Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νατοϊκή επίδειξη ισχύος στη... γειτονιά του Πούτιν

Νατοϊκή επίδειξη ισχύος στη… γειτονιά του Πούτιν

Δείτε βίντεο

Περίπου 3.000 στρατιώτες από 17 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ ασκούνται στην Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία στο πλαίσιο της άσκησης «Ramstein Legacy» της Συμμαχίας, της μεγαλύτερης που έχει γίνει ποτέ, όπως έγραψαν οι Times, εν μέσω φόβων ότι ο πόλεμος του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλα εδάφη.

Τα γυμνάσια περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο δοκιμές συστημάτων αεράμυνας, αντιπυραυλικής άμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου. Συνολικά 50 αεροσκάφη έχουν φτάσει στα πεδία των ασκήσεων από βάσεις σε όλη την Ευρώπη ενώ τα συστήματα εναέριας και πυραυλικής άμυνας που δοκιμάζονται ανέρχονται σε 17, σε μία συγκέντρωση δυνάμεων που κατά τη βρετανική εφημερίδα αποτελεί και μία επίδειξη δύναμης.

Η συμμετοχή της Βρετανίας αποτελείται από 100 στρατιώτες της 7ης Ομάδας Αεράμυνας από την αεροπορική βάση Amari στην Εσθονία και την Ustka της Πολωνίας, οι οποίοι χειρίζονται οχήματα Stormer οπλισμένα με αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak, οι οποίοι χωρίζονται σε τρία «βέλη» που μπορούν να πλήξουν πολλαπλούς στόχους.

Ο διοικητής της Συμμαχικής Αεροπορικής Διοίκησης στρατηγός Τζέφρι Χάριγκιαν σημείωσε σχετικά: «Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι μεγάλης κλίμακας εκπαιδευτικές ασκήσεις όπως αυτή είναι πιο σημαντικές από ποτέ για το ΝΑΤΟ».

Η άσκηση θα ενισχύσει την ικανότητα του Βορειοατλαντικού μπλοκ να υπερασπιστεί την επικράτεια των χωρών μελών του, συμπλήρωσε.

Δείτε βίντεο


Καθώς τα αεροσκάφη των συμμάχων –που προσποιούνταν ότι είναι εχθρικά– πετούσαν πάνω από την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, υπουργοί Αμυνας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου συγκεντρωνόντουσαν στην Ισλανδία για συνομιλίες σχετικά με τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες.

Κατά τη συνάντηση αυτή της «ομάδα των βορείων» του ΝΑΤΟ, μία άτυπη πλατφόρμα συνεργασίας 12 κρατών-μελών της Συμμαχίας, στο Ρέικιαβικ, η υπουργός Εξωτερικών της Ισλανδίας Θόρντις Γκιλφαντότιρ είπε ότι είναι αναγκαία η προετοιμασία για το «χειρότερο σενάριο» όσον αφορά τη Ρωσία. «Η απειλή μιας άμεσης στρατιωτικής επίθεσης εναντίον μιας χώρας του ΝΑΤΟ δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί» υποστήριξε.

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024