεοκλασικού Σχολείου, καθώς και το συνολικό πρόγραμμα στρατηγικής του ΟΔΑΠ για τη διαχείριση ακινήτων στη Μεσαιωνική Πόλη.

Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η οποία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός, χρειάζεται μια νέα προσέγγιση, μια διαφορετική στρατηγική, την οποία δημιουργούμε με σταθερά βήματα και συνεργασίες με τους συναρμόδιους φορείς και οργανισμούς.

Κέντρο Προβολής της Διαχρονικής Ιστορίας της Πόλης της Ρόδου

Η παραχώρηση του αρχοντικού Χασάν Μπέη στο ΥΠΠΟΑ από την ΕΤΑΔ, προκειμένου να λειτουργήσει ως Κέντρο Προβολής της Διαχρονικής Ιστορίας της Πόλης της Ρόδου, συμβάλλει στην αποκατάσταση ενός σημαντικού μνημείου της Ρόδου, αποτελεί παρέμβαση στον αστικό ιστό, αναβαθμίζοντας την περιοχή, αλλά καλύπτει παράλληλα την έλλειψη στην πληροφόρηση των επισκεπτών του νησιού για τις διαφορετικές ιστορικές φάσεις της Ρόδου.

Ευχαριστώ την ΕΤΑΔ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο για τη διαρκή, καλή συνεργασία που έχουμε, με στόχο την ανάδειξη μνημείων και την απόδοσή τους στις τοπικές κοινωνίες. Το έργο της αποκατάστασης του αρχοντικού έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ, ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις αναγκαίες εργασίες, προκειμένου το έργο να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025».

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024