Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
TÜV AUSTRIA Hellas:  Γράφοντας το νέο κεφάλαιο της Πιστοποίησης στη χώρα μας σε μια χρονιά-ορόσημο!

TÜV AUSTRIA Hellas: Γράφοντας το νέο κεφάλαιο της Πιστοποίησης στη χώρα μας σε μια χρονιά-ορόσημο!

Συνέντευξη Ι. Καλλιά, Διευθύνοντος Συμβούλου, TÜV AUSTRIA Hellas

To 2022 αποτελεί χρονιά-ορόσημο για τον Διεθνή Αυστριακό Όμιλο TÜV AUSTRIA καθώς φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από την ίδρυσή του. Η TÜV AUSTRIA, από τους μεγαλύτερους Οργανισμούς Πιστοποίησης & Τεχνικών Ελέγχων στον κόσμο, κλείνει το 2021 με νέο ρεκόρ εσόδων και κερδοφορίας και θεμελιώδη μεγέθη (κερδοφορία, καθαρή θέση, ρευστότητα) καλύτερα από σχεδόν το σύνολο του ανταγωνισμού της σε διεθνή κλίμακα.  

Η TÜV AUSTRIA Hellas αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές θυγατρικές εταιρείες του Αυστριακού Οργανισμού TÜV AUSTRIA. Εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες στη χώρα μας, δημιουργεί καινοτόμες υπηρεσίες ελέγχου, πρωτοποριακά σχήματα επαλήθευσης, πιστοποίησης, ρηξικέλευθα και υψηλής ποιότητας προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, γράφοντας ένα νέο κεφάλαιο για τους Τεχνικούς Ελέγχους, την Πιστοποίηση, την Αειφορία, την Κυκλική Οικονομία και την Επαγγελματική Κατάρτιση στην χώρα μας.

1. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, πώς κρίνετε τη νέα «κανονικότητα»;

Το 2020 και το 2021, ήταν δύο χρονιές κατά τις οποίες η αγορά και ο επιχειρηματικός κόσμος επηρεάστηκαν ευρέως από την πανδημία COVID-19. Στην TÜV AUSTRIA Hellas, αξιοποιήσαμε την πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση μας και αναδειχθήκαμε σε έναν σημαντικό στρατηγικό συνεργάτη οργανισμών και επιχειρήσεων συμβάλλοντας  ουσιαστικά στη θωράκιση της ομαλής λειτουργίας τους και όχι μόνο. Αναπτύξαμε και εξελίξαμε το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών μας, ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους, γράφοντας κατά αυτόν τον τρόπο ένα νέο κεφάλαιο για την Πιστοποίηση στη χώρα μας.

2. Πόσο άλλαξε τις απαιτήσεις των πιστοποιήσεων η υγειονομική κρίση στον τουρισμό και στην εστίαση και τι καινούριες υπηρεσίες δημιουργήθηκαν?

Μετά την υγειονομική κρίση των δύο τελευταίων ετών παρατηρείται ολοένα και αυξανόμενα μια τάση οι πελάτες και οι επισκέπτες, εγχώριος και μη τουρισμός, να αποζητούν ολοένα και περισσότερη ασφάλεια σε κάθε τους βήμα. Προγραμματίζουν, ζητάνε εγγυήσεις, διαβάζουν reviews, ενώ παράλληλα αποζητούν τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των υπηρεσιών που τους παρέχονται, μέσω των πιστοποιήσεων.

Success story αποτελεί η επιτυχημένη θωράκιση των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με το πρωτοποριακό σχήμα TÜV AUSTRIA Covid-Shield, έχοντας πιστοποιήσει από το Μάιο του 2020 περισσότερες από 500 επιχειρήσεις, σε 3.500 σημεία σε όλη την Ελλάδα και εξασφαλίζοντας ότι τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα κατά της εξάπλωσης του Covid-19 και της μετάδοσής του.

Η πανδημία όμως, δεν άλλαξε τις προτεραιότητες της εποχής μας, όπου τα θέματα του περιβάλλοντος και της αειφορίας στέκονται στην κορυφή του ενδιαφέροντος ων πολιτών και των επιχειρήσεων. Η πρόσφατη δε έκδοση του νέου περιβαλλοντικού νόμου και η συμπερίληψη σε αυτόν δεικτών που θα πρέπει να καταγράφουν οι εταιρείες για τις  επιδόσεις τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (δείκτες ESG) τοποθετούν εκ νέου τα ζητήματα αυτά στην κορυφή των επιχειρηματικών προτεραιοτήτων. Η TÜV AUSTRIA Hellas διαθέτει ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών αξιολόγησης, επαλήθευσης, πιστοποίησης, εκπαίδευσης για να υποστηρίξει την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας μας να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις που αναδύονται.

