Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το πρώτο «έξυπνο» δάσος της Ελλάδας

Το πρώτο «έξυπνο» δάσος της Ελλάδας

Πώς η τεχνολογία μπορεί να γίνει σύμμαχος στην προστασία των ελληνικών δασών

Αυτόματος εντοπισμός καπνού, καταγραφή των αλλαγών στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, αλλά και περιβαλλοντικών δεικτών όπως τα επίπεδα υγρασίας και η ατμοσφαιρική πίεση, είναι μόνο ορισμένες από τις δυνατότητες που μας δίνoυν οι σύγχρονες τεχνολογίες. Και πλέον, γίνονται πράξη στην Πάρνηθα, φιλοδοξώντας να συμβάλλουν στην πυροπροστασία, χάρη σε μια πρωτοβουλία της Vodafone Ελλάδας.

Και το όνομα αυτού: Vodafone Smart Forest

Πώς μπορεί να γίνει «έξυπνη» μια δασική έκταση; Η απάντηση δόθηκε μέσα από το συνδυασμό υπερσύγχρονων καινοτομιών και του «πράσινου» δικτύου της Vodafone, που συνθέτουν ένα σύστημα γρήγορου εντοπισμού πυρκαγιών, το οποίο θα ειδοποιεί εγκαίρως τις αρχές σε περίπτωση που διαπιστώσει ανησυχητικές ενδείξεις.

Χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη, το Internet of Things, κάμερες τελευταίας τεχνολογίας και αισθητήρες, και με την υποστήριξη του Vodafone Green Network το Vodafone Smart Forest είναι σε θέση να εντοπίζει πυρκαγιές στο αρχικό τους στάδιο. Στη συνέχεια, ενεργοποιεί αυτομάτως συναγερμό, αποστέλλοντας την ακριβή τοποθεσία αλλά και εικόνα από το σημείο της φωτιάς στις αρμόδιες αρχές μέσω μιας web-based εφαρμογής και είναι προσβάσιμο από παντού.

Αιτίες συναγερμού

Ένας έξυπνος αλγόριθμος, στην καρδιά αυτού του συστήματος, εξετάζει τα δεδομένα και τις ενδείξεις που συλλέγει ο προηγμένος εξοπλισμός και αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο. Ανάμεσα στα κριτήριά του, είναι η αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και ο εντοπισμός καπνού, ο οποίος διασταυρώνεται από τουλάχιστον δυο κάμερες που ενεργοποιούν αντίστοιχο σήμα και στέλνουν την εικόνα και την τοποθεσία σε ειδική πλατφόρμα.

Με τον τρόπο αυτό, καθίσταται εφικτός ο εντοπισμός ακόμη και περιορισμένων εστιών φωτιάς σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ο εξαιρετικά ταχύς εντοπισμός τους, πριν καν η φωτιά μεγαλώσει αρκετά ώστε να είναι ορατή από οπτικά μέσα, αλλά και η δυνατότητα ακριβούς εντοπισμού της εστίας όλο το 24ωρο, ακόμη και σε εντελώς μηδενικά επίπεδα φωτισμού.

Ένα συναρπαστικό ταξίδι ξεκινά

Η πρωτοβουλία εφαρμόζεται πιλοτικά σε περισσότερα από 314.000 στρέμματα στην Πάρνηθα και οι πρώτες εικόνες έχουν ήδη συλλεχθεί. Όραμα της Vodafone είναι η αξιοποίηση του έξυπνου συστήματος σε όλα τα δάση και τις περιοχές φυσικού κάλλους της χώρας, με στόχο την προστασία των πολύτιμων ελληνικών δασών, που κάθε χρόνο απειλούνται από καταστροφικές πυρκαγιές.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης δήλωσε:

«To Vodafone Smart Forest είναι ένα ψηφιακό όπλο στα χέρια των Αρχών. Έχουμε δει στο παρελθόν ότι πολύ συχνά, η πυροσβεστική καλείται να βρεθεί σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην εκδήλωση του φαινομένου και την σήμανση του συναγερμού. Η τεχνολογία, όμως μπορεί να καλύψει αυτό το κενό και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπινων πόρων από πλευράς των αρμόδιων αρχών, χάρη στα εργαλεία που αυτή φέρνει, βοηθώντας παράλληλα στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής».

Η πρωτοβουλία Vodafone Smart Forest τυγχάνει θερμής υποδοχής από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος δήλωσε: «Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα της Vodafone αποδεικνύει τη σημασία των συνεργειών. Ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της. Γιατί η συνεργασία παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσέγγισή μας. Βρίσκεται στο επίκεντρο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Συνεργασία με φορείς που ξεχωρίζουν με τη δράση τους, όπως η Vodafone. Συνεργασία σε κάθε επίπεδο: την πρόληψη, την προετοιμασία, την ετοιμότητα, την ανθεκτικότητα. Με αξιοποίηση της τεχνολογίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, σε συντονισμό με την επιστημονική κοινότητα. Η σημερινή πρωτοβουλία, σε πειραματικό στάδιο ακόμα, δείχνει ότι οι τεχνολογικές δυνατότητες εξελίσσονται. Από πλευράς μας, προσδοκούμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια αξιέπαινη κίνηση κι ευχαριστούμε θερμά τη Vodafone για την πρωτοβουλία της»

Πράσινο δίκτυο για μια πράσινη χώρα

Όσο εντυπωσιακή και αν ακούγεται η ιδέα ενός «έξυπνου δάσους», το σημαντικότερο είναι ότι δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη προσπάθεια. H Vodafone έχει θέσει έναν ιδιαιτέρως φιλόδοξο στόχο για την κοινωνική της δράση διεθνώς: τη συμβολή της, μέσω των καινοτόμων τεχνολογιών της, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων, αλλά και την εκμηδένιση των εκπομπών ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από τη λειτουργία της έως το 2030 – με ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της να ακολουθεί έως το 2040.

Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύχθηκε και το Vodafone Green Network, ένα ισχυρό και αξιόπιστο δίκτυο που αναπτύσσεται βάσει των αρχών της βιωσιμότητας, προστατεύοντας έτσι τον πλανήτη – πράγμα εξαιρετικά σημαντικό, αν λάβουμε υπόψη μας ότι η Vodafone είναι παγκόσμιος ηγέτης του IoT και διασυνδέει περισσότερες από 142 εκατ. συσκευές και πλατφόρμες διεθνώς.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024