Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τράπεζα Πειραιώς: Η πρώτη «πράσινη» τράπεζα στην Ελλάδα λειαίνει το έδαφος για ένα βιώσιμο μέλλον

Τράπεζα Πειραιώς: Η πρώτη «πράσινη» τράπεζα στην Ελλάδα λειαίνει το έδαφος για ένα βιώσιμο μέλλον

Έχοντας καταξιωθεί ως η πλέον «πράσινη» Τράπεζα στην Ελλάδα, η Πειραιώς έχει δεσμευτεί στρατηγικά να υποστηρίζει την βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας

Από την εποχή που η Τράπεζα Πειραιώς γινόταν η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που υιοθέτησε και εφαρμόζει τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής των Ηνωμένων Εθνών, μέσα από την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που υποστηρίζει τον «πράσινο» και ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας, πολύς καιρός έχει μεσολαβήσει.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα εξέλισσε περαιτέρω το επιχειρηματικό της μοντέλο, αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πελάτες της, με στόχο την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG (Environmental, Social & Governance – Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και Εταιρικής Διακυβέρνησης) στο σύνολο της λειτουργίας της. Διόλου τυχαία, κατόρθωσε να βρεθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά στις 400 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη από άποψη επιδόσεων σε ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τη σχετική λίστα των Financial Times. Συμβαίνει μάλιστα να είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που περιλαμβάνεται στη λίστα των Europe’s Climate Leaders των FT για το 2022.

Μια πράσινη τράπεζα

Αποδεικνύοντας την έμπρακτη δέσμευσή της στον κοινό στόχο της ανθρωπότητας για την προστασία του περιβάλλοντος, από το 2021 η Τράπεζα εξασφαλίζει το 100% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις κτιριακές της υποδομές από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), μηδενίζοντας τις εκπομπές. Ταυτόχρονα, έχει περιορίσει τις έμμεσες εκπομπές που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας σε ποσοστό 56%. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2016 οι άμεσες εκπομπές έχουν περιοριστεί κατά 33%, ενώ στόχος είναι μέχρι το 2030 το ποσοστό να έχει αγγίξει το 50%.

Επιπλέον, η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει διαχρονικά τις πράσινες επενδύσεις, ενώ διαθέτει την τεχνογνωσία για να προσφέρει τις καταλληλότερες χρηματοδοτικές λύσεις για ΑΠΕ, έχοντας ήδη παρέχει πράσινες χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τα €2,8 δισ., και οι οποίες έχουν μεταφραστεί σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας άνω των 2GW.

Η επιμονή της στις πράσινες επενδύσεις αντανακλάται και στα σχέδια της για το άμεσο μέλλον: οι χρηματοδοτήσεις ΑΠΕ αναμένεται να υπερβούν το €1 δισ. μέσα στην επόμενη διετία, ενώ η Τράπεζα έχει ανακοινώσει αύξηση των βιώσιμων τραπεζικών δραστηριοτήτων περίπου στα €9 δισ. κατά την περίοδο 2022-25.

Κυριότερη απόδειξη της υψηλής θέσης που κατέχει η αποτροπή της κλιματικής αλλαγής στην επιχειρηματική ατζέντα της Πειραιώς, όμως, ίσως είναι το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις που δημιούργησε και εφαρμόζει η Τράπεζα, συνδέοντας τις χρηματοδοτήσεις με κριτήρια ESG. Συνδυάζοντας την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, τα κριτήρια που έθεσε η Τράπεζα βοηθούν τις επιχειρήσεις όχι μόνο να απορροφήσουν τους περίφημους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο των σχετικών συμφωνιών, οι επιχειρήσεις δεσμεύονται στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, θέτοντας κατά περίπτωση συγκεκριμένους στόχους, όπως την εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης, τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής τους αποδοτικότητας, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τη μείωση της κατανάλωσης νερού, τη μείωση των απορριμμάτων που προκύπτουν από την παραγωγική διαδικασία και την αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων υλικών.

.

.

Ταμείο Ανάκαμψης

Φυσικά, η παραπάνω επιδερμική αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, σε καμιά περίπτωση δεν αρκεί για να αποκαλύψει τη σημασία του τιτάνιου επενδυτικού έργου της ΕΕ, με τη ρητή έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη που θα αναδιαμορφώσει ριζικά το παραγωγικό και επιχειρηματικό μοντέλο των κρατών-μελών, καθιστώντας τις επιμέρους ευρωπαϊκές οικονομίες πιο ανθεκτικές μέσα σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται διαρκώς – αλλά ούτε και τον κομβικό ρόλο που καλούνται να παίξουν στη μέγιστη αξιοποίηση των κεφαλαίων του τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των κρατών-μελών.

