Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι πολιτικούς θέλουμε;

Τι πολιτικούς θέλουμε;

Στις ερχόμενες εκλογές είναι απαραίτητο να ψηφίσουμε νέους ανθρώπους με επεξεργασμένες θέσεις!

Μπαίνουμε σιγά- σιγά σε εκλογική χρονιά (πολλοί εικάζουν, μάλιστα,  ότι οι εκλογές μπορεί να γίνουν και τον Οκτώβρη) και είναι απαραίτητο να ανιχνεύσουμε τι πολίτικούς  θέλουμε να έχουμε, ώστε να μη ψηφίζονται  δημαγωγοί ή διεφθαρμένοι!

1. Πολιτικοί «των απολύτων σκοπών». Ποιοι είναι αυτοί;

Το 1919 ο μεγάλος κοινωνιολόγος Max Weber είχε κάνει μια εξαίσια διάλεξη στο πανεπιστήμιο του Μονάχου για την «πολιτική ως επάγγελμα» ( Politik als Beruf). Kαι είχε υποστηρίξει , ότι υπάρχουν οι πολιτικοί οι οποίοι υιοθετούν την «ηθική των απολύτων σκοπών»  και οι πολιτικοί οι οποίοι υιοθετούν την «ηθική της ευθύνης».

Οι πολιτικοί οι οποίοι ενστερνίζονται την κοσμοθεωρία των απολύτων σκοπών θέλουν με οποιοδήποτε τρόπο να επιτύχουν απλώς το σκοπό τους  (που είναι κυρίως η παραμονή στην εξουσία  επί πολλά έτη)!

Και αυτό , γιατί βλέπουν την πολιτική ως επάγγελμα (ή ως τρόπο ύπαρξης) και δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα προνόμια που τη συνοδεύουν !

Και ένα τέτοιο μοντέλο πολιτικού εκφράζει, κατά τη γνώμη μου, ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρας (όπως και πολλοί άλλοι) οι οποίοι -μετά από χρόνια παραμονής στο δημόσιο βίο- έχουν «κλείσει» τον ιστορικό τους κύκλο και θα έπρεπε κανονικά να πουν :

«Εδώ σταματώ… για να παραχωρήσω την ηγετική μου θέση μου και σε άλλους νεότερους, ώστε να δοκιμάσουν και αυτοί την τύχη τους, γιατί η πολιτική είναι μια εκ περιτροπής λειτουργία»!

Προφανώς αυτό δεν θα το κάνουν και για αυτό πιστεύω, ότι στις επόμενες εκλογές δεν πρέπει να ψηφίσουμε πολίτικούς οι οποίοι είναι «κολλημένοι με την εξουσία» !

2. Πολιτικοί που έχουν διευκρινισμένες ιδεολογικές θέσεις.

Αυτό σημαίνει, ότι δεν αρκεί απλώς να εκλεγεί ένας νέος άνθρωπος σε ηγετικά αξιώματα , γιατί η μονοδιάστατη επικέντρωση στο βιολογικό μέγεθος της νεότητας  δεν οδηγεί πουθενά, όταν η νεότητα δεν συνοδεύεται από οριοθετημένες  ιδέες.

Υπό αυτή την έννοια ήταν ένα πολύ θετικό μέγεθος ότι  ηγέτης του τρίτου κόμματος (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) εξελέγη ένας νέος άνθρωπος , ο κ. Ανδρουλάκης.

Και αυτό, γιατί είναι θεσμικά αναγκαίο να υπάρχει ένα ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα το οποίο θα εκπροσωπεί τον κόσμο των οικονομικά  αδυνάτων και θα προσφέρει στους πολίτες διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις -σε σχέση με εκείνες της σημερινής κυβέρνησης-ώστε να υπάρχει και μια αξιόπιστη αντιπολίτευση !

Και είναι γεγονός ότι σε λίγα ζητήματα (όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία) ο κ. Ανδρουλάκης έχει λάβει μια ριζοσπαστική και ίσως αντιδημοφιλή θέση καταδικάζοντας τις διαπραττόμενες ρωσικές βαρβαρότητες  (σε αντίθεση με το ρωσόφιλο  τμήμα της ελληνικής κοινωνίας το οποίο σιωπά αδικαιολόγητα )!

Από την άλλη μεριά όμως σε κεντρικά ζητήματα, όπως η ακρίβεια, δεν υπάρχουν επεξεργασμένες θέσεις.

Και η ακρίβεια είναι ένα θέμα στο οποίο έχει αποτύχει σίγουρα ο σημερινός πρωθυπουργός, αφού η Ελλάδα είναι μια από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης στο επίπεδο των λογαριασμών που αφορούν το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα («Le Monde, 2/5/2022»).

Ωστόσο, πέραν της ορθής θέσης του κ. Ανδρουλάκη για να τεθεί πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, κανείς δεν γνωρίζει τι θα έκανε ολοκληρωμένα ο κ. Ανδρουλάκης  στο θέμα της ακρίβειας, αφού τα νοικοκυριά υποφέρουν καθημερινά και από την απαράδεκτη αύξηση πολλών βασικών ειδών διατροφής (ψωμί, ζυμαρικά , κρέας κλπ)!

Το συμπέρασμα; Στις ερχόμενες εκλογές είναι απαραίτητο να ψηφίσουμε νέους ανθρώπους με επεξεργασμένες θέσεις!

Γρηγόρης Καλφέλης – Καθηγητής  Νομικής Σχολής  του  Α,Π,Θ

kalfelis@law.auth.gr

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024