Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γκρεφ-Sberbank: Μια δεκαετία θα χρειαστεί η ρωσική οικονομία για να επανέλθει στα επίπεδα του 2021

Γκρεφ-Sberbank: Μια δεκαετία θα χρειαστεί η ρωσική οικονομία για να επανέλθει στα επίπεδα του 2021

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της κορυφαίας ρωσικής τράπεζας στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης

Μια δεκαετία θα χρειαστεί η ρωσική οικονομία για να συνέλθει και να επιστρέψει στα προ των κυρώσεων επίπεδα παραδέχτηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της κορυφαίας τράπεζας της χώρας, της Sberbank.

Μιλώντας στο διεθνές οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Τζέρμαν Γκρεφ εξήγησε πως οι χώρες που έχουν στραφεί κατά της Ρωσίας επιβάλλοντας σειρά κυρώσεων αναλογούσαν στο 56% των εξαγωγών της και στο 51% των εισαγωγών της.

«Αυτό συνιστά μια απειλή για το 15% του ΑΕΠ της χώρας, με τον βασικό όγκο της οικονομίας να έχει “πιάσει” φωτιά» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γκρεφ.

Ο ίδιος ο Γκρεφ έχει διατελέσει και υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, ενώ η πορεία της Sberbank θεωρείται αντανάκλαση της πορείας της ρωσικής οικονομίας, καθώς ελέγχει την πλειοψηφία των αποταμιεύσεων των Ρώσων και το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρηματικών δανείων.

Αναγκαία η ριζική αναμόρφωση

Με τις κυρώσεις να έχουν πλήξει πάνω από το μισό εμπόριο της χώρας, ο κ. Γκρεφ υποστήριξε πως δίχως την λήψη μέτρων και την ριζική αναμόρφωση της ρωσικής οικονομίας, θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν το 2021.

Η ρωσική κυβέρνηση, αν και έχει παραδεχτεί τα προβλήματα και την μείωση της δραστηριότητας, έχει υποστηρίξει πως η οικονομία έχει αντέξει σε καλύτερο βαθμό από ότι αρχικά αναμενόταν, με τις συνεχιζόμενες ροές εσόδων από τα commodities –λόγω και της εκτίναξης των τιμών- να στηρίζουν τα κρατικά ταμεία.

Το τελευταίο αναμένεται να επηρεαστεί με την εφαρμογή του πετρελαϊκού εμπάργκο από την Ε.Ε. και την απόφαση της να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2027, παρά και την αναζήτηση εναλλακτικών αγοραστών από την Ρωσία, κυρίως σε χώρες της Ασίας.

Για την ώρα η χώρα έχει δρομολογήσει πάνω από την μισή παραγωγή της στην Ασία, σχολίασε ο επικεφαλής της Gazprom Neft, Αλεξάντερ Ντιούκοφ, μιλώντας επίσης στο φόρουμ.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024