Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς

Η Τουρκία έκανε το πρώτο βήμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με ένα κρεσέντο υπερπτήσεων που ακολούθησε την συνάντηση με τον κ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πολλαπλά μηνύματα στην Τουρκία έστειλε, μέσα από συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται ο ίδιος από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, ότι η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, την οποία φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, αλλά έχει και πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται διά της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και μοναδικό σημείο αναφοράς το διεθνές δίκαιο».

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν θα δεχόταν να συναντηθεί ξανά με τον Ερντογάν, μετά το περίφημο «Μητσοτάκης γιοκ», ο πρωθυπουργός απάντησε «φυσικά».

Και προσέθεσε: «Πιστεύω ότι νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συναντηθούμε και πρέπει να συναντιόμαστε και πρέπει να συζητάμε και όπως σας είπα – και όπως είπα και στον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν – πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά να συμφωνούμε στο πλαίσιο επίλυσης των διαφορών μας. Και επίσης, θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε πότε τα επιχειρήματά μας αγγίζουν πια τη σφαίρα του παραλόγου», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, μάλιστα, ότι «διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε. Και οι αιτιάσεις της Τουρκίας, έτσι όπως εκφράστηκαν στις τελευταίες επιστολές στον ΟΗΕ, είναι τελείως παράλογες στον βαθμό που εγείρουν ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδας επί των νησιών».

Αναφερόμενος στο κρεσέντο προκλήσεων από την Άγκυρα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ένα μήνυμα ψυχραιμίας και νηφαλιότητας: «Έχω συναντήσει τέσσερις φορές τον Ερντογάν ως πρωθυπουργός. Έχω δει πολλές διακυμάνσεις στην τουρκική πολιτική. Είμαι αρκετά συνηθισμένος στο ευμετάβλητο της τουρκικής ρητορικής», σημείωσε  χαρακτηριστικά.

«Δεν θέλω να κάνω κάποια εκτίμηση για την επόμενη κίνηση της Τουρκίας. Αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο στην Ουκρανία. Και μία πρωτοφανή αντίδραση της Ευρώπης που επέδειξε ενότητα και επέβαλλε σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία. Κατά συνέπεια, το ζητούμενο των καιρών μας είναι πώς θα απαντήσουμε απέναντι σε έναν επεκτατικό αναθεωρητισμό, ο οποίος συχνά έχει αναφορές σε φαντασιώσεις αυτοκρατορικές άλλων εποχών», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς – και στην Τουρκία πιστεύω – σκεπτόμενος άνθρωπος, ο οποίος πιστεύει ότι η Ελλάδα σήμερα μπορεί να απειλεί την Τουρκία. Σίγουρα σε κανένα διεθνές forum δε θα μπορούσε αυτή η θεωρία να γίνει έστω και κατ’ ελάχιστον πιστευτή».

Όσο για τις αιτιάσεις Ερντογάν ότι ο κ. Μητσοτάκης παραβίασε τα όσα είχαν συμφωνηθεί στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, τον περασμένο Μάρτιο, στην Κωνσταντινούπολη, ο πρωθυπουργός τις απέρριψε και εξήγησε ότι «μετά ακολούθησε ένα κρεσέντο υπερπτήσεων, που παραβίασε την κόκκινη γραμμή που είχα θέσει. Κατά συνέπεια, η Τουρκία έκανε το πρώτο βήμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα, «σε επίπεδο πεδίου», όπως είπε, «να μην φτάσουμε στο σημείο που είχαμε φτάσει το καλοκαίρι του 2020», ενώ μιλώντας για τη στάση της αντιπολίτευσης ανέφερε: «Θα ευχόμουν, στις σημαντικές εθνικές επιλογές, η στάση των κομμάτων να είναι εναρμονισμένη με την εθνική στρατηγική».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024