Έτσι λοιπόν, δημιουργήσαμε το ιδιωτικό σχήμα Πιστοποίησης «NO FOOD WASTE», σε συνεργασία με το μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Μπορούμε SAVING FOOD-SAVING LIVES», σχετικά με τον περιορισμό και την ελαχιστοποίηση της σπατάλης των τροφίμων σε όλα τα στάδια της λειτουργίας της εκάστοτε επιχείρησης.  Οι στόχοι της εν λόγω πιστοποίησης είναι η ανάδειξη της υπευθυνότητας, της κοινωνικής συνείδησης και ευαισθησίας, καθώς και της επιχειρηματικής ηθικής των επιχειρήσεων.

Το Σχήμα αφορά σε Οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε όλο το μήκος της αλυσίδας τροφίμων (πρωτογενής παραγωγή, επεξεργασία, συσκευασία, μεταποίηση, αποθήκευση, χονδρική και λιανική διάθεση, παροχή υπηρεσιών όπως εστίαση, φιλοξενία, υγεία, εκπαιδευτικές δομές κ.α.) ανεξάρτητα από το μέγεθος ή την πολυπλοκότητα της δομής τους (π.χ. Οργανισμοί ενός ή πολλαπλών σημείων).

Επίσης, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουμε όλους για την ευημερία και την ευζωία των ζώων συντροφιάς και ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν μία σύγχρονη Pet Friendly κουλτούρα,  δημιουργήσαμε το νέο πρωτοποριακό Ιδιωτικό Σχήμα Πιστοποίησης «Pet Stay», με τη στήριξη της startup εταιρείας Woof Together, και για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, γιατί  πρόσφατα βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο (Gold) στα Pet Awards 2022. Το «Pet Stay» αποτελεί ένα ολοκληρωμένο Ιδιωτικό Σχήμα Πιστοποίησης και απευθύνεται σε επιχειρήσεις φιλοξενίας, σε κύρια και μη καταλύματα, ικανοποιώντας τις ισχύουσες απαιτήσεις τόσο για την ικανοποίηση των «γονέων» και των κατοικίδιών τους, όσο και των υπόλοιπων επισκεπτών που δεν θα επηρεάζονται από την παρουσία των ζώων συντροφιάς.

3. Πώς η TÜV AUSTRIA Hellas μπορεί να συνεισφέρει στην οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη μιας επιχείρησης και στην πράσινη μετάβασή της;

Η επαλήθευση και πιστοποίηση, είναι μια πολύπλοκη – αλλά ταυτόχρονα άκρως απαραίτητη – διεργασία που προάγει την ποιότητα προϊόντων και των υπηρεσιών και ταυτόχρονα εγγυάται την ασφάλεια.

Παράλληλα, αποτελεί ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της κοινωνικής ευθύνης που οφείλει η επιχειρηματική κοινότητα να επιδεικνύει απέναντι στην κοινωνία και στο περιβάλλον που αφορά τις ζωές όλων μας. Το να μπορεί μια επιχείρηση να μιλήσει με στοιχεία π.χ. για τα μέτρα που έχει λάβει για να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, για το πόσο επενδύει στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και την ποιότητα των προϊόντων της, πόσο επενδύει σε καινοτομία και τεχνολογικά προηγμένες λύσεις, αλλά και πόσο συμμορφώνεται με τις νομο-κανονιστικές διατάξεις αποτελούν στοιχεία που ουσιαστικά θωρακίζουν τη θέση της μέσα σε μια ευρύτερη αλυσίδα αξίας. Η πιστοποίηση αποτελεί σήμερα εξαιρετικά σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης και διαφάνειας που βοηθάει επενδυτές, πελάτες, καταναλωτές να ξεχωρίσουν την μια επιχείρηση από μία άλλη. Και αποτελεί πια κριτήριο on-off τόσο για επενδυτές όσο και για την κοινωνία την ίδια.

Οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί αναζητούν στρατηγικούς συνεργάτες. Στην TÜV AUSTRIA Hellas αναγνωρίζοντας τις σύνθετες προσκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι σύγχρονοι Οργανισμοί, διευρύνουμε συνεχώς το χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών μας. Ανταποκρινόμαστε με γρήγορα αντανακλαστικά στις ανάγκες που προκύπτουν.

