Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Β. Μακεδονία: Δεν υπάρχει πρόβλημα με την εγγραφή της «μακεδονικής γλώσσας» στον ΟΗΕ

Β. Μακεδονία: Δεν υπάρχει πρόβλημα με την εγγραφή της «μακεδονικής γλώσσας» στον ΟΗΕ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας με ανακοίνωσή του απαντάει σε δημοσιεύματα σχετικά με τον τρόπο εγγραφής της γλώσσας του κράτους στον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη χρήση του όρου «μακεδονική γλώσσα».

Σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον, η αποστολή μας στη Νέα Υόρκη επικοινώνησε με εκπροσώπους της Γραμματείας του ΟΗΕ, οι οποίοι απέρριψαν κατηγορηματικά κάθε εικασία, όπως δημοσιεύθηκε στα μέσα ενημέρωσης, για υποτιθέμενη εσωτερική οδηγία στα Ηνωμένα Εθνη (ΟΗΕ) σχετικά με τον τρόπο χρήσης του όρου «Μακεδονική Γλώσσα», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι εικασίες…

Το υπουργείο επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποστηρίζουν τις δημοσιευμένες εικασίες, σύμφωνα με τις οποίες καθοδηγούνται οι υπηρεσίες στη Γραμματεία του ΟΗΕ να μην εγγράψουν τον όρο «μακεδονική γλώσσα», αλλά να χρησιμοποιήσουν τον όρο «γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (RSM)».

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το μοναδικό έγγραφο αναφοράς του ΟΗΕ για τα κύρια χαρακτηριστικά και δεδομένα των χωρών είναι το UNTERM (ορολογία και ονοματολογία σε θέματα σχετικά με το έργο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών).

Σε αυτό (φωτογραφία, κάτω) «Δίδονται οι βασικές πληροφορίες για κάθε χώρα: το επίσημο όνομα, το σύντομο όνομα, η γλώσσα της χώρας, η ονομασία του νομίσματος, κωδικοί ISO κ.λπ.».

Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η Γραμματεία του ΟΗΕ, καθώς και όλα τα όργανά της, είναι υποχρεωμένα να τηρούν και να σέβονται τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο UNTERM.

«Καμία εξουσία»

«Οι υπάλληλοι της Γραμματείας του ΟΗΕ δεν έχουν καμία εξουσία να ερμηνεύουν τέτοια θέματα» σημειώνει.

«Η Γραμματεία του ΟΗΕ διαχειρίζεται και έχει την αρμοδιότητα να διαχειρίζεται ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση των έξι επίσημων γλωσσών του Οργανισμού (Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Αραβικά, Κινέζικα και Ρωσικά)», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: makfax.com.mk, echedoros-a.gr

Sports in

Κρίσταλ Πάλας – Μάντσεστερ Γιουάιτεντ 4-0: Συντριβή για την ομάδα του Τεν Χαγκ

Η Κρίσταλ Πάλας διέλυσε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 4-0.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024