Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιδιαβρωτικά έργα, προϋπολογισμού ύψους 3 εκατ. ευρώ, σε καμένες περιοχές από τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»

Αντιδιαβρωτικά έργα, προϋπολογισμού ύψους 3 εκατ. ευρώ, σε καμένες περιοχές από τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»

Στη Βαρυμπόμπη τα αντιδιαβρωτικά έργα, που κατασκεύασε ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ βάσει μελέτης της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής, είναι 100% οικολογικά.

Σχεδόν ένα χρόνο από τις μεγάλες αλλά και καταστροφικές πυρκαγιές στη Βαρυπόμπη, στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές της χώρας, και η αποκατάστασή τους συνεχίζεται.

Η φυσική αναγέννηση του δάσους, η προστασία των καμένων δασών, η προφύλαξη των οικισμών από τις πλημμύρες με κάθε λογής έργα που θα συγκρατήσουν το νερό, τέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο τραπέζι των ειδικών και της Πολιτείας.

Τα στοιχεία για τις καμένες περιοχές είναι συγκλονιστικά και αναδεικνύουν την ανάγκη της άμεσης υλοποίησης των έργων, είτε από την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε με τη βοήθεια μεγάλων επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

.

.

Είναι γεγονός ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, η Πολιτεία βρέθηκε αντιμέτωπη με τη μεγάλη πρόκληση της ταχείας προστασίας και μεταπυρικής αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων σε χρόνο εξαιρετικά περιορισμένο, με σκοπό να προληφθούν οι συνέπειες της διάβρωσης των εδαφών, εξαιτίας των βροχοπτώσεων και να προστατευτεί το έδαφος, επιταχύνοντας τη φυσική αναγέννηση.

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, αποδεχόμενος την πρόσκληση της Πολιτείας να βοηθήσει στην τιτάνια αυτή προσπάθεια, προχώρησε στην υλοποίηση πολύ σημαντικών αντιδιαβρωτικών έργων σε Βαρυμπόμπη και στο Σχίνο Κορινθίας, συνολικού προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ. Τα έργα αυτά είναι κρίσιμα για τη θωράκιση της καμένης δασικής έκτασης και την αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Τα αντιδιαβρωτικά έργα που κατασκευάστηκαν στις καμένες δασικές εκτάσεις της Βαρυμπόμπης, σε μια περιοχή έκτασης 3.197,40 στρεμμάτων εντός του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας παραδόθηκαν στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Γιάννης Παπαθανασίου την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022, κατά τη διάρκεια σύντομης εκδήλωσης.

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Υπουργός Περιβάλλοντος, με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τον καινοτόμο θεσμό του Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης, προϋπολογίζοντας 3 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών έργων τόσο στη Βαρυμπόμπη όσο και στον Σχίνο Κορινθίας, μέρος των οποίων κατασκευάζεται εντός της προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000.

Ο Όμιλος, πιστός στη δέσμευσή του να εργαστεί για την αναχαίτιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, υλοποίησε τα αντιδιαβρωτικά έργα, ώστε να επιταχυνθεί η φυσική αναγέννηση των καμένων δασικών εκτάσεων. Όπως άλλωστε υπογράμμισε ο κ.  Παπαθανασίου «ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ θα είναι πάντα παρών εκεί όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη, στηρίζοντας εμπράκτως την ελληνική κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον. Και αυτό δεν είναι υπόσχεση. Το θεωρούμε ηθική ευθύνη και καθήκον μας, ώστε να συμβάλλουμε στο βιώσιμο μέλλον της χώρας μας».

100% οικολογικά αντιδιαβρωτικά έργα

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντιδιαβρωτικά έργα τόσο στη Βαρυμπόμπη όσο και στον Σχίνο είναι 100% οικολογικά, αφού τα υλικά των κατασκευών προέρχονται αποκλειστικά από τα καμένα δέντρα της περιοχής.

Ειδικότερα, τα έργα στη Βαρυμπόμπη, που κατασκευάστηκαν βάσει μελέτης της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής, περιλαμβάνουν:

  • 233.486 τρέχοντα μέτρα κορμοδεμάτα κατά μήκος των χωροσταθμικών καμπυλών, σύμφωνα με το ανάγλυφο του εδάφους στις πλαγιές των λεκανών απορροής των χειμάρρων.
  • 20.913 τρέχοντα μέτρακλαδοπλέγματα στις πλαγιές των λεκανών απορροής χειμάρρων.
  • 1.503 τετραγωνικά μέτρα κορμοφράγματα, εντός των κοιτών των δευτερευόντων και τριτευόντων  χειμάρρων, οι οποίοι συμβάλλουν σε μεγάλα ρέματα, για να συγκρατηθούν τα φερτά υλικά.

Στο Σχίνο Κορινθίας τα αντίστοιχα έργα έχουν ολοκληρωθεί και υλοποιήθηκαν, βάσει της μελέτης που εκπόνησε η Διεύθυνση Δασών Κορίνθου. Τα υλικά των κατασκευών να προέρχονται αποκλειστικά από τα καμένα δέντρα της περιοχής και περιλαμβάνουν κορμοδεμάτα στην καμένη επιφάνεια των υδρολογικών λεκανών και εκατέρωθεν του επαρχιακού δρόμου Σχίνου – Αλεποχωρίου, αλλά και μικρά ξυλοφραγμάτα  (με κορμούς και κορμίδια) στις κοίτες όλων των ρεμάτων (εκτός από τις κεντρικές κοίτες των ρεμάτων Σουρέα και Μαυρολίμνης).

Τα αντιδιαβρωτικά έργα υλοποιήθηκαν, στοχεύοντας στη συγκράτηση των πολύτιμων δασικών εδαφών, την αποτροπή της διάβρωσης και τον περιορισμό της καθόδου φερτών υλικών, ώστε να ενισχυθεί η φυσική αναγέννηση του περιβάλλοντος. Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος, για ακόμα μια φορά εκφράζει εμπράκτως τη στήριξη του στην κοινωνία και στη δημιουργία ενός βιώσιμου περιβάλλοντος.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024