Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπόμνημα Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας στον Πρωθυπουργό για τη διαχείριση των συνεπειών από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021

Υπόμνημα Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας στον Πρωθυπουργό για τη διαχείριση των συνεπειών από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021

Ο Δήμαρχος εξουσιοδοτήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Μινώα Πεδιάδας, να προωθήσει μέσω του υπομνήματος, το πλαίσιο αιτημάτων – διεκδικήσεων του Δήμου στο οποίο προσδιορίζονται αναλυτικά τα θέματα που αποτελούν κύρια προτεραιότητα για το Δήμο.

Υπόμνημα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς, τους Βουλευτές του Ν. Ηρακλείου, καθώς επίσης και σε όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, στο οποίο παρατίθενται τα αιτήματα του  Δήμου Μινώα Πεδιάδας, σχετικά με τη διαχείριση και αντιμετώπιση των συνεπειών από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, απέστειλε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης.

Ο Δήμαρχος εξουσιοδοτήθηκε ομόφωνα κατά την τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 25ης Μαΐου 2022, να προωθήσει, μέσω του υπομνήματος, το πλαίσιο αιτημάτων – διεκδικήσεων του Δήμου, στο οποίο προσδιορίζονται αναλυτικά τα θέματα που αποτελούν κύρια προτεραιότητα για το Δήμο, ζητώντας παράλληλα από την Πολιτεία να δώσει άμεσες και βιώσιμες λύσεις.

 Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

• Η βιώσιμη πολεοδομική και οικιστική οργάνωση της περιοχής του Δήμου, μέσα από την -κατά προτεραιότητα- εκπόνηση του νέου ειδικού πολεοδομικού σχεδίου και την κατεδάφιση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων.

• Η εκπόνηση και χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αναπτυξιακής, οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της σεισμόπληκτης περιοχής.

• Η άμεση, δίκαιη και έγκαιρη αποζημίωση των πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων του Δήμου, για την αποκατάσταση των ζημιών που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος.

• Η παροχή επιπλέον φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων και μέτρων στήριξης για τους σεισμόπληκτους του Δήμου και τις σεισμόπληκτες επιχειρήσεις αυτού.

• Η ταχεία ολοκλήρωση των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ο καθορισμός των σεισμόπληκτων δικαιούχων για στεγαστική συνδρομή, σε ό,τι αφορά την επισκευή και ανακατασκευή των πληγέντων ακινήτων.

• Η κατασκευή νέων και ασφαλών σχολικών μονάδων στη θέση αυτών που έχουν πάθει ανεπανόρθωτες ζημιές (1ο Γυμνάσιο και 1ο Δ.Σ. Αρκαλοχωρίου) και η άμεση αποκατάσταση των υπόλοιπων σχολικών κτιρίων (Δημοτικό Σχολείο Θραψανού).

Συνεχίζονται οι κατεδαφίσεις

Από το Χουμέρι ξεκίνησαν σήμερα οι κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτιρίων στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, τα οποία είχαν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα μετά από το σεισμό της 27ης Σεπτέμβρη 2021.

Πρόκειται για κατεδαφίσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται, στα πλαίσια της διαδικασίας που είχαν ακολουθήσει και ολοκληρώσει οι ιδιοκτήτες τους, όπως αυτή έχει καθοριστεί από τα συναρμόδια Υπουργεία.

Οι κατεδαφίσεις των κτιρίων θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, τόσο στο Χουμέρι, όσο και στο Αρκαλοχώρι, αλλά και στα υπόλοιπα χωριά του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Συγκεκριμένα αύριο Πέμπτη θα συνεχιστούν οι εργασίες με την κατεδάφιση τεσσάρων ετοιμόρροπων κτιρίων στο Χουμέρι, ενώ η διαδικασία αυτή θα ακολουθηθεί σε όλες τις κοινότητες του Δήμου για όλα τα επικινδύνως ετοιμόρροπα ακίνητα για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν υποβάλει πλήρεις φακέλους στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

«Οι διαδικασίες κατεδάφισης των επικίνδυνων κτισμάτων αποτελεί ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για το Δήμο μας. Είναι γεγονός ότι πρέπει να προχωρήσουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς για την άμεση αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό. Καλώ και τους πολίτες να βοηθήσουν σε αυτό, δίδοντας τη συγκατάθεση τους προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες κατεδάφισης», δήλωσε ο Δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης».

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024