Ειδικά στην περίπτωση της χώρας μας, που στη δεκαετία της κρίσης κατέγραψε επενδυτικό κενό που εκτιμάται ότι υπερέβη τα €100 δισ., τα περισσότερα από €80 δισ. που αναμένεται να εισρεύσουν από διάφορα προγράμματα στήριξης μέσα στα επόμενα 5-7 χρόνια, διαμορφώνουν ένα εντελώς νέο – και σίγουρα καλοδεχούμενο – χρηματοδοτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.

Η μεγάλη εμπειρία της Τράπεζας Πειραιώς σε πράσινα προγράμματα χρηματοδότησης, αλλά και στην εφαρμογή των αρχών της βιωσιμότητας στο δικό της μοντέλο λειτουργίας, της έχει επιτρέψει όχι μόνο να βοηθά τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν στα κριτήρια ESG προκειμένου να απορροφήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και να οικοδομήσουν ένα εταιρικό προφίλ που θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον. Τελικός στόχος, όπως πάντα, η παραγωγή αξίας για την ελληνική οικονομία, με το βλέμμα στραμμένο στη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα και την πράσινη μετάβαση που θα επιτρέψει τη διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Πράσινο «δώρο» για τις επιχειρήσεις

Σε επίπεδο επιχειρήσεων, η πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ανοίγει τον δρόμο για μια σειρά από μεγάλα πλεονεκτήματα. Πέραν του πολύ χαμηλού κόστους των διαθέσιμων κεφαλαίων, σημαντικό ρόλο παίζει και η ευρύτατη επιλεξιμότητα, που δημιουργεί πρωτόγνωρες ευκαιρίες για μια σειρά από διαφορετικούς κλάδους, στους οποίους δεν έχει δοθεί ποτέ αντίστοιχη δυνατότητα, όπως εκείνος του χονδρεμπορίου.

Ταυτόχρονα, πρόκειται για χρηματοδότηση προορισμένη για να καλύψει κάθε δαπάνη που απαιτείται για την υλοποίηση και την αρχική λειτουργία μιας επένδυσης, από την αγορά της γης ή του κτιρίου έως και τις δαπάνες Κεφαλαίου Κίνησης, ενώ οι πόροι αποδεσμεύονται άμεσα και με πολύ περιορισμένες γραφειοκρατικές απαιτήσεις, γεγονός κρίσιμο για μια σειρά από κλάδους. Για παράδειγμα, μια τουριστική επιχείρηση που η αίτηση χρηματοδότησής της εγκρίνεται, είναι σε θέση να λάβει τα αναγκαία κεφάλαια εγκαίρως ώστε να προλάβει την έναρξη της σεζόν.

Ήδη από την έγκριση της αίτησης, εξάλλου, η συμβασιοποίηση προχωρά και οι καταβολές ξεκινούν, χωρίς να απαιτείται αναμονή μέχρι την ολοκλήρωση του έργου για πιστοποίηση και πληρωμή, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τον Αναπτυξιακό Νόμο, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο το κόστος όσο και το ρίσκο των επιχειρηματιών περιορίζεται σημαντικά. Τέλος, η χρηματοδότηση μπορεί να συνδυαστεί με πόρους από το ΕΣΠΑ ή τον Αναπτυξιακό Νόμο, προκειμένου οι ανάγκες του επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης να καλύπτονται κατά το δυνατόν αποδοτικότερα.

Για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων αυτών, οι επιχειρηματίες χρειάζονται την κατάλληλη καθοδήγηση από ειδικούς. Για αυτό και σε λιγότερες από 24 ώρες από τη δημοσίευση πρόσκλησης προς τις επιχειρήσεις, η Πειραιώς άρχισε να δέχεται αιτήματα, τα οποία πλέον έχουν αποκτήσει κανονική ροή. Από την πλευρά της, η Τράπεζα αξιοποιεί τη μεγάλη της εμπειρία σε αυτόνομα και θεσμικά προγράμματα χρηματοδοτήσεων, ελληνικά και ευρωπαϊκά, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ενημέρωσης για τους επιχειρηματικούς πελάτες της, παρουσιάζοντας τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που ανοίγονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και συμβάλλοντας στην έγκαιρη και επαρκή προετοιμασία τους.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024