Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καναδάς: Αποποινικοποιεί την κατοχή ναρκωτικών με σκοπό την εξάλειψη του στίγματος

Καναδάς: Αποποινικοποιεί την κατοχή ναρκωτικών με σκοπό την εξάλειψη του στίγματος

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ στη Βρετανική Κολούμπια.

Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε πως θα αποποινικοποιήσει την κατοχή μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών στη Βρετανική Κολούμπια για μία τριετία, ελπίζοντας ότι θα συμβάλει στην μείωση του αριθμού θανάτων από υπερβολική δόση.

Η νέα αυτή πρόβλεψη δεν αποτελεί νομιμοποίηση των ουσιών, αλλά οι Καναδοί που κατέχουν μέχρι 2,5 γραμμάρια παράνομων ναρκωτικών για προσωπική χρήση δεν θα συλλαμβάνονται ούτε θα τους απαγγέλλονται κατηγορίες. Άρα, όπως κρίνεται, θα είναι ευκολότερο να ζητήσουν βοήθεια χωρίς να φοβούνται τις επιπτώσεις.

Θα αφορά σε χρήστες ηλικίας 18 ετών και άνω και θα περιλαμβάνει τα οπιοειδή, την κοκαΐνη, τη μεθαμφεταμίνη και το MDMA, γνωστό και ως έκσταση.

Η επιτρεπόμενη ποσότητα παράνομων ουσιών υπολείπεται των 4,5 γραμμαρίων που αιτήθηκαν οι τοπικές Αρχές και ομάδες χρηστών την κρίνουν ως εξαιρετικά ελλιπή, ενώ καταγγέλλουν πως η επαρχία δεν τους συμβουλεύτηκε επαρκώς.

«Το στίγμα και ο φόβος της ενοχοποίησης οδηγούν ορισμένα άτομα στο να κρύψουν πως είναι χρήστες ή να κάνουν χρήση κατά τρόπους που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για τη ζωή τους. Για αυτό τον λόγο, η κυβέρνηση του Καναδά χειρίζεται τη χρήση ουσιών ως πρόβλημα υγείας, όχι εγκληματική ενέργεια» σημείωσε η Δρ. Theresa Tam, επικεφαλής του Δημόσιου Τομέα Υγείας της χώρας.

Εξάλειψη του στίγματος

Η υπεύθυνη των υγειονομικών δομών της Βρετανικής Κολούμπια, Δρ. Bonnie Henry, έκανε λόγο για «ένα σημαντικό βήμα στην εξάλειψη του φόβου, της ντροπής και τους στίγματος».

Η Carolyn Bennett, η υπουργός Ψυχικής Υγείας και Εθισμών, σημείωσε πως τα αποτελέσματα που θα εξαχθούν από την εφαρμογή στην εν λόγω περιοχή, θα αποτελέσουν τη βάση για άλλες, ανάλογες, κινήσεις σε όλη τη χώρα.

«Αυτή η περιορισμένη χρονικά απαλλαγή είναι η πρώτη του είδους της στον Καναδά» δήλωσε η ίδια. Στόχος, όπως τόνισε, είναι να σωθούν ζωές.

«Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οι ιδεολογικές αντιθέσεις (…) έχουν κοστίσει ζωές» συμπλήρωσε.

Από το 2016, έχουν καταγραφεί στη Βρετανική Κολούμπια περισσότεροι από 9.400 θάνατοι λόγω ουσιών, με το 2021 να είναι 2.224.

Ο δήμαρχος του Βανκούβερ, Kennedy Stewart, σημείωσε πως λαμβάνει ενημερωτικό e-mail κάθε εβδομάδα για θανάτους χρηστών. Την περασμένη εβδομάδα ήταν 9, και 12 την προηγούμενη απ΄αυτή.

Με πληροφορίες από Guardian

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024