Πόσες ώρες χρειάζεται η τουρκική Στρατιά του Αιγαίου για να οργανώσει επίθεση στα ελληνικά νησιά
Η ελληνική διπλωματία παρουσιάζει σε όλους τους συνομιλητές της τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.
Η επιμονή της Τουρκίας στην αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου έφτασε το τελευταίο διάστημα στο ακραίο όσο και παράλογο επιχείρημα της «παραβίασης» – εκ μέρους της Ελλάδας – διεθνών συνθηκών και, κατά την λογική της Άγκυρας, στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών μας.
Όσοι ακραία και εκτός πραγματικότητας κι αν είναι η συγκεκριμένη τουρκική απειλή, το βέβαιο είναι ότι δεν αιφνιδιάζει όσους μελετούν προσεκτικά τις κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας και την εξωτερική της πολιτική.
Η Τουρκία ανοίγει διάπλατα θέμα αμφισβήτησης μεγάλων και κατοικημένων ελληνικών νησιών. Μόνο που δεν το κάνει τώρα. Το οργανώνει συστηματικά εδώ και τουλάχιστον μία διετία και, με σειρά δηλώσεων και κινήσεων, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ότι θα συνδέσει αυτή την πάγια αξίωσή της, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, με την κυριαρχία τους.
Η Ελλάδα, από την πλευρά της, δεν αφήνει καμία πρόκληση αναπάντητη, τόσο διπλωματικά όσο και επί του πεδίου, διαμηνύοντας στο τουρκικό καθεστώς πως θα απαντήσει με κάθε τρόπο σε ενδεχόμενη απόπειρα περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης, υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Παράλληλα, σε διπλωματικό πεδίο, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει λεπτομερώς τη διεθνή κοινότητα για τις τουρκικές προκλήσεις.
Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Εστία της Κυριακής», το υπουργείο Εξωτερικών, με αδιαβάθμητο έγγραφο της 10ης Μαΐου 2022, γνωστοποιεί στους Έλληνες πρεσβευτές ανά τον κόσμο όλα τα νομικά επιχειρήματα απέναντι στις αιτιάσεις της Άγκυρας, ενώ τα συνοδεύει και με έναν χάρτη-σοκ, στον οποίο περιέχονται αναλυτικές πληροφορίες για τον χρόνο που απαιτείται στις τουρκικές δυνάμεις της Γ’ Στρατιάς του Αιγαίου που βρίσκεται στη Μικρά Ασία, προκειμένου να συγκεντρωθούν, να επιτεθούν και να… εισβάλουν στη Ρόδο, την Κω, την Χίο, την Σάμο, την Ικαρία και άλλα νησιά!
Με αυτό τον τρόπο, η ελληνική διπλωματία παρουσιάζει σε όλους τους συνομιλητές της, με τον πλέον παραστατικό τρόπο, τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας στην πράξη.
O συγκεκριμένος χάρτης, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, περιέχει αριθμό στρατευμάτων (22.000 στρατιώτες), χρόνο αντίδρασης σε εντολή για εισβολή, βάσεις ελικοπτέρων και τη διάταξη των τουρκικών δυνάμεων, ναυτικών και άλλων, στη Μικρά Ασία.
H εικόνα με τα τόξα που ζωγράφισαν στον χάρτη τα στελέχη του ΥΠΕΞ «μιλά» από μόνη της:
- 12 ώρες απαιτούνται για να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις που θα επιτεθούν στην Λέσβο.
- 12 ώρες για να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις που θα επιτεθούν στη Χίο.
- 12 για να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις που θα επιτεθούν στη Ρόδο.

- «Ανήκει σε όλους μας»: Βίντεο-έπος της Άρσεναλ για την κατάκτηση του τίτλου με πρωταγωνιστή τον Αρσέν Βενγκέρ (vid)
- Λάβρος Ανδρουλάκης: Προσφυγή κατά Δεμίρη, «εκθέσατε τη χώρα διεθνώς» – Αδικαιολόγητη η άρνηση του Τζαβέλλα να προσέλθει
- Απώλεια κιλών: Γιατί ο σκύλος σας χάνει μύες και πώς η διατροφή συμβάλλει στην υγεία του
- «Κρύβεται» ο Τζαβέλας από τον έλεγχο της Βουλής – Η επιστολή του – Παρουσία Ανδρουλάκη η συνεδρίαση
- Έμπολα: «Μας βασανίσει» – Φόβος στην ανατολική πλευρά της Δημοκρατίας του Κονγκό, εξαπλώνεται η επιδημία
- Αγκαλιές, δάκρυα και «τρελά» πανηγύρια μετά την ισοπαλία της Σίτι – Απίθανες στιγμές στο προπονητικό κέντρο της Άρσεναλ
- Αφθώδης πυρετός στη Λέσβο: Προανάκριση για τις ανεξέλεγκτες ταφές ζώων – «Κανένας δεν έδινε σημασία πριν από δύο μήνες»
- Οσμή αερίου στα νότια προάστια: Αυτά είναι τα τρία σενάρια για την προέλευσή της
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 20.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/hari-nandakumar-AusHcg-Sxc-unsplash-1-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442