Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Καταραμένος» τάφος 1800 ετών τρομάζει τους αρχαιολόγους – «Μην τολμήσετε και τον ανοίξετε» γράφει στην είσοδο του

«Καταραμένος» τάφος 1800 ετών τρομάζει τους αρχαιολόγους – «Μην τολμήσετε και τον ανοίξετε» γράφει στην είσοδο του

Ο τάφος ανακαλύφθηκε εσχάτως από αρχαιολόγους στους Αγίους Τόπους στο Ισραήλ

Φανταστείτε τη σκηνή που θυμίζει κάτι από Ιντιάνα Τζόουνς. Οι αρχαιολόγοι με φακούς να περπατάνε σκυφτοί σε μια σκοτεινή στοά γεμάτη σκόνη και χώμα και ξαφνικά να βρίσκονται στην είσοδο ενός τάφου.

Πριν ανοίξουν την πόρτα κάποιος διαβάζει μια επιγραφή που ήταν σκαλισμένη και η οποία πάγωσε το αίμα σε όλη την ομάδα: «Μην τολμήσει να την ανοίξει κανείς» και λίγο πιο δίπλα έγραφε μια κατάρα: «Ο Yaakov Ha’Ger ορκίζεται να καταριέται όποιον θα ανοίξει αυτόν τον τάφο, ώστε κανείς να μην τολμήσει να τον ανοίξει. 60 χρόνων»

Και όμως αυτό που μόλις περιγράψαμε δεν είναι μια φανταστική σκηνή από κάποια ταινία. Συνέβη πραγματικά και έτσι ακριβώς σε μια ομάδα αρχαιολόγων από το πανεπιστήμιο της Χάϊφα που ανακάλυψαν έναν ασύλητο τάφο, κλειστό, σε στοές που οδηγούσαν σε μια σπηλιά κάτω από το έδαφος στην περιοχή Beit She’arim των Αγίων Τόπων.

Δεν τον ανοίγουν

Πάντως οι αρχαιολόγοι μετά το αρχικό σοκ, είπαν πως κάτι τέτοιο δεν είναι ασυνήθιστο. Ο Adi Erlich μέλος της ομάδας, εξήγησε πως ήταν μέθοδος που χρησιμοποιούσαν παλιά προκειμένου να τρομάζουν όσους άνοιγαν τάφους για να πάρουν χρυσά και κοσμήματα που έβαζαν στους νεκρούς. Ήταν μια αποτροπή με βάση τον τρόμο.

Και ο καθηγητής αρχαιολογίας Adi Erlich συνεχίσε: «Η επιγραφή και ο τάφος είναι από την ύστερη ρωμαϊκή ή πρώιμη βυζαντινή περίοδο, κατά την οποία ενισχύθηκε ο Χριστιανισμός. Και εδώ βρίσκουμε στοιχεία ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που επιλέγουν να ενωθούν με τον εβραϊκό λαό».

Ο τάφος παραμένει κλειστός. Δεν έχει ανοιχτεί όχι φυσικά από τον φόβο της κατάρας, αλλά γιατί η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (ΙΑΑ) προτιμάει να τον κρατήσει ασφαλή προς το παρόν.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024