Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν: Στα... πρόθυρα νευρικής κρίσης μετά τη διεθνή απομόνωση - Οι εκλογές επιβίωσης, η λίρα και το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου

Ερντογάν: Στα… πρόθυρα νευρικής κρίσης μετά τη διεθνή απομόνωση – Οι εκλογές επιβίωσης, η λίρα και το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου

Οι «επιθετικές» κινήσεις της Τουρκίας, δεν είναι άσχετες με την ισχυροποίηση της Ελλάδας στη διεθνή σκακιέρα, αλλά και με την ανάγκη του Ερντογάν να απευθυνθεί και στο εσωτερικό της χώρας του.

Φρενίτιδα έχουν προκαλέσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα αλλεπάλληλα ραπίσματα που δέχεται από τη διεθνή κοινότητα κι ενώ συνεχίζεται η  εκστρατεία διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων από μέρους της Αθήνας.

Οι «επιθετικές» κινήσεις της Τουρκίας, δεν είναι άσχετες με την ισχυροποίηση της Ελλάδας στη διεθνή σκακιέρα, αλλά και με την ανάγκη του Ερντογάν να απευθυνθεί και στο εσωτερικό της χώρας του, όπου η οικονομία πνέει τα λοίσθια και πραγματοποιούνται εκλογές τον επόμενο χρόνο (με βάση το μέχρι στιγμής προγραμματισμό).

Ο τούρκος πρόεδρος, βλέποντας το κόμμα του στις δημοσκοπήσεις να καταγράφει ιστορικά χαμηλά, αντιλαμβάνεται ότι η πόλωση γύρω από εθνικά θέματα είναι ίσως η μόνη λύση για να δημιουργήσει μια συσπείρωση γύρω από το πρόσωπό του.

Την ίδια ώρα, η τουρκική λίρα καταρρέει, με τον πληθωρισμό επισήμως να έχει εκτοξευθεί στο 73,5%,  σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό για τον Ερντογάν και φέρνοντάς τον στο χείλος της κατάρρευσης.

Εκλογές επιβίωσης

Η Τουρκία δεν αναμένεται να αλλάξει τους τόνους, καθώς και η αντιπολίτευση κατηγορεί  τον Ταγίπ Ερντογάν για αυτό που αντιλαμβάνεται ως ψαλίδισμα του περιφερειακού ρόλου της χώρας, ενώ η Ελλάδα αναβαθμίζεται, ανέφερε στην ΕΡΤ, ο Σωτήρης Σέρμπος.

Είτε οι εκλογές στην Τουρκία γίνουν τον Ιούνιο του 2023 είτε νωρίτερα, όπως προφητεύουν τα σενάρια, πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι οι κάλπες κρίνουν την επιβίωση του Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνει επίσης ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο Ερντογάν δεν εξασφαλίζει χρονοδιάγραμμα από τους Αμερικανούς για τα  F-16,  ενώ  το παζάρι περνά μέσα από τα μηνύματα του για τα ελληνοτουρκικά ενόψει και των συνόδων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, μέσα στον Ιούνιο, εκτιμά ο καθηγητής.

«Ότι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται»

Όπως τόνισε, μιλώντας στην ίδια πηγή, ο Νίκος Μανωλάκος βουλευτής ΝΔ και αντιστράτηγος ε.α, η Τουρκία με τις διαρκείς προκλήσεις της μηδένισε το κοντέρ, αμφισβητεί την κυριαρχία μας. Όπως εξηγεί, η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να σηκώνει το θέμα ψηλά διπλωματικά και ήδη πήρε τις απαντήσεις από την Αμερική, την Κομισιόν, τη Γερμανία και την Γαλλία ότι κυριαρχία των νήσων δεν αμφισβητείται.

«Εμείς λέμε ότι ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται και ακόμα περισσότερο ενισχύεται» λέει και συνεχίζει: «Το πιο σημαντικό πράγμα που ενοχλεί τους Τούρκους στα νησιά μας είναι μήπως τα μετατρέψουμε σε μία αλυσίδα βάσεων πυραυλικών συστημάτων με συστήματα εδάφους εδάφους, εδάφους αέρους, εδάφους θαλάσσης τα οποία αποτελούν και την καλύτερη αποτροπή στο Αιγαίο».