Παραδείγματος χάριν, σχετικά με την τήρηση των νομοκανονιστικών απαιτήσεων, δημιουργήσαμε ολοκληρωμένες λύσεις στο πλαίσιο ενός ολιστικού μοντέλου συμμόρφωσης, που απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η Πλατφόρμα Ειδικού Σκοπού Νομοκανονιστικής Συμμόρφωσης, μαζί με την προστιθέμενης αξίας Υπηρεσία Ελέγχου και Αξιολόγησης Ετικετών/Επισήμανσης (Labelling) έχει στόχο την αξιόπιστη ενημέρωση και την εν γένει υποστήριξη των επιχειρήσεων σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις και αλλαγές στο ισχύον νομικό πλαίσιο. Μέσα από το σύγχρονο, εύχρηστο, ασφαλές και φιλικό εργαλείο, επιτυγχάνεται η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, προσδίδοντας αξιοπιστία και ασφάλεια σε κάθε Οργανισμό που το επιλέγει. Επιλέγοντας αυτήν την πρωτοποριακή μας υπηρεσία, ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να αισθάνεται ασφαλής αφού γνωρίζει με εξαιρετική αξιοπιστία τις εφαρμοζόμενες νομο-κανονιστικές απαιτήσεις των δραστηριοτήτων που ασκεί, ενώ μπορεί να λαμβάνει και πλήθος εξειδικευμένων υπηρεσιών ελέγχου αξιολόγησης της κατάστασης συμμόρφωσης που βρίσκεται.

Με στόχο να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην «πράσινη μετάβαση» των Οργανισμών και στις σύγχρονες ανάγκες, αναπτύξαμε το portfolio πράσινων υπηρεσιών «TÜV AUSTRIA Green action», το οποίο εστιάζει σε δυο βασικούς πυλώνες: στις Εκπομπές αερίων του Θερμοκηπίου και στη Διαχείριση των αποβλήτων.

Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει: το ISO 14064-1, το Carbon Neutral Product και το Zero Carbon Organization, τα οποία καθορίζουν τις απαιτήσεις για τον υπολογισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που παράγει ένας Οργανισμός. Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει την  υπηρεσία Zero Waste to Landfill, η οποία  καθορίζει τις απαιτήσεις για τον υπολογισμό του ποσοστού των αποβλήτων που διαχειρίζεται κάθε Οργανισμός.

Παράλληλα, στην προσπάθειά μας να «απαντήσουμε» με σαφήνεια στην κλιματική κρίση, δημιουργήσαμε ολοκληρωμένα πρωτοποριακά σχήματα πιστοποίησης και επαλήθευσης για όλο τον κύκλο ζωής των πλαστικών προϊόντων καθώς και την βιοαποικοδομησιμότητα των υλικών. Εξαιρετικά σημαντικά σχήματα πιστοποίησης που αποδεικνύουν πως γίνεται η κυκλική οικονομία στην πράξη και πως φτάνουμε στο ποθούμενο της αειφορικής διαχείρισης της ζωής μας.

Πιο συγκεκριμένα το νέο πρωτοποριακό σχήμα πιστοποίησης OK Recycled καθορίζει τις απαιτήσεις για τον υπολογισμό του ανακυκλωμένου περιεχομένου των προϊόντων. Το πλαίσιο καθορίζεται από τις απαιτήσεις των προτύπων ΕΝ 15343 και ISO 14021 και βασίζεται στον έλεγχο ισοζυγίου μάζας, και στην ιχνηλασιμότητα των ανακυκλωμένων υλικών. Το OK Recycled αντιμετωπίζει τα ζητήματα που τίθενται στην Οδηγία της ΕΕ 2019/904 για τον περιορισμό των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον. (Παράδειγμα: Από το 2025, οι φιάλες ποτών κάτω από 3 λίτρα οι οποίες κατασκευάζονται από “PET” πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 25 % ανακυκλωμένο πλαστικό, και από το 2030 όλες οι πλαστικές φιάλες πρέπει να αποτελούνται κατά τουλάχιστον 30 % ανακυκλωμένο πλαστικό). Ο στόχος του Σχήματος είναι να ενθαρρύνει τη χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον και να παρέχει αξιοπιστία στους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς των οργανισμών, προωθώντας έτσι στην πράξη την αειφορία!

Επιπρόσθετα, με τα σχήματα OK Compost και OK Biodegradable (soil, water, marine, home) που ήδη αποτελούν το σημείο αναφοράς στην βιοαποικοδομησιμότητα παγκοσμίως και αποτελούν τα πλέον εμπορικά διαδεδομένα σχήματα πιστοποίησης βιοπλαστικών παγκοσμίως με χιλιάδες επιχειρήσεις να τα εμπιστεύονται και εκατομμύρια καταναλωτών-πολιτών να επωφελούνται από την εφαρμογή τους.

