Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το λάθος με τον παραολυμπιονίκη, η άμεση συγγνώμη και τα μηνύματα στα social media

Το λάθος με τον παραολυμπιονίκη, η άμεση συγγνώμη και τα μηνύματα στα social media

Μια ατυχής στιγμή, ένα λάθος που οδήγησε σε απρέπεια κατά του παραολυμπιονίκη Γιώργου Καπελλάκη

Ενα λάθος, μια ατυχής στιγμή που οδήγησε σε απρέπεια σε βάρος παραολυμπιονίκη, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο θέμα.

Η εικόνα από εγκαίνια αθλητικών εγκαταστάσεων στην Κρήτη έδειξε αυτή την απρέπεια.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι βρίσκονται πάνω στην ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα την ώρα του αγιασμού και ο πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Καπελλάκης, στέκεται μόνος του κάτω από την εξέδρα με το αναπηρικό του αμαξίδιο.

Αυτό επειδή οι διοργανωτές που τον είχαν προσκαλέσει δεν είχαν φροντίσει να τοποθετηθεί μία ράμπα για να έχει πρόσβαση στην εξέδρα.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Λευτέρη Αυγενάκη: «Ήταν λάθος και δεσμεύομαι πως δεν θα επαναληφθεί! Τέτοια εικόνα, όπως η μη πρόνοια πρόσβασης του Προέδρου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής – Hellenic Paralympic Committee, Γιώργου Καπελλάκη, στην πρόχειρη εξέδρα για τον αγιασμό των εγκαταστάσεων Karteros Beach Sports Center, τέτοια παράλειψη δεν θα ξανασυμβεί.

H κουλτούρα συμπερίληψης είναι φιλοσοφία μας από την πρώτη ημέρα στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, αλλά και βασικός άξονας πολιτικής της Κυβέρνησής μας», έγραψε ο υφυπουργός.]

Η αντίδραση του παραολυμπιονίκη

Αλλά και ο Καπελλάκης δεν θέλησε να δώσει συνέχεια. Παίρνοντας το λόγο τόνισε τα εξής:

«Επειδή μ’ αρέσει να σπάω τα πρωτόκολλα, ας μου επιτρέψετε να καλωσορίσω καταρχάς τους αθλητές που βρίσκονται εδώ. Ηταν και ένα δικό μου παράπονο που μας άφηναν πάντα στο τέλος. Θέλω να το κρατήσω και να προτάξω τους αθλητές, καλωσορίσατε λοιπόν στην Κρήτη και στους αγώνες και σας εύχομαι καλή επιτυχία και να χαρείτε τις ομορφιές της πατρίδας μας.
Αγαπητέ Λευτέρη Αυγενάκη όλοι εμείς που σε ξέρουμε ήμασταν σίγουροι πως όταν ανέλαβες το Υφυπουργείο Αθλητισμού θα γινόντουσαν βήματα μπροστά στον αθλητισμό, τελικά δεν έγιναν βήματα αλλά τρέξαμε μπροστά! Και με αυτό το τροχάδην έγιναν ωραία πράγματα. Σήμερα εγκαινιάζουμε μία εγκατάσταση εδώ στην Κρήτη, η οποία πέρα που την είχαμε ανάγκη η πρώτη σου σκέψη ήταν να έχει πρόσβαση στα άτομα με αναπηρία και να βάλουμε και αθλήματα για τα άτομα με αναπηρία, όπως και έγινε!

Στους Μεσογειακούς Παράκτιους «Ηράκλειο 2023» θα συμμετέχουμε και εμείς ως Παραολυμπιακή Επιτροπή με αθλήματα παραολυμπιακών αγώνων. Αυτό τί δηλώνει; Ότι με αυτήν τη συμπεριφορά μας αντιμετωπίζεται ίσα, και αυτό ήταν ένα μεγάλο παράπονό μας.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαμε ίση αντιμετώπιση και με εσένα, αυτό το βρήκαμε! Είναι πολύ βασικό όχι μόνο για τους αθλητές με αναπηρία αλλά για όλη μας την κοινωνία.
Εύχομαι με τούτη εδώ την εγκατάσταση να γίνουν όμορφες διοργανώσεις και πάνω απ’ όλα Κρητικόπουλα να μπουν στον όμορφο χώρο των αθλημάτων άμμου και όλοι εμείς οι άνθρωποι του αθλητισμού να ζήσουμε ωραίες στιγμές σε αυτό εδώ το γήπεδο».

Αντιδράσεις στα social media

Βεβαίως, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις στα social media τις επόμενες ώρες. Oι υπεύθυνοι του λογαριασμού «cool crips», που ασχολείται με την αναπηρική καθημερινότητα και επικαιρότητα, σε ανάρτησή τους αναφέρουν:

«Αυτή δεν είναι απλά μια εικόνα σε μια τελετή εγκαινίων κάποιου γηπέδου στην Κρήτη.

Αυτή δεν είναι απλά μια εικόνα όπου αξιωματούχοι της κυβέρνησης και κληρικοί βρίσκονται σε μια υπερυψωμένη εξέδρα κι ένας Παραολυμπιονίκης (και πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής) βρίσκεται κάτω, εκτός εξέδρας, με το αμαξίδιο του.

Αυτή δεν απλά μια ακόμα εικόνα αποκλεισμού.

Αυτή εδώ η εικόνα είναι η καθημερινότητα μας. Και δεν είναι και πολύ κουλ…

Δεν θα πούμε τίποτα άλλο, έχει ζέστη, τα έχω ξαναπεί και θέλω να φάω παγωτό».

Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, έκανε λόγο για «εικόνα ντροπής» και έγραψε στο Twitter, μεταξύ άλλων: «Θεσμική υποχρέωση όλων μας η μηδενική ανοχή σε πρακτικές αποκλεισμού».

Από την πλευρά του, ο μέχρι τώρα γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ανέφερε: «Σήμερα δεν είναι 3 Δεκεμβρίου, δεν είναι “Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία”. Δεν ποστάρουμε με θέρμη “όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι”. Γιατί αυτό αποδεικνύεται στην πράξη. Και για την πράξη έχουμε πολύ δρόμο ακόμα».

Την οργή και την αγανάκτησή τους εξέφρασαν και άλλοι χρήστες των social media.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024