Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
 «Μην αγοράζετε μπουλντόγκ μέχρι να βελτιωθεί η ράτσα»

 «Μην αγοράζετε μπουλντόγκ μέχρι να βελτιωθεί η ράτσα»

Τα ακραία ανατομικά χαρακτηριστικά εκτοξεύουν τον κίνδυνο ασθενειών.

Ο κόσμος καλό θα ήταν να μην αγοράζει αγγλικά και γαλλικά μπουλντόγκ μέχρι να απαλλαγεί η ράτσα από τα παραμορφωμένα χαρακτηριστικά που προκαλούν «μια ζωή πόνου», συμβουλεύουν βρετανοί κτηνίατροι.

Λόγω των επιλεκτικών διασταυρώσεων που οδήγησαν σε ακραία χαρακτηριστικά, όπως το μικρό κεφάλι και το επίπεδο ρύγχος, τα αγγλικά μπουλντόγκ αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο για συγκεκριμένες ασθένειες, προειδοποιούν οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου Κτηνιατρικής.

Οι εκτροφείς πρέπει να εφαρμόσουν επιλεκτικές διασταυρώσεις για να απαλύνουν τα ακραία ανατομικά χαρακτηριστικά του αγγλικού μπουλντόγκ, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Canine Medicine and Genetics.

Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιούν, η Βρετανία θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως η Ολλανδία και η Νορβηγία, οι οποίες περιόρισαν την εκτροφή μπουλντόγκ λόγω ανησυχίας για την υγεία τους.

Διαβάστε επίσης: Κι όμως, η ράτσα δεν καθορίζει τον χαρακτήρα του σκύλου

Το αγγλικό μπουλντόνγκ, το οποίο έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το γαλλικό, εκτρεφόταν κάποτε για σκυλομαχίες, πλέον όμως θεωρείται ζώο συντροφιάς. Εκτός από κοντό κρανίο και επίπεδο ρύγχος που δυσκολεύει την αναπνοή, η ράτσα πάσχει από προγναθισμό, ζάρες στο δέρμα και κοντά πόδια.

Τα αγγλικά μπουλντόγκ αντιμετωπίζουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο αναπνευστικών, οφθαλμικών και δερματικών προβλημάτων, έδειξε η σύγκριση ανάμεσα σε 2.662 αγγλικά μπουλντόγκ και 22.039 σκύλους από άλλες ράτσες.

Από τις 43 ασθένειες που εξετάστηκαν, το αγγλικό μπουλντόγκ βρέθηκε να έχει προδιάθεση για τις 24.

Το αφύσικα επίπεδο ρύγχος προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή (C0)

Συγκεκριμένα, η ράτσα αντιμετωπίζει 38 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο δερματίτιδας στις πτυχώσεις του δέρματος και 27 φορές να εμφανίσουν πρόπτωση της σκαρδαμυκτικής μεμβράνης, ενός μικρού «τρίτου βλεφάρου», το οποίο σε αυτή την περίπτωση κρέμεται σαν κόκκινη πρησμένη μάζα.

Ακόμα, το αγγλικό μπουλντόγκ είναι 24 φορές πιο πιθανό από άλλες ράτσες να πάσχει από προγναθισμό (οπότε η κάτω γνάθος είναι μακρύτερη από την πάνω) και 19 φορές πιο πιθανό να εκδηλώσει βραχυκεφαλικό αποφρακτικό σύνδρομο αεροφόρων οδών, το οποίο οδηγεί σε σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια.

Το μόνο θετικό είναι ο μειωμένος κίνδυνος για κάποιες ασθένειες όπως προβλήματα στα δόντια, φύσημα της καρδιάς και προσβολή από ψύλλους, διαπιστώνει η μελέτη.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η γενική κατάσταση της υγείας του αγγλικού μπουλντόγκ είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με άλλους σκύλους» δήλωσε ο Νταν Ο’Νιλ, επικεφαλής της έρευνας.

«Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι πολλά από τα προβλήματα υγείας από τα οποία πάσχουν τα αγγλικά μπουλντόγκ […] συνδέονται άμεσα με την ακραία δομή του σώματός τους η οποία είναι προϊόν επιλεκτικών διασταυρώσεων».

Στη δημοσίευσή τους οι ερευνητές αποφεύγουν να δώσουν συμβουλές για το κοινό, ωστόσο ο Ο’Νιλ ήταν πιο ευθύς όταν μίλησε στο BBC.

«Το κοινό παίζει τεράστιο λόγο γιατί μπορεί να απαιτήσει σκύλους με ηπιότερα και πιο υγιή χαρακτηριστικά» είπε.

«Μέχρι τότε, οι υποψήφιοι αγοραστές πρέπει να το σκεφτούν διπλά πριν αγοράσουν σκύλο με επίπεδο πρόσωπο».

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024