Δευτέρα 27 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα: Γιατί η Αθήνα έχει από τις φθηνότερες κιλοβατώρες της Ε.Ε.

Έρευνα: Γιατί η Αθήνα έχει από τις φθηνότερες κιλοβατώρες της Ε.Ε.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του HEPI για τους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος του Μαΐου σε 33 πόλεις της Ευρώπης – Η κυβέρνηση αναμένεται να συνεχίσει και τον  Ιούνιο την πολιτική της επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος

Μπορεί τα ελληνικά νοικοκυριά να δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, εξαιτίας των μεγάλων ανατιμήσεων της κιλοβατώρας που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ωστόσο συγκριτικά με τους υπόλοιπους ευρωπαίους οικιακούς καταναλωτές απολαμβάνουν χαμηλότερες τιμές.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας του Ευρωπαϊκού Δείκτη Τιμών Ενέργειας για τους Οικιακούς Καταναλωτές (HEPI) που αφορούν τον μήνα Μάιο. Οι τιμοληψίες έγιναν σε 33 πόλεις της Ευρώπης και σύμφωνα με αυτές η Αθήνα είχε χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με το μέσο όρο του δείγματος αλλά και της Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα η τιμή της κιλοβατώρας ήταν στα 0,2377 ευρώ όταν ο μέσος όρος των 33 πόλεων ήταν στα 0,2574 ευρώ και των 27 χωρών της Ε.Ε. στα 0,2717 ευρώ. Στην Αθήνα η τιμή της κιλοβατώρας ήταν υψηλότερη κατά 13% σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά η πρωτεύουσα της Ελλάδας παρέμεινε στις χαμηλές θέσεις ως προς το ύψος των τιμών και συγκεκριμένα βρέθηκε στη 16η.

Ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια, όπως φαίνεται και από το γράφημα, πληρώνουν οι οικιακοί καταναλωτές του Λονδίνου (0,4975 ευρώ/kWh), της Ρώμης (0,4932 ευρώ/kWh), της Κοπεγχάγης (0,4871 ευρώ/kWh), της Βιέννη (0,4744 ευρώ/kWh) κ.ο.κ.

Στην Αθήνα οι τιμές ρεύματος, παρά τη σφοδρότητα των αυξήσεων και τις ανατιμήσεις του φυσικού αερίου, παραμένουν χαμηλές λόγω των επιδοτήσεων που παρέχει η κυβέρνηση στους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Η αύξηση του 13% που καταγράφηκε στην πρωτεύουσα έναντι του Απριλίου αποδίδεται στο ότι το ύψος της επιχορήγησης του Μαΐου ήταν χαμηλότερο. Οι υψηλότερες αυξήσεις σε υπόλοιπες πόλεις της Ε.Ε. κατεγράφησαν στη Λιουμπλιάνα (29%) και στη Ρίγα (26%).

Οι επιδοτήσεις και το πλαφόν

Η κυβέρνηση αναμένεται να συνεχίσει και τον  Ιούνιο την πολιτική της επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες το ύψος για τους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος δεν αναμένεται να μεταβληθεί ιδιαίτερα. Θα είναι χαμηλότερο από τα 56,6 ευρώ του Μαΐου κι αυτό λόγω της μικρής υποχώρησης της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πάντως, η κυβέρνηση αποσκοπεί στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών από την 1η Ιουλίου με τον μηχανισμό παρέμβασης που θα εφαρμόσει και αυτός περιλαμβάνει την επιβολή πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών και την επιδότηση των λογαριασμών του τελικού καταναλωτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να έχει στείλει έως το τέλος της εβδομάδας τη νομοθετική διάταξη στην γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να πάρει και την έγκριση για την εφαρμογή της.  

(Πηγή: ΟΤ)

Sports in

Αποκάλυψη από την Ιταλία: «Αυτός φεύγει από τον Ολυμπιακό…»

Δημοσιεύματα τόσο από την Ιταλία, όσο και από το Ισραήλ κάνουν λόγο για αποχώρηση πρωτοκλασάτου άσου από το ρόστερ του Ολυμπιακού στο τέλος της σεζόν

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 27 Μαϊου 2024