Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πανεπιστήμια: Πότε ψηφίζεται το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας

Πανεπιστήμια: Πότε ψηφίζεται το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας

Στη Βουλή τις επόμενες ημέρες το σχέδιο Νόμου του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ

Στο τέλος της εβδομάδας ή την αρχή της επόμενης κατατίθεται στην Βουλή το σχέδιο Νόμου του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια, το οποίο και προκαλεί σειρά αντιδράσεων στις διοικήσεις των ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας, αλλά και τον πολιτικό κόσμο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από 5 έως 8 Ιουλίου το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ 12-14 του μήνα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Στην κατεύθυνση αυτή, φαίνεται ότι το Σαββατοκύριακο που πέρασε κορυφώθηκε η (έντυπη ή ηλεκτρονική) αντιπαράθεση των δυο αντικρουόμενων τάσεων, αυτής που εκφράζει την ανάγκη θέσπισης των αλλαγών που προτείνονται και εκείνης που αντιτάσσει τα σοβαρά προβλήματα τα οποία είναι πιθανόν να διαπιστωθούν από την θεσμοθέτηση του μοντέλου διοίκησης των ΑΕΙ που προτείνει η κυβέρνηση, την υποβάθμιση της Συγκλήτου των ανωτάτων Ιδρυμάτων στην διαχείριση μόνο ακαδημαϊκών θεμάτων και τον διορισμό, αντί της εκλογής, των κοσμητόρων τους.

Στο κτήριο του υπουργείου Παιδείας αυτές τις ημέρες εργάζονται πυρετωδώς στην διόρθωση διατάξεων ή την αλλαγή προτάσεων, αλλά καμία από αυτές δεν αφορά το μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ, το οποίο και θα «κατέβει» για ψήφιση στην Βουλή ακριβώς όπως ανακοινώθηκε. Δηλαδή θέσπιση πανίσχυρων Συμβουλίων διοίκησης των πανεπιστημίων με έξι καθηγητές που θα εκλέγονται με ψήφους όλων των μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού. Στην συνέχεια οι «έξι» θα επιλέγουν πέντε εξωτερικά μέλη και όλοι μαζί θα διαλέγουν μεταξύ των πρώτων τον πρύτανη, που θα είναι και πρόεδρος του Συμβουλίου. Η Σύγκλητος των πανεπιστημίων θα ασχολείται μόνο με ακαδημαϊκά θέματα (και όχι σχεδιασμού, διαχείρισης των οικονομικών τους ή διοίκησης), ενώ οι κοσμήτορες θα διορίζονται από το Συμβούλιο και τον πρύτανη.

Με βάση τα παραπάνω και για να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση στις σχετικές διαδικασίες που «έσπρωξαν» το νομοσχέδιο  για ψήφιση μέσα στον Ιούλιο και παρατάθηκε η απαγόρευση στα ΑΕΙ να προκηρύξουν εκλογές (που έληγε στο τέλος Ιουνίου) ως τις 31 Αυγούστου με τις θητείες των νυν διοικήσεων των πανεπιστημίων να παρατείνονται επίσης ως τον Φεβρουάριο του 2023.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024