Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Υποψίες ότι το Covid app χρησιμοποιείται για την καταστολή διαδηλωτών

Κίνα: Υποψίες ότι το Covid app χρησιμοποιείται για την καταστολή διαδηλωτών

Μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις στην επαρχία Χενάν πολλοί κάτοικοι είδαν τον κωδικό τους να γίνεται κόκκινος ανεξήγητα.

Η εφαρμογή που ενημερώνει τους κινέζους πολίτες για το εάν θεωρούνται ύποπτα κρούσματα Covid και πρέπει να μπουν σε καραντίνα χρησιμοποιείται παράνομα για την καταστολή διαδηλώσεων στην επαρχία Χενάν, αναφέρει το BBC επικαλούμενο διαμαρτυρίες πολιτών.

Κάτοικοι της Χενάν κατήγγειλαν ότι τους απαγορεύτηκε η είσοδος σε μέσα μεταφοράς και κτήρια και ότι υποχρεώθηκαν να μπουν σε καραντίνα παρόλο που δεν είχαν επαφή με κρούσματα κοροναϊού.

Σύμφωνα με την κινεζική υπηρεσία του BBC, οι περισσότεροι καταγγέλλοντες είναι πελάτες τεσσάρων τοπικών τραπεζών που πάγωσαν τις καταθέσεις των πελατών τους και πυροδότησαν ορισμένες διαδηλώσεις τον περασμένο μήνα.

Χιλιάδες αγανακτισμένοι πελάτες των τραπεζών συμμετείχαν στις 23 Μαΐου σε πορεία την οποία τελικά διέλυσε η αστυνομία.

Κόκκινος κωδικός

Σε πολλές κινεζικές πόλεις, οι κάτοικοι υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ένα «app υγείας» για να μπουν σε καταστήματα και κτήρια, να χρησιμοποιήσουν τη δημόσια συγκοινωνία ή να φύγουν από την πόλη τους.

Υπάλληλοι γραφείου στη Σαγκάη σκανάρουν τον κωδικό QR με την εφαρμογή για την Covid (Reuters)

Σε πρώτη φάση, σκανάρουν έναν κωδικό QR στην είσοδο του κτηρίου, ώστε να φαίνεται πού βρίσκονται, και στη συνέχεια η εφαρμογή εμφανίζει την κατάστασή τους. Αν η κατάσταση είναι «κόκκινη», αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης έχει βρεθεί θετικός στον ιό ή είναι ύποπτο κρούσμα, οπότε πρέπει να τεθεί σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Σύμφωνα με κινεζικά μέσα, κάτοικοι αρκετών χωριών και πόλεων της Χενάν διαπίστωσαν την Τρίτη ότι η κατάστασή τους είχε ανεξήγητα γίνει κόκκινη. Το ίδιο συνέβη ακόμα και σε πελάτες των συγκεκριμένων τραπεζών οι οποίοι ζουν σε άλλες επαρχίες αλλά έσπευσαν στο Τσεντσόου, πρωτεύουσα της Χενάν, σε μια προσπάθεια να μάθουν τι απέγιναν οι καταθέσεις τους.

Πελάτισσα μιας από τις τράπεζες στο Τσεντσόου δήλωσε στο BBC ότι ο κωδικός της έγινε κόκκινος χωρίς πραγματικό λόγο, καθώς οι πρόσφατες εξετάσεις της ήταν αρνητικές και δεν είχε επαφή με κρούσμα. Η γυναίκα ανέφερε πως δέχτηκε επίσκεψη από υγειονομικούς που την κάλεσαν να απομονωθεί στο σπίτι χωρίς να εξηγήσουν γιατί θεωρείται ύποπτο κρούσμα.

Ο κωδικός φαίνεται πως έγινε ξαφνικά κόκκινος όχι μόνο σε πελάτες των τραπεζών αλλά και σε συγγενείς τους, όπως μια γυναίκα που δήλωσε στο BBC ότι υποχρεώθηκε να μπει σε ξενοδοχείο καραντίνας μετά το πάγωμα των καταθέσεων του πατέρα της.

«Ταξίδεψε πρόσφατα στο Τσεντσόου για να μάθει τι γίνεται. Μόλις γύρισε, η κατάσταση της υγείας του έγινε κόκκινη. Ολόκληρη η οικογένειά μου βρίσκεται τώρα σε καραντίνα καθώς η κατάστασή μας έγινε κόκκινη» είπε.

Η υπόθεση άρχισε τον Απρίλιο, όταν οι τράπεζες the New Oriental, Zhecheng Huanghuai Community Bank, Shangcai Huimin County Bank και Yuzhou Xin Min Sheng Village Bank πάγωσαν τις καταθέσεις των πελατών της.

Η κινεζική αρχή τραπεζών κατηγόρησε τον μεγαλύτερο μέτοχο των τραπεζών, την εταιρεία Henan New Fortune, ότι χρησιμοποίησε πλάγια μέσα για να αποκτήσει πρόσβαση σε δημόσιους πόρους. Η εταιρεία ερευνάται τώρα για τυχόν οικονομικά εγκλήματα.

Sports in

Τα έβαλε με την διαιτησία ο Αταμάν…

Για αυτό έχασε το πλεονέκτημα ο ΠΑΟ σύμφωνα με τον Τούρκο προπονητή που πάντως δήλωσε σίγουρος για την πρόκριση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024