Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά: Μάχη με τις φλόγες σε Ιτέα και Κρανίδι - Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα

Φωτιά: Μάχη με τις φλόγες σε Ιτέα και Κρανίδι – Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα

Χθες δόθηκε μάλιστα εντολή εκκένωσης για το βόρειο τμήμα της Ιτέας και του χωριού Σερνικάκι λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης

Συνεχίζεται το δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής σε δύο πύρινα μέτωπα, σε Ιτέα και Κρανίδι, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα προκειμένου να καταβληθεί προσπάθεια να περιοριστούν οι πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες.

Η φωτιά στην Ιτέα, που ξέσπασε χθες καίει ανεξέλεγκτα σε ένα τεράστια πύρινο μέτωπο το οποίο μέχρι το βράδυ έφτανε τα 20 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με πρωινή ενημέρωση από την Πυροσβεστική, με το πρώτο φως της ημέρας στην Ιτέα ρίχτηκαν στη μάχη 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο και στο Κρανίδι δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Νωρίτερα χθες, δόθηκε μάλιστα εντολή εκκένωσης για το βόρειο τμήμα της Ιτέας και του χωριού Σερνικάκι λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, ενώ εστάλη και μήνυμα του 112 στους κατοίκους.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τη 1μμ το μεσημέρι και η κατάσταση έγινε δυσκολότερη το βράδυ, από τη στιγμή που σταμάτησαν να πετούν τα εναέρια μέσα.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν πυροσβέστες και εθελοντές, για να θέσουν υπό έλεγχο ορισμένα από τα μέτωπα της φωτιάς στην ‘Αμφισσα. Εκμεταλλευόμενοι την ύφεση των καιρικών συνθηκών οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν την καταστροφική πορεία του μετώπου προς το Σερνικάκι, αλλά και την περιοχή του Προφήτη Ηλία.

Ωστόσο η φωτιά, σύμφωνα με το ΑΠΕ, εξακολουθεί να μαίνεται προς την Ιτέα, όπου έχουν αναπτυχθεί δύο μέτωπα το ένα προς το Γαλαξίδι και το δεύτερο προς Δελφούς τα οποία παραμένουν ακόμα ενεργά.

«Μέσα στη νύχτα μάς βοήθησε η ύφεση των ανέμων. Μας ανησυχεί το μέτωπο από Ιτέα προς Αγία Ευθυμία» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δελμούζος, ο οποίος τόνισε ότι αναμένεται «ενισχυμένη παρουσία σε εναέρια μέσα για να βοηθήσουν αποτελεσματικά»

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στη νύχτα έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να σωθεί ο βιολογικός καθαρισμός της Ιτέας που λειτουργεί κανονικά, αλλά και οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν την περιοχή με νερό.

Επίσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή, δόθηκε μεγάλη μάχη να αδειάσει το καταφύγιο με τα αδέσποτα σκυλιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε διαφορετικούς χώρους.

«Όλα τα αδέσποτα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια χάρη στην τεράστια κινητοποίηση του δήμου, της φιλοζωικής, αλλά και δεκάδων εθελοντών» υπογράμμισε ο κ. Ταγκαλής υπενθυμίζοντας ότι «από τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής για τη νύχτα που πέρασε από την πλευρά του συντονιστικού ήταν να διασωθούν οι οικισμοί και οι επιχειρήσεις από τα μέτωπα της φωτιάς και εκεί επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον».

Η ύφεση εξάλλου των καιρικών συνθηκών έδωσε τη δυνατότητα στον Δήμο Δελφών να αποκαταστήσει τα αντλιοστάσια και να αρχίσει η αυξημένη παροχή νερού προς διάφορες περιοχές, όπως στο Γαλαξίδι και στην Ιτέα, αφού η παροχή είχε μειωθεί αισθητά από χθες το απόγευμα.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο προς την Ιτέα όλη τη νύχτα εκινείτο απειλητικά προς κατοικημένες περιοχές, ενώ αναμένεται και εκεί ενίσχυση από εναέριες δυνάμεις.

Έχουν κινητοποιηθεί πάνω από 50 οχήματα, 160 πυροσβέστες, ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ εκατοντάδες εθελοντές και αγρότες της περιοχής έδωσαν τη δική τους μάχη για τη σωτηρία του ελαιώνα της Άμφισσας.

Παράλληλα, Δήμοι και η Περιφέρεια Στερεάς έχουν διαθέσει περισσότερες από 25 υδροφόρες και 10 χωματουργικά μηχανήματα για να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής.

Ο χάρτης της πυρκαγιάς

Ήδη στην περιοχή έχουν μεταφέρονται πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Κεντρική Ελλάδα και με απόφαση του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες τις δυνάμεις της Κεντρικής Ελλάδας.

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή της Άμφισσας και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις αργότερα το απόγευμα.

Φωτογραφία από την Ιτέα

Αγωνία στο Κρανίδι – Απομακρύνθηκαν ένοικοι από πολυτελές ξενοδοχείο

Δύσκολη όμως είναι η κατάσταση και με τη φωτιά που ξέσπασε στο Κρανίδι.

Το πολυτελές ξενοδοχείο Amanzoe έχει υποστεί ζημιές σε τουριστικά καταλύματά του από τις πυρκαγιά, ενώ οι ένοικοί του απομακρύνθηκαν με ασφάλεια. Η φωτιά αναζωπυρώθηκε το βράδυ και οι πυροσβεστικές δυνάμεις  έδιναν μάχη για να περιορίσουν τις φλόγες.

Ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος, σε δηλώσεις του στο in είπε ότι «το ξενοδοχείο Amanzoe έχει εκκενωθεί επιτυχώς και οι ένοικοι έχουν μεταφερθεί σε άλλα καταλύματα. Ωστόσο κάηκαν κάποιες εγκαταστάσεις του. Τα πυροσβεστικά μέσα ενισχύονται και γίνεται μεγάλη προσπάθεια για τον έλεγχο της πυρκαγιάς. Το θετικό είναι ότι έχουν κοπάσει κάπως οι άνεμοι».

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media δείχνει τις φλόγες μέσα στο ξενοδοχείο γύρω από την πισίνα του

Όπως αναφέρει το argolikeseidhseis.gr, πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν καταφθάσει από όλη την Πελοπόννησο και επιχειρούν και μέσα στους χώρους του ξενοδοχείου στο Κρανίδι, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος καθώς στις εγκαταστάσεις υπάρχουν φιάλες υγραερίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πυρκαγιά ξεκίνησε βόρεια από το συγκρότημα σε πολύ κοντινή απόσταση και πέρασε από την βορεινή πευκόφυτη πλευρά στα εξωτερικά σπιτάκια του συγκροτήματος. Εκεί επιχείρησαν τα οχήματα της πυροσβεστικής, κάηκαν τα δένδρα ανάμεσα στους οικισκους και επεκτάθηκε νότια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν τώρα νότια και η εικόνα που υπάρχει τώρα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο είναι αρκετά καλή. Η ίδια περιοχή είχε καεί το 2016 και είχε αναδασωθει.

Στο σημείο επιχειρεί επίσης και ομάδα των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) οι γνωστοί δασοκομάντος που υπάγονται στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ο καπνός από τη πυρκαγιά είναι ορατός και από το Ναύπλιο

.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024