Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λίβανος: Η Βηρυτός απειλεί να απελάσει 1,5 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες

Λίβανος: Η Βηρυτός απειλεί να απελάσει 1,5 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες

«Έντεκα χρόνια από τότε που άρχισε η συριακή σύγκρουση, ο Λίβανος  δεν είναι πλέον σε θέση να φέρει ένα τέτοιο βάρος» λέει ο πρωθυπουργός της χώρας

Να απελάσει Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός του αν η διεθνής κοινότητα δεν βοηθήσει στον επαναπατρισμό τους απειλεί ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, καθώς η χώρα έχει βυθιστεί σε πρωτοφανή οικονομική κρίση.

Ο Λίβανος δηλώνει ότι φιλοξενεί 1,5 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες, τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων ανά κάτοικο παγκοσμίως.

Βοήθεια ή απέλαση

«Έντεκα χρόνια από τότε που άρχισε η συριακή σύγκρουση, ο Λίβανος  δεν είναι πλέον σε θέση να φέρει ένα τέτοιο βάρος», προειδοποίησε ο Νατζίμπ Μικάτι, αναφερόμενος στον πόλεμο στη γειτονική Συρία που ξέσπασε το 2011.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί με τον Λίβανο για τον επαναπατρισμό των εκτοπισμένων Σύρων», πρόσθεσε ο αρχηγός της κυβέρνησης.

«Διαφορετικά, ο Λίβανος θα λάβει μια απόφαση που δεν είναι η ευκταία για τις δυτικές χώρες, δηλαδή την απέλαση των  Σύρων από τον Λίβανο», προειδοποίησε, τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει «με νόμιμο τρόπο».

Ο Μικάτι προχώρησε σε αυτές τις αναφορές μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του «Σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης στον Λίβανο 2022-2023», που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, και έχει στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε 1,5 εκατομμύριο Λιβανέζους, στον ίδιο αριθμό Σύρων προσφύγων και σε περισσότερους από 200.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Από το 2015, βοήθεια εννέα δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει παρασχεθεί στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Και σήμερα, ο Λίβανος ζήτησε 3,2 δισεκ. δολάρια «για να αντιμετωπίσει τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο της συριακής κρίσης», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στα τέλη Μαΐου, ο Λιβανέζος υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Χέκτορ Χατζάρ είχε ήδη προειδοποιήσει ότι ο Λίβανος δεν μπορούσε πλέον να αντέξει «το κόστος» της φροντίδας των Σύρων προσφύγων στο έδαφός του.

Κρίση

Ο Λίβανος διανύει από το 2019 πρωτοφανή οικονομική κρίση, μια από τις χειρότερες στην παγκόσμια ιστορία μετά το 1850, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η κρίση αυτή βύθισε ξαφνικά στη φτώχεια πολλούς Λιβανέζους, αυξάνοντας τη δημόσια δυσαρέσκεια απέναντι στη συνεχιζόμενη παρουσία των Σύρων προσφύγων στη χώρα.

Μερικοί πολιτικοί και ειδικοί δήλωσαν πρόσφατα ότι χάρη στις δωρεές σε δολάρια των υπηρεσιών αρωγής, οι Σύροι πρόσφυγες λαμβάνουν περισσότερη βοήθεια από τους πιο πάμφτωχους Λιβανέζους.

Αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις, εκ των οποίων το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και η Διεθνής Αμνηστία, προειδοποίησαν για τον κίνδυνο απέλασης των προσφύγων προς τη Συρία, όπου οι αρχές, σύμφωνα με τις ΜΚΟ, συνέλαβαν, βασάνισαν ή εξαφάνισαν Σύρους που επέστρεψαν στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024