
ΗΠΑ: Ανέστειλαν την πώληση προηγμένων drones στην Ουκρανία – Ποιος είναι ο λόγος
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που σχεδίαζαν οι ΗΠΑ να πουλήσουν στην Ουκρανία είναι εξοπλισμένα με πυραύλους αέρος-επιφανείας Hellfire και το κόστος κάθε μονάδας ανέρχεται σε περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια.
Η σχεδιαζόμενη πώληση στην Ουκρανία από την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν τεσσάρων προηγμένων UAVs ικανών να φέρουν οπλισμό ανεστάλη, τουλάχιστον προσωρινά, λόγω της ανησυχίας πως ο εξελιγμένος εξοπλισμός που φέρουν μπορεί να πέσει σε εχθρικά χέρια, σύμφωνα με πηγές ενήμερες σχετικά που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Τεχνική ένσταση
Στο σχέδιο να πωληθούν στην Ουκρανία τέσσερα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-1C Gray Eagle (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters) εξοπλισμένα με πυραύλους αέρος-επιφανείας Hellfire είχε αναφερθεί το Reuters νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το κόστος κάθε μονάδας του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος ανέρχεται σε περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια.
Η τεχνική ένσταση στην πώληση προέκυψε κατά τη διάρκεια πιο εμπεριστατωμένης εξέτασής της από την υπηρεσία του Πενταγώνου που είναι αρμόδια για να αποτρέπει να πέσει σε εχθρικά χέρια τεχνολογία καίριας σημασίας. Αρχικά, η πώληση είχε εγκριθεί από τον Λευκό Οίκο.
Αφορά το ενδεχόμενο να πέσουν στα χέρια της Ρωσίας εξοπλισμός ραντάρ και επιτήρησης που διαθέτουν τα UAVs. Ο κίνδυνος αυτός είχε υποβαθμιστεί στην αρχική εξέταση της πώλησης, όμως τέθηκε εκ νέου πιεστικά στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Υπό εξέταση
Το εάν θα προχωρήσει η πώληση των τεσσάρων UAVs, που προορίζονταν για τον αμερικανικό στρατό, τελεί υπό εξέταση στα ανώτερα κλιμάκια του Πενταγώνου, ωστόσο το πότε θα ληφθεί απόφαση δεν είναι σαφές.
Μια λύση θα ήταν να αντικατασταθούν τα ραντάρ και οι αισθητήρες με λιγότερο εξελιγμένα, όμως αυτό θα μπορούσε να πάρει μήνες, σύμφωνα με μια από τις πηγές.
Αν τελικά εγκριθεί η πώληση, το αμερικανικό Κογκρέσο έχει θεωρητικά τη δυνατότητα να την εμποδίσει, κάτι πάντως απίθανο.
Πηγή: ΑΠΕ
- Κίνηση: Μεγάλη ταλαιπωρία στον Κηφισό – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
- Τι ισχύει με το συμβόλαιο του Μάικ Τζέιμς, την Μπαρτσελόνα και τον Πασκουάλ
- Ταλέντα στην Ελλάδα: To παροδικό φαινόμενο της κρίσης που τείνει να γίνει δομική πρόκληση
- Στη σκιά του πολέμου στο Ιράν – Η Ουκρανία απέναντι στην εαρινή επίθεση της Ρωσίας
- Το χειρότερο σχόλιο που έχει ακούσει η Λίλι Ράινχαρτ από έναν άνδρα σκηνοθέτη
- Νομιμοποιούνται όσα τουριστικά ακίνητα βρίσκονται σε δάση – Νέα ρύθμιση