Μια σημαντική πρωτοβουλία της εταιρείας μας αποτελεί η πιστοποίηση Διαχείρισης Ενέργειας ISO 50001, παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού, αξιολόγησης και διαχείρισης των ενεργειακών θεμάτων ενός οργανισμού με σκοπό τη συνεχή βελτίωση της ενεργειακής επίδοσης του οργανισμού, τη  μείωση του ενεργειακού κόστους και τη συμμόρφωση με τις σχετικές νομοθετικές απαιτήσεις.

Δε σταματάμε όμως εκεί. Λόγω της ραγδαίας αύξησης του 2021 των έργων ΑΠΕ, δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στις υπηρεσίες Υποδομών & Βιομηχανικών Ελέγχων που προσφέρουμε.  Η TÜV AUSTRIA Hellas έλαβε μέρος το 2021 στην επιθεώρηση και στην αξιολόγηση/πιστοποίηση  μεγάλων έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 5 GW, την κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης & αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, του συνόλου των κυλιόμενων κλιμάκων της Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ), των συγκολλήσεων της επέκτασης της γραμμής 3 του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας και του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης– έργων που έχουν πολλαπλασιαστική αξία, καθώς αφορούν την ευρύτερη ελληνική κοινωνία και εκατομμύρια συμπολίτες μας που θα απολαμβάνουν την χρήση τους.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι  η TÜV AUSTRIA Hellas αποτέλεσε τον τεχνικό σύμβουλο αξιολόγησης σ’ ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη, στο έργο του φωτοβολταϊκού πάρκου των 204MW του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια στην Κοζάνη, που πρόσφατα εγκαινίασε ο πρωθυπουργός της χώρας.

4. Ποιες είναι οι προβλέψεις για το 2022;

Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του TÜV AUSTRIA Group για το έτος 2021, μας χαροποιούν ιδιαίτερα γιατί βρίσκει την TÜV AUSTRIA με νέο ρεκόρ εσόδων και κερδοφορίας και θεμελιώδη μεγέθη (κερδοφορία, καθαρή θέση, ρευστότητα) καλύτερα από σχεδόν το σύνολο του ανταγωνισμού της σε διεθνή κλίμακα.

Η Ελληνική θυγατρική TÜV AUSTRIA HELLAS – εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες στη χώρα μας – δημιουργεί υπηρεσίες ελέγχου, εκπαίδευσης και πρωτοποριακών σχημάτων πιστοποίησης, συμβάλλοντας στη συνολική εξέλιξη της κοινωνίας, της οικονομίας, της αγοράς και της κάλυψης των σύγχρονων προκλήσεων. Σήμερα, η εταιρεία αναπτύσσεται περαιτέρω και στοχεύει στην ενδυνάμωση της Ελληνικής οικονομίας μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων που προάγουν την επαγγελματική κατάρτιση και την πιστοποίηση δεξιοτήτων, τoν έλεγχο, την επαλήθευση και την πιστοποίηση αειφόρων και περιβαλλοντικών πρακτικών μέσα από τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την υιοθέτηση πραγματικών μέτρων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και την συνεχή αύξηση και διαρκή κατάρτιση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της.   

Ολοκληρώνοντας μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, συνεχίζουμε με ευθύνη και μεγάλη αισιοδοξία να δημιουργούμε πρωτοποριακές υπηρεσίες ελέγχων, καινοτόμα ολοκληρωμένα σχήματα πιστοποίησης, νέα σχήματα επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, διευρύνοντας το ήδη ισχυρό χαρτοφυλάκιό μας, ενώ, παράλληλα ανταποκρινόμαστε με γρήγορα αντανακλαστικά στις αναδυόμενες ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς μας. Δεν ξεχνάμε, πως η κύρια αποστολή μιας σύγχρονης επιχείρησης σήμερα, είναι, πρώτα να ακούει, να αφουγκράζεται και μετά να δρα υπεύθυνα. Ταυτόχρονα, επενδύουμε ολοένα και περισσότερο στους ανθρώπους μας. Η μεγαλύτερη διαχρονική επένδυσή μας ήταν και θα είναι οι άνθρωποί μας. Η ιδιότητά μας ως υπεύθυνος εταιρικός πολίτης δίπλα στους ανθρώπους μας και στους πελάτες μας, είναι ο οδηγός για το μέλλον μας. Αυτό ορίζει και το όραμά μας για το 2030, γιατί η Πιστοποίηση είναι Πολιτισμός!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το site https://tuvaustriahellas.gr/

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024