Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιάρι Γκούσταφσον στο in: Στο τέλος οι χώρες του ΝΑΤΟ θα σεβαστούν το κυριαρχικό μας δικαίωμα στις αποφάσεις

Γιάρι Γκούσταφσον στο in: Στο τέλος οι χώρες του ΝΑΤΟ θα σεβαστούν το κυριαρχικό μας δικαίωμα στις αποφάσεις

Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας και αν το Ελσίνκι θα μπορούσε να αποδεχθεί υποχωρήσεις σε επίπεδο αρχών ο Φινλανδός πρεσβευτής απαντά ξεκάθαρα αρνητικά, υπογραμμίζοντας ότι «οι αρχές μας δεν πωλούνται ποτέ και πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν μας ζητά να πουλήσουμε οτιδήποτε δεν μπορεί να πουληθεί»

Τις αλλαγές που επέφερε στο περιβάλλον ασφάλειας της Ευρώπης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σημειώνει ο πρεσβευτής της Φινλανδίας στην Αθήνα, Γιάρι Γκούσταφσον, τονίζοντας ότι η Μόσχα έδειξε το βίαιο πρόσωπο της και έχει γίνει ένας απρόβλεπτος γείτονας για το Ελσίνκι. Μιλώντας στο in ο Γιάρι Γκούσταφσον σημειώνει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, μία ένταξη η οποία «θα ενισχύσει την ασφάλεια της ίδιας της χώρας και την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας και της Βόρειας Ευρώπης».

Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας και αν το Ελσίνκι θα μπορούσε να αποδεχθεί υποχωρήσεις σε επίπεδο αρχών ο Φινλανδός πρεσβευτής απαντά ξεκάθαρα αρνητικά, υπογραμμίζοντας ότι «οι αρχές μας δεν πωλούνται ποτέ και πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν μας ζητά να πουλήσουμε οτιδήποτε δεν μπορεί να πουληθεί».

Κύριε πρέσβη γιατί ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας αυτή τη στιγμή; Τι θα προσφέρει το ΝΑΤΟ στη Φινλανδία και τι η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ;

Η βάναυση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει ριζικά το περιβάλλον ασφαλείας στην Ευρώπη και στη Φινλανδία. Η Ρωσία έδειξε το βίαιο πρόσωπό της, έχει γίνει ένας απομονωμένος επιτιθέμενος και ως εκ τούτου ένας απρόβλεπτος γείτονας της Φινλανδίας. Κατά συνέπεια, η Φινλανδία πρέπει να ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα και να προσαρμόσει την ασφάλειά της. Η μακροπρόθεσμη συνεργασία της Φινλανδίας με το ΝΑΤΟ ήταν στενή και διευρυμένη. Η Φινλανδία γνωρίζει το ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ γνωρίζει καλά τη Φινλανδία. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσουμε σε πλήρη συμμαχία. Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της ίδιας της χώρας και την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας και της Βόρειας Ευρώπης.

Ανησυχείτε για επίθεση από τη Ρωσία και υπό ποιες συνθήκες;

Η Ρωσία είναι γειτονική χώρα της Φινλανδίας, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πάντα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε.

Η Φινλανδία διαθέτει αξιόπιστη εθνική αμυντική ικανότητα που είναι διαλειτουργική με το ΝΑΤΟ, ισχυρή βούληση να αμυνθεί και υψηλό επίπεδο ανθεκτικότητας σε επίπεδο κοινωνίας.

Επιπλέον, είμαστε καλά προετοιμασμένοι για διάφορες απειλές κατά της ασφάλειας. Αυτή τη στιγμή η Φινλανδία δεν αντιμετωπίζει καμία άμεση στρατιωτική απειλή. Ωστόσο παρακολουθούμε και αναμένουμε την εξέλιξη της κατάστασης και θα ενεργήσουμε ανάλογα.

Ποιο είναι το μήνυμα της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία και σε οποιαδήποτε αναθεωρητική δύναμη και τι σημαίνει για την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης;

Το όριο για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης θα αυξηθεί στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας όταν η Φινλανδία και η Σουηδία θα γίνουν μέλη της αμυντικής συμμαχίας. Δυστυχώς, η Ρωσία σήμερα ακούει μόνο στη βία. Η Ρωσία παραβίασε τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και την καθιερωμένη ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας. Εάν υπάρχει κάποια αχτίδα αισιοδοξίας σε αυτήν την κρίση, είναι η ενότητα που έχουν δείξει οι δυτικές χώρες υποστηρίζοντας την Ουκρανία και υπερασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την κυριαρχία των ανεξάρτητων χωρών.

Θα ήθελα το σχόλιό σας και για τη στάση της Τουρκίας;

Ακούμε πολύ προσεκτικά τι λέει η Τουρκία και μιλάμε μαζί τους. Έχουμε ήδη αρχίσει να συζητάμε μαζί τους. Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε διάλογο με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες της.

Θα μπορούσε η Φινλανδία να κάνει πίσω σε επίπεδο αρχών και να αποδεχθεί τις απαιτήσεις του Ερντογάν;

Φυσικά και όχι. Οι αρχές μας δεν πωλούνται ποτέ και πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν μας ζητά να πουλήσουμε οτιδήποτε δεν μπορεί να πουληθεί.

Θα μπορούσατε να δεχτείτε να αποσυνδέσετε τη συμμετοχή της Φινλανδίας από τη Σουηδία;

Η ενίσχυση της ικανότητας αποτροπής στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας είναι ένας κοινός στόχος για τη Φινλανδία, τη Σουηδία και για τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, στη Βόρεια Ευρώπη. Σίγουρα θα ήταν επίσης προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ η διαδικασία υποβολής αιτήσεων να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά και ειρηνικά χωρίς καμία προσπάθεια διαχωρισμού των διαδικασιών αίτησης σε επιμέρους κομμάτια.

Εάν η προσπάθεια ένταξης στο ΝΑΤΟ αποτύχει εξαιτίας της Τουρκίας, τι θα σήμαινε αυτό τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για τη Φινλανδία; Πιστεύετε ότι η στάση της Τουρκίας θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει την ενότητα της Συμμαχίας;

Δεν περιμέναμε ότι η διαδικασία αίτησης στο ΝΑΤΟ θα είναι εύκολη και χωρίς προβλήματα, αλλά πιστεύουμε ότι όλες οι δυσκολίες και οι ανησυχίες μπορούν να επιλυθούν μέσω διπλωματικών συνομιλιών. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι η σύνδεση των θεμάτων ασφάλειας της Φινλανδίας με τις προκλήσεις σε αυτήν την περιοχή είναι μια εποικοδομητική ή χρήσιμη προσέγγιση.

Στο τέλος όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ θα σεβαστούν το κυριαρχικό μας δικαίωμα να λαμβάνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις για την ασφάλεια και την άμυνά μας και ως εκ τούτου, θα βρούμε λύσεις σε όλα τα προβλήματα. Μία από τις ειρωνείες της ρωσικής εισβολής είναι ότι όχι μόνο επανένωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η Ρωσία αναζωογόνησε επίσης τη διατλαντική συμμαχία μετά από δύσκολα χρόνια.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024