Οι δύο μύθοι που πάει να περάσει η Τουρκία

Ο Νίκος Τόσκας, πρώην υπουργός υποστράτηγος ε.α. απάντησε στο ερώτημα γιατί προκαλεί τώρα με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία.

«Η Τουρκία προσπαθεί να γίνει περιφερειακή δύναμη, εκμεταλλεύεται τον ρόλο του διαιτητή που οι περιστάσεις της επέτρεψαν να παίξει ανάμεσα τη Ρωσία και στην Ουκρανία και εκμεταλλεύεται επίσης πόσο ανάγκη την έχουν οι δυτικοί οργανισμοί, το ΝΑΤΟ και πολλές χώρες της ΕΕ επιδιώκοντας άμεσα συμφέροντα».

Και συνεχίζει: «Πάει να περάσει δυο μύθους, πρώτον ότι κινδυνεύει από τα νησιά και δεύτερον ότι κάπου έχουν αυτοί δίκιο και κάπου εμείς και άρα να τα βρούμε στο ενδιάμεσο».

Με το καλημέρα προκλήσεις – Μήνυμα Μητσοτάκη προς κάθε κατεύθυνση

Όπως όλα δείχνουν. ο Ερντογάν σε μία προσπάθεια να μειώσει την πολιτική πίεση που του ασκείται στο εσωτερικό της χώρας για μία σειρά θεμάτων, έχει «επενδύσει» στην κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα.

Ενδεικτικό είναι ότι μία μόλις μέρα μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη σε Κω, Ψέριμο και Αστυπάλαια, πραγματοποιήθηκε νέα υπερπτήση τουρκικού UAV , στην Κανδελιούσσα στα 19.000 πόδια.

Γεγονός είναι ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στα ακριτικά νησιά, εξέπεμψε  ισχυρούς συμβολισμούς και πολλαπλά μηνύματα προς τη γείτονα.

Ο Πρωθυπουργός με ανάρτηση στο Instagram από την Ψέριμο, υπενθύμισε συμβολικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει το Αιγαίο, συνοδεύοντας μια φωτογραφία με την ελληνική σημαία χαραγμένη σε μια ακτή, με το σχόλιο: «Ψέριμος. Εκεί που το γαλάζιο του Αιγαίου συναντά το γαλάζιο της σημαίας».

«Η Ψέριμος είναι νησί αμφισβητούμενης κυριαρχίας»

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την Ψέριμο, προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, με μέσα ενημέρωσης να προβάλουν τους ισχυρισμούς ότι «η Ψέριμος είναι τουρκική, όπως και τα Ίμια».

«Είναι ανάμεσα στα νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας» αναφέρει ο τουρκικός Τύπος και κάνει λόγο για «προβοκάτσια Μητσοτάκη»

Σε σχόλιό της η παρουσιάστρια του Ηaber Global, Σενέμ Τολουάι, ανέφερε σχετικά με την ανάρτηση Μητσοτάκη : «Μόλις δημοσιεύτηκε αυτή η φωτογραφία, καθώς είναι σε εξέλιξη η επίσκεψη του Μητσοτάκη σε Κω και Ψέριμο. Δημοσίευσε πριν απο λίγο αυτήν την φωτογραφία. Έγραψε ο ίδιος ‘εκεί που το γαλάζιο της θάλασσας συναντά το γαλάζιο της σημαίας’. Είναι η επίσκεψή του στα νησιά, σε απόσταση 8 μιλίων απο την Αλικαρνασσό. Η Ψέριμος, όπως και τα Ίμια σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης είναι υπό την τουρκική κυριαρχία, έτσι δεν είναι;».

Ο Τούρκος ναύαρχος εν αποστρατεία Τζιχάτ Γιαϊτζί, απαντά: «Είναι ένα από τα 152 νησιά, όπως και τις νησίδες και βραχονησίδες που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσω των συνθηκών», ενώ στη συνέχεια ο ίδιος είπε: «Aυτό το νησιά είναι στο καθεστώς ‘Egeaydak’ (νησιά  αμφισβητούμενης κυριαρχίας του Αιγαίου). Υπάρχουν άλλα 152 τέτοια νησιά σε αυτό το καθεστώς».

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024