Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Πρωτοβουλίες, δράσεις και βήματα ανάπτυξης που εξασφαλίζουν βιωσιμότητα σε όλα τα επίπεδα

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Πρωτοβουλίες, δράσεις και βήματα ανάπτυξης που εξασφαλίζουν βιωσιμότητα σε όλα τα επίπεδα

Βιώσιμη ανάπτυξη και πράσινη μετάβαση.. Έννοιες αλληλένδετες, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση συνειδήσεων και στην υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής, που θα εξασφαλίσει το μέλλον όλων μας.

Καθώς η ορθολογική χρήση των πόρων και η αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη αποτελούν καίρια ζητήματα παγκοσμίως, οι επιχειρήσεις καλούνται να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο και να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, επενδύοντας στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται και καλείται να διαχειριστεί μια σειρά από προκλήσεις, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, προτάσσοντας τη βιωσιμότητα στο σύνολο της αλυσίδας αξίας της, αναλαμβάνει εδώ και πολλά χρόνια σημαντικές πρωτοβουλίες, εφαρμόζοντας δράσεις με θετικό αποτύπωμα. Η εταιρεία έχει θέσει ως προτεραιότητα τη φροντίδα για το περιβάλλον, στοχεύοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στη βέλτιστη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτινων πόρων, αλλά και στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.

Όλες οι δραστηριότητές της συνιστούν ένα ‘Καλύτερο Αύριο’, πάντα με γνώμονα την βιώσιμη ανάπτυξη, που αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία της στρατηγικής της. Για αυτόν το λόγο, θέτει πολύ υψηλούς -σε παγκόσμιο επίπεδο- στόχους, που επιτυγχάνονται μέσα από την υλοποίηση σημαντικών δράσεων, όπως την παραγωγή προϊόντων με 100% πρώτες ύλες αειφόρου ανάπτυξης, τη διαχείριση του 100% των υγρών αποβλήτων σε όλα τα εργοστάσια, τη μείωση της κατανάλωσης νερού σε 2,9 εκατόλιτρα ανά εκατόλιτρο μπίρας έως το 2030. Οι δεσμεύσεις της εταιρείας είναι ξεκάθαρες: μέχρι το 2030 να έχει καταφέρει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά την παραγωγική της δραστηριότητα και μέχρι το 2040 να έχει μια αλυσίδα αξίας με ουδέτερο ισοζύγιο (άνθρακα).

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει καταφέρει ήδη πολλά. Έχει μειώσει στο 20% την κατανάλωση νερού την τελευταία δεκαετία και 14% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην παραγωγή. Παράλληλα, έχει αναβαθμίσει τα φορτηγά της με τη μετατροπή των κινητήρων τους σε συνδυασμένη κατανάλωση 20% LPG και 80% πετρελαίου –αντί αποκλειστικά πετρελαίου – ενώ γίνεται και χρήση ηλεκτρικών περονοφόρων οχημάτων στις εγκαταστάσεις της. Επιπλέον, μέσω της χρήσης «πράσινων» ψυγείων στα σημεία πώλησης, έχει επιτύχει έως και 35% μείωση στην κατανάλωση ενέργειας.

.

.
Από το 2014, η εγχώρια παραγωγή των προϊόντων της αποτελείται από 100% ελληνικό κριθάρι (μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας). Σε αυτό το σημαντικό εγχείρημα, συμβάλλουν ουσιαστικά το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και διάφοροι ερευνητικοί φορείς, έχοντας βοηθήσει μέσα από τη συνεργασία τους με την εταιρεία, τους Έλληνες αγρότες να βελτιστοποιήσουν τους τρόπους παραγωγής, να αυξήσουν τη σοδειά ανά στρέμμα και να δημιουργήσουν νέους σπόρους που θα είναι πιο ανθεκτικοί στις καινούριες κλιματικές συνθήκες. Τα οφέλη του συγκεκριμένου Προγράμματος ανέδειξε η μελέτη Εκτίμησης Κοινωνικής Απόδοσης Επένδυσης (Social Return On Investment -SROI), καθώς η επένδυση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας σημειώνει δείκτη κοινωνικής απόδοσης ίσο με 2,43:1, κάτι που σημαίνει πως για κάθε ένα ευρώ που επενδύθηκε στο Πρόγραμμα από την εταιρεία, παρήχθησαν 2,43 ευρώ κοινωνικής αξίας.

Ένα από τα καίρια ζητήματα στα οποία η εταιρεία έχει επικεντρωθεί,  είναι η μείωση της κατανάλωσης νερού, του σημαντικότερου φυσικού πόρου, αλλά και του βασικότερου συστατικού για την παραγωγή των προϊόντων της. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιεί το Πρόγραμμα «Νερό για το Αύριο», που μετρά ήδη ένα χρόνο λειτουργίας. Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία έχει ως στόχο την ανάδειξη λύσεων για την ορθότερη διαχείριση των υδατικών πόρων, αλλά και την άμβλυνση της λειψυδρίας στην Ελλάδα. Η εταιρεία ξεκινώντας τη δράση της από το πλέον ελλειμματικό υδατικό διαμέρισμα της Ελλάδας, τη Θεσσαλία, σε συνεργασία με εκπροσώπους της πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών, επιστήμονες, ερευνητές και παραγωγούς, στοχεύει στην από κοινού ανάπτυξη λύσεων που θα απαντήσουν στο πρόβλημα, δημιουργώντας παράλληλα, πολλαπλασιαστικά οφέλη και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, προχωράει και σε άλλες δράσεις που φέρουν προστιθέμενη αξία στην κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία. Συγκεκριμένα, συμμετέχει και στηρίζει το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας υπό τον Σταύρο Μπένο και συγχρηματοδοτεί τη μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού. Ταυτόχρονα, έχει αναλάβει την άμεση αποκατάσταση ζημιών στο 1ο  Δημοτικό Σχολείο Ιστιαίας και στο Γυμνάσιο – Λύκειο Λίμνης, με παρεμβάσεις φιλικές προς το περιβάλλον, ώστε οι μαθητές των σχολείων να επιστρέψουν τη νέα σχολική χρονιά, σε ένα ανανεωμένο σχολικό περιβάλλον. Ειδικά στο Γυμνάσιο – Λύκειο Λίμνης θα δημιουργηθεί μια πρότυπη «πράσινη» στέγη, που θα συμβάλλει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, αλλά και της ατμόσφαιρας, δημιουργώντας ένα σύγχρονο χώρο για χρήση από τους μαθητές.

Για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, οι προσπάθειες και οι δεσμεύσεις της για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος δείχνουν έμπρακτα το σεβασμό και την υπευθυνότητά της απέναντι στο περιβάλλον, αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο. Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία «Παράγει ένα καλύτερο αύριο».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024