Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Ο καλλιτέχνης που έστησε τεράστιες πινακίδες για τους πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μάγχη

Βρετανία: Ο καλλιτέχνης που έστησε τεράστιες πινακίδες για τους πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μάγχη

Μια από τις πινακίδες στήθηκε στις ακτές του Newheave στο Sussex και γράφει «Φαντάσου ότι επιθυμείς».

Ο Σκοτσέζος Νέιθαν Κόλει είναι ένας γνωστός καλλιτέχνης όχι μόνο για τα έργα του αλλά και για τις κοινωνικές του παρεμβάσεις. Ο Νέιθαν έστησε 6 τεράστιες πινακίδες σε διάφορα σημεία στο Sussex για να μπορούν να τις διαβάζουν οι πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μάγχη.

«Όλες οι πινακίδες είναι στραμμένες προς τη θάλασσα» λέει ο ίδιος και συνεχίζει, «Το πλοίο που έρχεται μεταφέρει παραθεριστές, αλλά έρχονται και άλλα πλοία φορτωμένα με ψυχές που θαλασσοπνίγηκαν στο στενό (της Μάγχης) και όλοι ξέρουμε πόσο επικίνδυνο είναι το στενό.»

«Θέλω λοιπόν να τους δώσω μια εικόνα αισιοδοξίας, ότι μπορούν να τα καταφέρουν στη νέα τους ζωή, μετά από το δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι τους. Μάλιστα το “imagine what you desire” που έγραψα με λαμπάκια το έχω πάρει από ένα απόφθεγμα του συγγραφέα Μπέρναντ Σο»

Για τους πρόσφυγες της Ρουάντα

Ο Νέιθαν δηλώνει τρομοκρατημένος γιατί οι Βρετανοί ξέχασαν τον τρόπο με τον οποίο έγιναν σπουδαίοι στον κόσμο. Και αυτός είναι «μέσω της μετανάστευσης. Μιας μετανάστευσης που οι παππούδες μας έκαναν παντού σε κάθε σημείο της γης, πολλές φορές μάλιστα με όχι ειρηνικά μέσα».

Η σπίθα που άναψε τη φλόγα για τον Νέιθαν ήταν η απόφαση της υπουργού Πρίτι Πατέλ να μην χορηγεί άσυλο στους αιτούντες από τη Ρουάντα που κινδυνεύουν, την ίδια στιγμή που η Δανία για παράδειγμα έχει ενδιαφερθεί για κάτι τέτοιο. Μάλιστα την ημέρα που ανακοινώθηκε η απόφαση ο Νέιθαν έστησε το πρώτο του μεγάλο έργο στην παραλία.

Κάποια άλλα του έργα που κοιτάζουν στη θάλασσα γράφουν «δεν έχω άλλη χώρα», «εδώ είναι το τέλος της διαδρομής» κ.α. Ο Νέιθαν πλέον περιμένει να δει πως θα αντιδράσει η τοπική κοινωνία στα δημιουργήματα του και εάν θα αγκαλιάσει τους πρόσφυγες.

Sports in

Στο «καμίνι» του ΣΕΦ για το προβάδισμα πρόκρισης ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο κατάμεστο ΣΕΦ για το Game 3 των playoffs της Euroleague με μοναδικό στόχο να κάνει το 2-1 στη σειρά των προημιτελικών απέναντι στη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024